Ηλεκτρικό ρεύμα: Γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο στην Ευρώπη- ΕΣΠΕΝ και ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απαντούν

Ηλεκτρικό ρεύμα: Γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο στην Ευρώπη- ΕΣΠΕΝ και ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απαντούν Facebook Twitter
Φωτ: EUROKINISSI
0

Διευκρινίσεις για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, που έχει το ακριβότερο στην χονδρική αγορά στην Ευρώπη, έδωσαν ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

«Όπως έχει διαμορφωθεί ο μηχανισμός της αγοράς, οι προμηθευτές υποχρεούνται να αγοράζουν την ενέργειά τους από το Χρηματιστήριο Ενέργειας», είπε ο γενικός διευθυντής του ΕΣΠΕΝ, Μίλτος Ασλάνογλου, μιλώντας.

Όπως εξήγησε, το 40% που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι φυσικό αέριο, κι αυτό εξηγεί σε ένα βαθμό γιατί η Ελλάδα έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην χονδρική αγορά στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, σημείωσε πως «είναι επιλογή της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί τόσο πολύ φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος»

«Επίσης, η τιμή της χονδρικής πρέπει να αποσυνδεθεί από την τιμή του πανάκριβου φυσικού αερίου, όπως έχουν κάνει οι χώρες της Ιβηρικής», ανέφερε. «Ναι μεν οι προμηθευτές αγοράζουν από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, όμως τον Σεπτέμβριο π.χ. αγόρασαν με 430 ευρώ και πούλησαν με 790 ευρώ. Αυτό είναι αισχροκέρδεια», πρόσθεσε.

Επιπλέον χαρακτήρισε ως «ανεδαφική» την πρόταση του υπουργείου για μείωση κατά 15% της κατανάλωσης στα νοικοκυριά, ώστε να έχουν μπόνους, «γιατί υπάρχουν ανελαστικές υποχρεώσεις», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Σχετικά με το θέμα που θέτει έντονα η αντιπολίτευση για άμεση κρατικοποίηση της ΔΕΗ, δήλωσε πως συμφωνεί, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η λύση, ώστε το κράτος με τον δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ, να συγκρατεί τις τιμές χαμηλά».

Τέλος, σε ερώτηση αν η ΔΕΗ θα έχει ζημίες υπό δημόσιο έλεγχο, τόνισε ότι η ΔΕΗ δεν ήταν ποτέ ζημιογόνα. «Η ΔΕΗ καλύπτει σήμερα περίπου το 50% της ζήτησης. Τα πράγματα τον χειμώνα θα δυσκολέψουν κι άλλο», εκτίμησε.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM