Σπάνια ανακάλυψη: Παράξενα «εξωγήινα» διαμάντια βρέθηκαν σε μετεωρίτες στη Γη

Σπάνια ανακάλυψη: Παράξενα «εξωγήινα» διαμάντια βρέθηκαν σε μετεωρίτες στη Γη Facebook Twitter
Ο καθηγητής Dougal McCulloch (αριστερά) και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Alan Salek του RMIT. Φωτ: RMIT UNIVERSITY
0

Παράξενα σπάνια εξαγωνικά διαμάντια εξωγήινης προέλευσης ανακάλυψαν Αυστραλοί επιστήμονες σε τέσσερις μετεωρίτες που βρέθηκαν στη βορειοδυτική Αφρική. 

Τα μυστηριώδη μικροσκοπικά διαμάντια εκτιμάται ότι προέρχονται από τη σύγκρουση ενός αρχαίου νάνου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα με έναν μεγάλο αστεροειδή πριν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, με μερικά θραύσματα να καταλήγουν στη Γη.

Τα διαμάντια λέγονται λονσντεϊλίτες από το όνομα της διάσημης Βρετανίδας κρυσταλλογράφου Κάθλιν Λονσντέιλ, της πρώτης γυναίκας μέλους της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας. Όπως τα κανονικά διαμάντια, είναι φτιαγμένα από άνθρακα, αλλά τα άτομα τους είναι διατεταγμένα σε εξαγωνική αντί για κυβική δομή.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Μόνας και RMIT και του Αυστραλιανού Συγχρότρου, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωλογίας Άντι Τόμκινς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέφεραν ότι η εξαγωνική δομή των «εξωγήινων» διαμαντιών τα καθιστά περίπου 60% πιο σκληρά από τα συνήθη κυβικού σχήματος διαμάντια που δημιουργούνται στο υπέδαφος του πλανήτη μας.

Η ανακάλυψη - που έθεσε τέλος στις αμφιβολίες κατά πόσο όντως ένα τέτοιο υλικό υπήρχε στη Γη - έγινε με εξελιγμένες τεχνικές ηλεκτρονικού μικροσκοπίου. Ελπίζεται ότι - εφόσον καταστεί εφικτό τέτοια διαμάντια να παραχθούν συνθετικά - μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθούν για διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως για τη δημιουργία μικροσκοπικών άκρως ανθεκτικών μηχανολογικών εξαρτημάτων, λεπίδων κ.α.

Για πρώτη φορά είχαν υπάρξει ενδείξεις για την ύπαρξη εξαγωνικών διαμαντιών στη Γη, στη δεκαετία του 1960, όταν σε μετεωρίτες στις ΗΠΑ και στην Ινδία είχαν βρεθεί σχετικοί κρύσταλλοι, υπερβολικά όμως μικροί - μεγέθους νανομέτρου - οπότε ήταν δύσκολο να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι στη φύση υπάρχουν τέτοια διαμάντια εξαγωνικού σχήματος.

Αυτή τη φορά, χάρη στα εξελιγμένα πλέον επιστημονικά όργανα, βρέθηκαν μέσα σε μετεωρίτες μεγαλύτεροι κρύσταλλοι (σε κλίμακα μικρομέτρου ή 1.000 φορές μεγαλύτεροι από εκείνους σε κλίμακα νανομέτρου) που δείχνουν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι οι λονσντεϊλίτες είναι πραγματικότητα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ