Aramco: Εκτίναξη κερδών κατά 90% στο β' τρίμηνο για τον σαουδαραβικό πετρελαϊκό κολοσσό

Aramco: Εκτίναξη κερδών κατά 90% στο β' τρίμηνο για τον σαουδαραβικό πετρελαϊκό κολοσσό Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός γίγαντας, Aramco ανακοίνωσε σήμερα καθαρά κέρδη ρεκόρ ύψους 48,4 δισεκ. δολαρίων κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο.

Η εκτίναξη εσόδων της εταιρείας οφείλεται στην άνοδο των τιμών του αργού, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην ισχυρή ζήτηση μετά την πανδημία.

Τα καθαρά κέρδη της Aramco σημείωσαν άλμα κατά 90% σε ετήσια βάση και επιτρέπουν στη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο να καταγράψει το δεύτερο διαδοχικό ρεκόρ τριμήνου, αφού κατά το πρώτο τρίμηνο είχε ανακοινώσει καθαρά κέρδη ύψους 39,5 δισεκ. δολαρίων.

«Ενώ η αστάθεια της παγκόσμιας αγοράς και η οικονομική αβεβαιότητα παραμένουν, γεγονότα κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού αυτής της χρονιάς στηρίζουν την πεποίθησή μας πως η συνεχιζόμενη επένδυση στη βιομηχανία μας είναι απαραίτητη» σημειώνει ο Αμίν Νάσερ, διευθύνων σύμβουλος της Αράμκο. 

Οι δυτικές χώρες πίεζαν τη Σαουδική Αραβία, τη de facto ηγέτιδα χώρα του Opec, να αυξήσει την παραγωγή για να αντισταθμίσει την άνοδο των τιμών, ωστόσο το βασίλειο απάντησε πως θα προχωρούσε σε τέτοια ενέργεια μόνο στην περίπτωση αύξησης της ζήτησης. 

Όπως ανέφερε ο Νάσερ στους δημοσιογράφους σήμερα, η ζήτηση ήταν «υγιής». Ωστόσο, προειδοποίησε πως υπήρχε μικρή πλεονάζουσα δυνατότητα μετά από μια περίοδο χαμηλής επένδυσης στη βιομηχανία. 

«Με τους περιορισμούς της Covid στην Κίνα να μειώνονται, αυτό θα προσθέσει στη ζήτηση... η αεροπορική βιομηχανία επίσης θα προσθέσει στη ζήτηση» ανέφερε. 

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, έχει δυνατότητα παραγωγής 12 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, στόχο που η Αράμκο μπορεί να επιτύχει γρήγορα, αν λάβει εντολή από την κυβέρνηση, εξήγησε ο Νάσερ.

Με πληροφορίες από Financial Times

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM