Έρευνα: H μεικτή εικόνα της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα

Αγορά ακινήτων Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Αισιόδοξο για την πορεία ανόδου των τιμών ακινήτων δηλώνει ποσοστό 42% όσων έχουν ακίνητο προς πώληση καθώς πιστεύουν ότι το επόμενο διάστημα οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Πρόκειται για έρευνα της Ακαδημίας real estate της newdeal σε συνεργασία με το Εργαστήρι Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Παράλληλα, ένα άλλο ποσοστό μοιράζεται ανάμεσα σ' αυτούς που προβλέπουν σταθεροποίηση (29,7%) ή πτώση (27,72%) εξαιτίας του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και των υψηλότερων επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

«Είναι αλήθεια ότι η αγορά ακινήτων συνεχίζει να κινείται με τη φόρα που είχε πάρει, αλλά αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι δεν αντιδρά ακαριαία στα αρνητικά γεγονότα, όπως συμβαίνει πχ στο χρηματιστήριο. Είναι πιο ψύχραιμη», επισημαίνει με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας η Σταυρούλα Βαμβακά, πρόεδρος του δικτύου newdeal real estate group.

«Είναι κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι τιμές των ακινήτων όχι μόνο δεν παρουσίασαν κάμψη, αλλά αντιθέτως, το ποσοστό ανόδου ήταν εντυπωσιακά υψηλό (9,4%)».

Η επίδοση αυτή, ακόμη και είναι η κορυφαία του έτους, δεν αλλάζει τη νέα πραγματικότητα και τη δυναμική που δείχνει η αγορά. Άλλωστε σε περιόδους πληθωρισμού το ακίνητο ήταν ασφαλές καταφύγιο, αναφέρεται στην έρευνα

Ο προσδοκώμενος χρόνος πώλησης

Στην ίδια έρευνα που πραγματοποίησε η Ακαδημία της newdeal εξετάστηκε και ποιος είναι προσδοκώμενος χρόνος για την πώληση. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες (51,98%) θεωρούν ότι ένα ακίνητο αξίας έως 300.000 ευρώ μπορεί να πουληθεί σε 6 μήνες. Κάποιοι άλλοι ότι χρειάζεται ένας χρόνος (24,75%) και είναι και εκείνοι που εκτιμούν ότι απαιτείται ακόμη περισσότερο διάστημα (16,83%).

Υπάρχουν όμως και οι υπεραισιόδοξοι που πιστεύουν ότι θα χρειαστεί ένας μήνας (6,44%) Ο καλύτερος μέσος όρος χρόνου για την πώληση ακινήτου ήταν στην προ κρίσης περίοδο και υπολογίζονταν σε 3 μήνες. Για την περίοδο της κρίσης ήταν πάνω από 18 μήνες.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM