Το «δηλητηριασμένο δώρο» του Ντόναλντ Τραμπ

Το «δηλητηριασμένο δώρο» του Ντόναλντ Τραμπ Facebook Twitter
Στους Ρεπουμπλικανούς οι φωνές που λένε ότι το κόμμα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τον Τραμπ ολοένα δυναμώνουν. Φωτ.: GettyImages
0

ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΤΗΛΗ το είχαμε γράψει από τις προεδρικές εκλογές του 2020: «It is not only the economy, stupid». Το γνωστό κλισέ που λανσαρίστηκε πριν από τριάντα χρόνια στη θρυλική καμπάνια του Μπιλ Κλίντον έχει ξεπεραστεί. Και αυτό φάνηκε και στις εκλογές του 2020 και στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές, οι οποίες ήταν εξαιρετικής κρισιμότητας.

Παρά την απογοήτευση για τις ισχυρές πληθωριστικές τάσεις και παρά το ότι η οικονομία έμοιαζε να αποτελεί το ισχυρό χαρτί των Ρεπουμπλικανών, το αποτέλεσμα ήρθε να υπογραμμίσει ότι η διαμόρφωση των εκλογικών τάσεων δεν είναι κατ’ ανάγκην ευθυγραμμισμένη με την πορεία της οικονομίας αλλά μια πολύ πιο σύνθετη διαδικασία.

Η οικονομία και η συνολική αίσθηση για την πορεία της χώρας είναι το σημαντικότερο όλων. Αλλά μετράνε κι άλλα. Μετράει η ελκυστικότητα της ατζέντας, η οποία δεν κινητοποιεί εξίσου όλες τις δημογραφικές ομάδες. Μετράει το πρόσωπο του υποψηφίου. Μετράει φυσικά η εκλογική στρατηγική και τακτική. Μετράνε, πάνω απ’ όλα, οι ψυχικές ταυτίσεις που αναπτύσσονται μεταξύ του εκλογικού σώματος και του υποψηφίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Προέδρος Μπάιντεν είχε την τρίτη καλύτερη επίδοση Προέδρου σε ενδιάμεσες εκλογές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, πίσω μόνο από τον Κένεντι το 1962 και τον Μπους τζούνιορ το 2002, ο οποίος έκανε εκλογές στον απόηχο του χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Στις πρόσφατες εκλογές όλα αυτά αποτυπώθηκαν πολύ καθαρά. Το «κόκκινο κύμα» (κόκκινο είναι χρώμα των Ρεπουμπλικανών) αποδείχθηκε κόκκινος κυματισμός. Το GOP αύξησε μεν τα ποσοστά του και ανέκτησε την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά με ισχνή πλειοψηφία, ενώ απέτυχε να ανακτήσει τον έλεγχο της Γερουσίας.

Αντιθέτως, οι Δημοκρατικοί τα πήγαν καλύτερα από όσο αναμενόταν, κόντρα μάλιστα στην πολιτική παράδοση των ΗΠΑ που θέλει το κόμμα που έχει την προεδρία να χάνει τις ενδιάμεσες εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Προέδρος Μπάιντεν είχε την τρίτη καλύτερη επίδοση Προέδρου σε ενδιάμεσες εκλογές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, πίσω μόνο από τον Κένεντι το 1962 και τον Μπους τζούνιορ το 2002, ο οποίος έκανε εκλογές στον απόηχο του χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το κλισέ που ξεπεράστηκε και το «δηλητηριασμένο δώρο» του Ντόναλντ Τραμπ Facebook Twitter
O Προέδρος Μπάιντεν είχε την τρίτη καλύτερη επίδοση Προέδρου σε ενδιάμεσες εκλογές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, πίσω μόνο από τον Κένεντι το 1962 και τον Μπους τζούνιορ το 2002, ο οποίος έκανε εκλογές στον απόηχο του χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Φωτ.: EPA

Για τους λόγους που οδήγησαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα έχουν ειπωθεί ήδη πολλά. Συνοψίζοντας τους σημαντικότερους, ξεχωρίζουν τρεις:

Πρώτον, η πορεία της οικονομίας έπληξε τον Πρόεδρο Μπάιντεν λιγότερο από το αναμενόμενο, καθώς πολλοί αναγνωρίζουν ότι οι πληθωριστικές τάσεις είναι αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ υπάρχουν και τομείς, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, όπου τα πράγματα πάνε εξαιρετικά.

Δεύτερον, υπήρχαν τομείς, όπως το ζήτημα των αμβλώσεων ή η λειτουργία των θεσμών κ.λπ., που κινητοποίησαν εκλογικά κοινά υπέρ των Δημοκρατικών, όπως οι νέοι και οι γυναίκες. Ειδικά το ζήτημα των αμβλώσεων αποδείχθηκε μάννα εξ ουρανού για τους Δημοκρατικούς και game changer των εκλογών.

Τρίτον, και πολύ σημαντικό, οι επιλογές υποψηφίων εκ μέρους των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίες είχαν τη σφραγίδα του Ντόναλντ Τράμπ. Στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ο Τραμπ, με την πανίσχυρη επιρροή του στη στενή κομματική βάση που κατά κανόνα συμμετέχει στις προκριματικές, δεν στήριξε τους πιο εκλέξιμους υποψηφίους αλλά τους πιο πιστούς σε εκείνον. Το βασικό του κριτήριο ήταν η θέση τους για τις εκλογές του 2020. Όποιος τις κατήγγειλε ως προϊόν νοθείας έπαιρνε τη στήριξή του και το χρίσμα.

Πολλοί εξ αυτών όμως ηττήθηκαν στις γενικές εκλογές. Ο «καλός» για τη στενή κομματική βάση δεν είναι απαραίτητα καλός για το σύνολο των ψηφοφόρων. Η στήριξη του Τραμπ αποδείχθηκε έτσι ένα «δηλητηριασμένο δώρο» για το κόμμα. Όχι μόνο επειδή συντηρεί μια τοξική κατάσταση αλλά και επειδή μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση από τα ζητήματα ατζέντας στα ζητήματα χαρακτήρα, με αποτέλεσμα, αντί οι Ρεπουμπλικανοί να κεφαλαιοποιούν την υπεροχή τους στα ζητήματα οικονομίας ή την αντίθεση στη woke culture, να μένουν εγκλωβισμένοι στην υπεράσπιση ενός διχαστικού και αντιδημοφιλούς προσώπου που τείνει να επιβάλλει το ύφος του στους πάντες.

Τι προβλέπεται στη συνέχεια; Οποιαδήποτε πρόβλεψη στην παρούσα φάση είναι εντελώς αβάσιμη. Το βέβαιο είναι ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θέλει να δει νέους υποψηφίους για την προεδρία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος, αλλά το 2024 θα είναι 82 ετών. Οι προθέσεις του σίγουρα θα επανεξεταστούν μέχρι τα τέλη του 2023. Ονόματα όπως αυτά του υπουργού Μεταφορών Πιτ Μπούτετζετζ, του κυβερνήτη της Καλιφόρνια Γκάβον Νιούσομ, της κυβερνήτη του Μίτσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, έχουν αρχίσει ήδη να ακούγονται ως πιθανοί αντίπαλοι της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Το κλισέ που ξεπεράστηκε και το «δηλητηριασμένο δώρο» του Ντόναλντ Τραμπ Facebook Twitter
Ο Τραμπ παραμένει πολύ ισχυρός στη βάση του κόμματος, αλλά μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και την ήττα πολλών υποψηφίων του, there is a new kid in town. Φωτ.: EPA

Στους Ρεπουμπλικανούς οι φωνές που λένε ότι το κόμμα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τον Τραμπ ολοένα δυναμώνουν. Ακόμα και παραδοσιακοί του σύμμαχοι παίρνουν πλέον αποστάσεις. Ο Τραμπ παραμένει πολύ ισχυρός στη βάση του κόμματος, αλλά μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και την ήττα πολλών υποψηφίων του, there is a new kid in town.

Ο (θριαμβευτικά επανεκλεγείς) κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις μοιάζει ιδανικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών. Εκφράζει το μεγαλύτερο μέρος της τραμπικής ατζέντας, χωρίς όμως το μπρουτάλ ύφος του τέως Προέδρου. Οι απανωτές νίκες του δίνουν υποσχέσεις στο κομματικό κοινό. Η ηλικία του εκφράζει το αίτημα ανανέωσης. Με τον Τραμπ να είναι ξανά υποψήφιος, η μάχη μαζί του στα προκριματικά θα είναι σκληρή. Όπως όμως λέει και μια κρητική παροιμία: «Αν δεν σκοτώσεις θεριό, θεριό δεν γίνεσαι»…

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα συμπεράσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ

Διεθνή / Explainer: Τα συμπεράσματα των αμφίρροπων, ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ

Από το «κόκκινο κύμα» που δεν έφτασε ποτέ, μέχρι την άνοδο νέων πολιτικών αστέρων και την φθορά του Τραμπισμού: ποια είναι τα συμπεράσματα της εκλογικής αναμέτρησης που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ στον απόηχο ενός πρωτόγνωρου πληθωρισμού και της αμφισβήτησης του δικαιώματος στην άμβλωση.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Ιλεκτρίσιτυ / Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Η υποτίμηση των Άλλων, ο αποκλεισμός τους από τη σφαίρα του ανθρώπινου και του «πενθίσιμου» επιτρέπει στον κόσμο είτε να αγνοεί τη βία κατά των προσφύγων είτε να τη θεωρεί αποδεκτή στο πλαίσιο του «εθνικού συμφέροντος».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Ας κάνουμε επιτέλους κάτι για τις μπουλντόζες που σκότωσαν την κόρη μου

Οπτική Γωνία / «Ας κάνουμε κάτι για τις μπουλντόζες που σκότωσαν την κόρη μου»

Η Σίντι Κόρι, μητέρα της Ρέιτσελ Κόρι που σκοτώθηκε στη Γάζα από μια μπουλντόζα αμερικανικής κατασκευής, προσπαθώντας να προστατεύσει ένα παλαιστινιακό σπίτι, ζητά να σταματήσει η εξαγωγή τέτοιων μηχανημάτων στο Ισραήλ.
THE LIFO TEAM
Τα πτυχία ή για τα παθήματα της αριστείας

Οπτική Γωνία / Τα πτυχία ή για τα παθήματα της αριστείας

Η υπόθεση Μακάριου Λαζαρίδη διαψεύδει την κλασική εκσυγχρονιστική αφήγηση της κυβέρνησης περί ικανότητας και αξίας, κι αυτό τής κάνει ζημιά, εφόσον ρίχνει τόσο βάρος στη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών» και στα διάφορα προσοντολόγια.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
«Επεκτάσεις οικισμών και σχεδίων πόλεων μέσα σε περιοχές Natura»

Περιβάλλον / «Επεκτάσεις οικισμών και σχεδίων πόλεων μέσα σε περιοχές Natura»

Η σύντομη δημόσια διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρώθηκε, προκαλώντας έντονο κύμα αμφισβήτησης. Ποιες είναι οι επίμαχες διατάξεις του;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ανοιξιάτικη εξάντληση

Ιλεκτρίσιτυ / Ανοιξιάτικη εξάντληση

H επιστροφή των νέων στην ελληνική παράδοση –χωριά, πανηγύρια, ρεμπέτικα, ο «αγνός» κόσμος του παππού και της γιαγιάς–, πέρα από δίψα για αυθεντικότητα, μπορεί να διαβαστεί και ως προσπάθεια υποχώρησης σε κάτι πιο αργό.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«Η απόλυτη δικαίωση θα ήταν να γυρίσω σπίτι και να δω ζωντανή τη μητέρα μου»

Θοδωρής Ελευθεριάδης / «Η απόλυτη δικαίωση θα ήταν να γυρίσω σπίτι και να δω ζωντανή τη μητέρα μου»

Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, συγγενής θύματος του δυστυχήματος των Τεμπών, μάρτυρας κατηγορίας και από τις πιο σοβαρές φωνές σε αυτή την υπόθεση, μιλά για τον προσωπικό του αγώνα, το αποτύπωμα της τραγωδίας και τις μέχρι στιγμής δικαστικές εξελίξεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η τηλεόραση «σκοτώνει» το ΜeToo

Πο(ρ)νογραφία / Στα πρωινάδικα το MeToo αναστενάζει

Οι ίδιοι άνθρωποι που χρόνια πριν έκαναν σεξιστικά αστεία, ομοφοβικά και τρανσφοβικά σχόλια, γελούσαν on air με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, θεωρούνται έως και σήμερα τηλεοπτικά ακέραιοι για να διαχειρίζονται συνεντεύξεις και καταγγελίες.
ΕΡΩΦΙΛΗ ΚΟΚΚΑΛΗ
To διπλό πρόβλημα με την υπόθεση του Μακάριου Λαζαρίδη

Οπτική Γωνία / To διπλό πρόβλημα με την υπόθεση του Μακάριου Λαζαρίδη

Για κάθε Έλληνα που «λιώνει» κάνοντας έρευνα σε ένα εργαστήριο του εξωτερικού αυτή η υπόθεση είναι μία ακόμα υπενθύμιση για τον λόγο για τον οποίο δεν θα επιστρέψει ποτέ στη χώρα του.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ