Σε «τεχνική ύφεση» η αμερικανική οικονομία - Μείωση του ΑΕΠ για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο

Σε «τεχνική ύφεση» η αμερικανική οικονομία - Μείωση του ΑΕΠ για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Σε ύφεση εισέρχονται οι ΗΠΑ καθώς η εκτόξευση του πληθωρισμού πλήττει σοβαρά τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,9% στο δεύτερο τρίμηνο - μετά από μια περαιτέρω μείωση της τάξης του 1,6% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. 

Τα δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης σημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ βρίσκονται τώρα σε τεχνική ύφεση.

Η ατομική κατανάλωση, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας, αυξήθηκε κατά 1%, ωστόσο, και αυτό το πεδίο καταγράφει επιβράδυνση από προηγούμενη περίοδο. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που τον περασμένο μήνα σκαρφάλωσε στο 9,1%, κάνοντας νέο υψηλό 40 ετών. 

Υπενθυμίζεται πως χθες κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης - μεταξύ 2,25% και 2,50% - στο πλαίσιο των προσπαθειών της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

«Οι πρόσφατοι δείκτες δαπανών και παραγωγής έχουν επιβραδυνθεί. Ωστόσο η δημιουργία θέσεων εργασίας παρέμεινε ισχυρή τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι χαμηλό», αναφέρει η ανακοίνωση της Fed που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής.

Αυτή είναι η τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed: +0,25% τον Μάρτιο, +0,25% τον Μάιο, +0,75% τον Ιούνιο (η πιο επιθετική αύξηση από το 1994) και +0,75% σήμερα.

Με πληροφορίες από Telegraph

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Οικονομία / Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών
NEWSROOM