Ήταν αυτό το τελευταίο καλοκαίρι των διακοπών όπως τις ξέραμε;

Ήταν αυτό το τελευταίο καλοκαίρι των διακοπών όπως τις ξέραμε;   Facebook Twitter
Αν αυτή είναι η «αναπτυξιακή δυναμική» του τουρισμού, αν αυτή είναι οριστικά πλέον η υφή των καλοκαιρινών διακοπών, άσ' το καλύτερα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
0

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ διακοπές λοιπόν και η σούμα λίγο-πολύ η ίδια. Άδειες μπαταρίες; Τσεκ. Οικονομική και συναισθηματική αφαίμαξη; Τσεκ. Ανασφάλεια ενόψει της νέα σεζόν; Τσεκ. Αδυναμία προσαρμογής; Τσεκ. Λήψη κρίσιμων αποφάσεων που είχες υποσχεθεί στον εαυτό σου να πάρεις σε καθεστώς ηρεμίας και χαλάρωσης; Ουπς, πάλι το ξέχασα.

Εν ολίγοις, μια χαρά ήταν όπως πάντα αυτό το ωραίο παραμύθι, αυτή η ουτοπία που πραγματώνεται κάποιες μέρες του χρόνου στη μεταφυσική ντάλα του ελληνικού καλοκαιρού, αλλά τώρα έληξε και είναι σα να μη συνέβη ποτέ.

Και πάλι καλά να λέμε φυσικά, η ξινή διάθεση της επιστροφής εκδηλώνεται από θέση προνομιούχου. Πολλοί δεν πήγαν καν διακοπές φέτος. Πολλοί επίσης δεν έχουν πάει ποτέ διακοπές με τον τρόπο που τις εννοούμε εμείς – εμείς που μάθαμε να απαιτούμε να είναι όλα συγχρόνως ψαγμένα και αυθεντικά, πολύτιμα και προσιτά, και να έχουμε καβάτζα και μια ολόκληρη παραλία για εμάς και την παρέα μας, μακριά από λαϊκούς, σκαφάτους και παραδοσιακής συμπεριφοράς οικογένειες, λες και οι παραλίες είναι κλειστές λέσχες, υπνωτήρια, βιβλιοθήκες ή κέντρα διαλογισμού.

Και διατηρούμε αυτές τις απαιτήσεις ακόμα και τον Αύγουστο της κοσμοπλημμύρας, της πτώσης των υπηρεσιών και της υπερτίμησης.   

Μια χαρά ήταν όπως πάντα αυτό το ωραίο παραμύθι, αυτή η ουτοπία που πραγματώνεται κάποιες μέρες του χρόνου στη μεταφυσική ντάλα του ελληνικού καλοκαιρού, αλλά τώρα έληξε και είναι σα να μη συνέβη ποτέ.

Φέτος, πάντως, σύμφωνα με πάσα μαρτυρία, χτύπησε κόκκινο η γκρίνια και η διαμαρτυρία και η αγανάκτηση με το gentrification της εμπειρίας των διακοπών που έχει αποκτήσει ξεκάθαρα πλέον τα πιο αντιπαθή μητροπολιτικά χαρακτηριστικά, ακόμα και στα μικρά νησιά, ή μάλλον ειδικά σ’ αυτά.

Κι αν τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια υπήρχε το άλλοθι της πανδημίας (η οποία μοιάζει να έχει χειρουργικά διαγραφεί από τη συλλογική μνήμη, γεγονός τρομακτικό από μόνο του) και της κλεισούρας που δικαιολογούσε το ξέδομα με κάθε μέσο και με κάθε αντίτιμο, φέτος –σε συνδυασμό και με την προοπτική ενός πολύ δύσκολου χειμώνα– έσκασε η ψυχρή συνειδητοποίηση που ακολουθεί το χανγκόβερ.

Ό,τι προλάβαμε, προλάβαμε. Τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ τα ίδια. Τίποτα δεν ρουφά το οξυγόνο από μια συζήτηση όσο οι μονότονες αναπολήσεις περασμένων μεγαλείων, τότε που όλα ήταν πιο ωραία, πιο χύμα, πιο αγνά, πιο εύκολα, είναι δύσκολο όμως να μην πέσει κανείς σ’ αυτήν τη λούμπα.

Είναι σα να ακούστηκε τις τελευταίες μέρες από χίλια στόματα η τραγική δήλωση της Έλενας Ναθαναήλ στην ταινία «Εκείνο το καλοκαίρι». «Αυτό είναι το τελευταίο μου καλοκαίρι», λέει πριν στροβιλιστεί η μορφή της σε μια δίνη από ψυχεδελικά σπέσιαλ εφέ (εκτός από το «Love Story», το δράμα του Βασίλη Γεωργιάδη εμφανίζει και κάποιες επιρροές από την «Οδύσσεια του Διαστήματος»).

Αν αυτή είναι η «αναπτυξιακή δυναμική» του τουρισμού, αν αυτή είναι οριστικά πλέον η υφή των καλοκαιρινών διακοπών, άσ' το καλύτερα. Κάτι άλλο θα βρούμε.    

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχύει πράγματι ότι οι άνδρες δεν διαβάζουν λογοτεχνία;

Daily / Ισχύει πράγματι ότι οι άνδρες δεν διαβάζουν λογοτεχνία;

Το βιβλίο είναι ανάγνωσμα, είναι αναψυχή, αλλά μπορεί να είναι και μια προέκταση του κατόχου του, ένα στοιχείο και ένα αξεσουάρ που υποδηλώνει την «ταυτότητα» ή την «φυλή» του ατόμου που το διαβάζει (ή το περιφέρει νωχελικά στις διακοπές).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Daily / «Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Η τελευταία ερευνητική δουλειά της βραβευμένης σκηνοθέτριας Πέτρα Κόστα, είναι ένα υποδειγματικό, υποβλητικό ντοκιμαντέρ με κεντρικό άξονα την καθοριστική συμβολή των Βραζιλιάνων Ευαγγελιστών στην άνοδο του «Τραμπ των Τροπικών» στην εξουσία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εμείς και οι «μουλάδες»

Daily / Εμείς και οι «μουλάδες»

Για μια χώρα που η Εκκλησία έχει τόση μεγάλη εξουσία (και τόσο αμύθητη περιουσία), που ισχύει σε μια ολόκληρη περιοχή της το άβατο για τις γυναίκες και που αρνείται σθεναρά τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, σαν πολύ έντονη άποψη δεν έχουμε για το Ιράν;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Daily / Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Titan: The OceanGate Disaster» για τις συνθήκες που οδήγησαν στο μοιραίο, τελευταίο ταξίδι του υποβρύχιου σκάφους Titan με προορισμό το ναυάγιο του «Τιτανικού», λειτουργεί ως παραβολή για τις συνέπειες της ύβρεως και της απληστίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Daily / Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρας και ως φυσιογνωμία, ο «μεσσίας της Σκεπαστής» - κάπως έτσι τον θυμάμαι – ήταν κατά κοινή ομολογία μια ξεχωριστή και ρομαντική περίπτωση μέσα στον άγριο κόσμο του «οπαδικού κινήματος».  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ