Πακιστάν: Τουλάχιστον 1.000 νεκροί από τις πλημμύρες- Εκκενώνουν παραποτάμιες περιοχες

Πακιστάν φωτό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Περίπου 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες που πλήττουν το Πακιστάν.

Πάνω από 1.343 είναι οι τραυματίες. Ο συνολικός αριθμός των ζώων που πέθαναν στις βροχές έφτασε τα 793.995 με πάνω από 85.897 να πεθαίνουν το προηγούμενο 24ωρο.

Το ίδιο διάστημα άλλα 175.069 σπίτια υπέστησαν ζημιές, ανεβάζοντας τον αριθμό των κατεστραμμένων σπιτιών σε 670.328.

Πακιστάν φωτό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Σήμερα οι αρχές έδωσαν εντολή εκκένωσης σε χιλιάδες άλλους που ζουν κοντά σε ποτάμια τα οποία έχουν φουσκώσει από τις καταρρακτώδεις βροχές.

Πολλοί ποταμοί στην επαρχία Χιμπέρ Παχτούνκουα, που χαρακτηρίζεται από βαθιές κοιλάδες ανάμεσα σε ορεινούς όγκους, υπερχείλισαν λόγω των μουσώνων και τα νερά κατέστρεψαν δεκάδες κτίρια. Μεταξύ αυτών, και ένα ξενοδοχείο 150 δωματίων, που γκρεμίστηκε από τα ορμητικά νερά.

«Το σπίτι που χτίσαμε με σκληρή δουλειά εξαφανίστηκε μπροστά στα μάτια μας», θρηνούσε ο Τζουνάιντ Χαν, 23 ετών, ιδιοκτήτης δύο ιχθυοτροφείων στη Σαρσάντα.

«Καθίσαμε στην άκρη του δρόμου και κοιτάζαμε το σπίτι των ονείρων μας να το παίρνουν τα νερά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πακιστάν φωτό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Οι μουσώνες, που διαρκούν συνήθως από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, είναι κρίσιμης σημασίας για την άρδευση των καλλιεργειών και για την πλήρωση των υδάτινων πηγών στην ινδική υποήπειρο. Όμως κάθε χρόνο προκαλούν επίσης καταστροφές και τραγωδίες.

Πακιστάν φωτό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Περισσότεροι από 33 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας στους 7 Πακιστανούς, έχει πληγεί από τις πλημμύρες. 

Σήμερα, οι αρχές διέταξαν χιλιάδες κατοίκους της περιφέρειας Σουάτ να φύγουν από τα σπίτια τους προτού να υπερχειλίσουν τα ποτάμια. «Στην αρχή, κάποιοι αρνήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή, όμως όταν η στάθμη του νερού ανέβηκε, το δέχτηκαν», είπε ένας εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο Μπιλάλ Φαΐζί.

Πακιστάν φωτό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι φετινές πλημμύρες είναι συγκρίσιμες με εκείνες του 2010, όταν 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και το 1/5της χώρας βρέθηκε βυθισμένο κάτω από τα νερά.

Πακιστάν φωτό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Ο Σαχ Φαϊσάλ, ένας αγρότης από τη Σαρσάντα, που έφυγε μαζί με τη γυναίκα και τις κόρες του, είδε το σπίτι του να το καταπίνει ο ποταμός. «Γλιτώσαμε τον θάνατο», είπε.

Οι Πακιστανοί αξιωματούχοι αποδίδουν αυτές τις καταστροφικές πλημμύρες στην κλιματική αλλαγή, δηλώνοντας ότι η χώρα τους υφίσταται αδίκως τις συνέπειες των ανεύθυνων περιβαλλοντικών πρακτικών που εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Πακιστάν φωτό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Η κυβέρνηση κήρυξε την Παρασκευή την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κινητοποίησε τον στρατό για να αντιμετωπίσει αυτή τη «σπάνιου εύρους καταστροφή», όπως την χαρακτήρισε η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Σέρι Ρέχμαν.

Πακιστάν φωτό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (NDMA) από την έναρξη της εποχής των μουσώνων, τον Ιούνιο, οι πλημμύρες κατέστρεψαν περισσότερα από 800.000 στρέμματα καλλιεργειών, 3.100 χιλιόμετρα δρόμων και 149 γέφυρες.

Στο Σουκούρ, 1.000 χιλιόμετρα νοτίως του Σουάτ, οι καλλιέργειες που αρδεύονται από τον Ινδό ποταμό βρίσκονται κάτω από τα νερά και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέφυγαν σε υπερυψωμένους δρόμους και αυτοκινητόδρομους για να γλιτώσουν.

Πακιστάν φωτό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκεί 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Διεθνή / Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκούν 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει με σχέδιο αναγέννησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, κλιματική κρίση, άμυνα και η μάχη για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. – όλα κρέμονται από μια πολιτική ισορροπία.
LIFO NEWSROOM
Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM