Kitchen Theory: Η «σκηνοθεσία» ενός γεύματος από την Gruppo Cucine

Kitchen Theory: Η «σκηνοθεσία» ενός γεύματος από την Gruppo Cucine Facebook Twitter
Frame Elegance, Snaidero, 2018
0

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Marc Bretillot μίλησε για «μαγειρικό σχεδιασμό» που ξεπερνούσε την παρουσίαση του πιάτου και έφτανε μέχρι τη σκηνοθεσία του χώρου όπου θα πραγματοποιούνταν το γεύμα. Η αρχιτεκτονική έχει να παίξει μεγάλο ρόλο στην ενορχήστρωση της απόλαυσης των αισθήσεων που προσφέρουν ένα καλό φαγητό και η προετοιμασία του.

Η διαφορά της αρχιτεκτονικής από τη μαγειρική είναι ότι η πρώτη αντιμετωπίστηκε ως επιστήμη από τα πρώτα της βήματα, ενώ η δεύτερη άρχισε να αντιμετωπίζεται επιστημονικά από τα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα. Βέβαια, ο Robert Burton από το 1621 έλεγε ότι «η μαγειρική έγινε τέχνη, μια ευγενής επιστήμη» (απόσπασμα από την Ανατομία της μελαγχολίας). Έτσι, σιγά σιγά η κουζίνα μετατράπηκε από ένα μέρος ετοιμασίας και κατανάλωσης της τροφής σε χώρο έκφρασης συναισθημάτων τα οποία πλέον μοιράζονται και γίνονται αντικείμενο επικοινωνίας στο τραπέζι. Γι’ αυτό, άλλωστε, η «μαγειρική τέχνη» ξεπερνά τα όρια της κουζίνας, περιλαμβάνοντας και όλα όσα παίζουν ρόλο στη διαμόρφωσή της και συμβαίνουν σε μια κουζίνα, π.χ. την επιλογή των ιδιαίτερων υλικών και των σκευών που θα χρησιμοποιηθούν. Η πρόοδος του πολιτισμού είναι συνυφασμένη με αυτήν της κουζίνας.

Η σειρά events «Kitchen Theory» συνέδεσε τον κόσμο της κουζίνας και της προετοιμασίας του φαγητού με την αρχιτεκτονική και την έκφρασή της σε χώρους κάθε κλίμακας, σε βάθος χρόνου και πάντα σε σχέση με τον άνθρωπο και τις «αόρατες» δυνάμεις που προχωρούν την ιστορία. Παρόντες ήταν οι αρχιτέκτονες και βασικός προσκεκλημένος ο Massimo Iosa Ghini.

Ένας Ιταλός μάστερ για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Kitchen Theory: Η «σκηνοθεσία» ενός γεύματος από την Gruppo Cucine Facebook Twitter
Massimo Iosa Ghini. Φωτ.: Mattia Aquila

Ο Massimo Iosa Ghini είναι ένας δάσκαλος που κάθε αρχιτέκτονας θέλει να γνωρίσει. Τελευταίο εν ζωή μέλος του Memphis Group, είναι σήμερα σχεδιαστής της Ferrari και της Lamborghini, εγκέφαλος του φουτουριστικού συστήματος μεταφορών στην Μπολόνια «Marconi Express» ή «People Mover» και αρχιτέκτονας του 64 ορόφων Brickell Flatiron στο Μαϊάμι, μεταξύ άλλων.

«Δεν γίνεται πολύς λόγος για τη νέα ελληνική αρχιτεκτονική. Συνήθως γνωρίζουμε το πολύ ιδιαίτερο έργο του Ιωάννη Ξενάκη ως μουσικού. Πιστεύω ότι εναπόκειται στους νέους αρχιτέκτονες να αναπτύξουν έργα που θα συγκρίνονται με άλλα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ξεκινώντας από τη μεγάλη μεσογειακή παράδοση, έχουν πολλά να πουν για τη βιωσιμότητα, ένα βασικό ζήτημα που απασχολεί τη νέα αρχιτεκτονική. Νομίζω ότι η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων είναι μια καλή πρωτοβουλία που προβάλλει νέες προτάσεις», σχολίασε σχετικά με την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και του design στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάπτυξη που παρατηρείται σήμερα στον τομέα των κατασκευών και στα πρότυπα που δημιουργούνται παγκόσμια. Όσον αφορά τον σχεδιασμό επίπλων κουζίνας, συνέδεσε την αρχιτεκτονική και το design με τη μαγειρική. «Οι άνθρωποι θα θέλουν να ζουν όλο και περισσότερο σε φωτεινά, μεγαλύτερα σπίτια με άμεση επαφή με το πράσινο. Σπίτια που καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια και είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητος ένας σημαντικός μετασχηματισμός στον κατασκευαστικό τομέα που θα ευνοεί υλικά, τεχνικές και συστήματα τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της βιωσιμότητας. Η κουζίνα ήταν πάντα το κεντρικό μέρος του σπιτιού, είναι η εστία σε όλες τις παραδόσεις, σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχει σπίτι χωρίς αυτή στο κέντρο της. Εναπόκειται σ’ εμάς, τους σχεδιαστές, να ερμηνεύσουμε αυτό το περιβάλλον με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αντικατοπτρίζει και να ικανοποιεί τις σύγχρονες μεταμορφώσεις και ανάγκες. Ο χώρος της κουζίνας μπορεί να θεωρηθεί θεμελιώδης για το σπίτι και την αρχιτεκτονική συνολικά. Ένα οικιστικό έργο, είτε πρόκειται για ένα μεγάλο σπίτι είτε για μια σειρά διαμερισμάτων, ξεκινά από την κουζίνα και ακολουθούν τα υπόλοιπα».

Kitchen Theory: Η «σκηνοθεσία» ενός γεύματος από την Gruppo Cucine Facebook Twitter
Ο Βασίλης Μπαρτζώκας με τον Γιώργο Λεβεντάκη, CEO και συνιδρυτή της Gruppo Cucine. Φωτ.: COURTESY OF SPYROSHOUND PHOTOGRAPHY / THE DESIGN AMBASSADOR

Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετήθηκε ο Γιώργος Λεβεντάκης, CEO και συνιδρυτής της Gruppo Cucine, όσον αφορά τον θεσμό του «Kitchen Theory».

«Εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τους επί μέρους κλάδους της δείχνουν διεθνείς προσωπικότητες και brands που έχουν προχωρήσει σε συνεργασίες με την εταιρεία μας. Το "Kitchen Theory" φιλοδοξούμε να γίνει ένας θεσμός που θα παρέχει γνώσεις και εμπειρία στον κλάδο της αρχιτεκτονικής, δίνοντας στην κουζίνα τον κυρίαρχο ρόλο σε επίπεδο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Στόχος μας είναι το “design different”, που αποτελεί και το μότο μας, να σηματοδοτήσει τη διαφορετική φιλοσοφία μας στον σχεδιασμό που δίνει στον χρήστη βασικό ρόλο, λαμβάνοντας υπόψη τα ανθρωποκεντρικά στοιχεία, για να μπορέσουμε να δώσουμε ένα αποτέλεσμα εργονομικό και λειτουργικό».

Η συνέχεια περιλαμβάνει το όνομα του Paolo Pininfarina

Kitchen Theory: Η «σκηνοθεσία» ενός γεύματος από την Gruppo Cucine Facebook Twitter

Η συνέχεια των events αναμένεται να είναι εξίσου εντυπωσιακή, αφού κι άλλα μεγάλα ονόματα θα τα τιμήσουν με την παρουσία τους και θα απευθυνθούν στο ελληνικό κοινό, για να μοιραστούν μαζί του το όραμα και την εμπειρία τους.

Ένα από αυτά αναμένεται να είναι ο Paolo Pininfarina που έχει συνδεθεί με μερικά από τα θαύματα του σύγχρονου design. Η οικογένεια Pininfarina αντλούσε πάντοτε έμπνευση από τις αξίες της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, χωρίς βέβαια να ξεχνάει τη δύναμη της παράδοσης. Σήμερα, ο συνεχιστής της δράσης της Paolo καταφέρνει να συνδυάζει με υπέροχο τρόπο τις πιο φουτουριστικές και πρωτοποριακές στυλιστικές μορφές με τις πιο έξυπνες τεχνολογικές λύσεις, στόχος των οποίων είναι η λειτουργικότητα. Αυτό θα είναι το θέμα της πρώτης του ομιλίας στη χώρα μας. 

Κατά τη διάρκεια των events θα συνεχίζεται η ενημέρωση για βασικά θέματα σχεδιασμού της κουζίνας, όπως τα υλικά, η εργονομία, η ποιότητα του αέρα, τα κριτήρια επιλογής συσκευών. Θα παρουσιαστεί επίσης η χρήση τεχνολογιών σαν την Augmented Reality (AR) στη δημιουργία μιας εμπειρίας. Παράλληλα, μια ομάδα καταξιωμένων σεφ θα μοιραστεί τα μυστικά συνταγών τους και ο Αρτέμιος Λαϊνάς, wine experience designer, θα μας ταξιδέψει σε οινοποιεία της Ιταλίας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, με ένα wine tasting σχεδιασμένο ειδικά γι’ αυτήν τη σειρά events!

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει στη Νάουσα η πρώτη Βιβλιοθήκη Οίνου της χώρας μας στη μνήμη του Γιάννη Μπουτάρη

Design / Η πρώτη βιβλιοθήκη για το κρασί στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Μπουτάρης θα ήταν περήφανος

Ένας ιδιότυπος πολυχώρος που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του ντόπιου πληθυσμού σε ό,τι αφορά το κρασί, τη γαστρονομία και τη βιωσιμότητα, ξεκινά τη λειτουργία του στη Νάουσα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο μάγος της οικειότητας

Design / Μιχάλης Αναστασιάδης: «Υπάρχει φλυαρία στο design, λείπει η αυθεντικότητα»

Σε μια καριέρα 30 σχεδόν χρόνων σχεδίασε φωτιστικά, έπιπλα και αντικείμενα που μαρτυρούν έναν αναγεννησιακό δημιουργό, ο οποίος καταπιάνεται με τα υλικά, τη λειτουργικότητα και την τεχνολογία, σχεδιάζοντας την ποίηση τού καθημερινού. Με αφορμή την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα που μόλις εγκαινιάστηκε, ο Μιχάλης Αναστασιάδης μίλησε στη LifO.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Design / Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Το διαμέρισμα του εικαστικού Αργύρη Αγγελή είναι γεμάτο φυτά και ετερόκλητα στοιχεία. Ο ίδιος λέει ότι o εκλεκτικισμός -το mix 'n' match, όπως θα λέγαμε σήμερα- είναι το κλειδί των επιλογών του στη διακόσμηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
“Ο κόσμος της φιλοξενίας είναι ένας κόσμος χωρίς σύνορα”: όλα όσα έγιναν στη δεύτερη διοργάνωση του HOTEL EXPERIENCE το διήμερο 18&19 Οκτωβρίου 2025 στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Design / Πώς το Hotel Experience μεταμόρφωσε την Τεχνόπολη σε ατμοσφαιρική ξενοδοχειακή εμπειρία

Με συμμετοχή 8000 επισκεπτών, 120 ομιλητών και 70 εταιρειών υλικών και κατασκευής, το Hotel Experience ανέδειξε την ελληνική φιλοξενία ως διεθνή συζήτηση, όπου η αρχιτεκτονική και η επενδυτική στρατηγική συνυπάρχουν στο ίδιο τραπέζι.
LIFO NEWSROOM
Το ταξίδι του Δημήτρη Πικιώνη από τη Μαδρίτη στην οδό Πειραιώς 

Design / Χάρη στον Δημήτρη Πικιώνη ο δρόμος προς την Ακρόπολη είναι ένα έργο τέχνης

Μια νέα έκθεση για τον Δημήτρη Πικιώνη στο Μουσείο Μπενάκη αποκαλύπτει τη σπουδαιότητα αυτού του εμπνευσμένου Έλληνα εικαστικού, αρχιτέκτονα, στοχαστή και όσα του οφείλουν η Αθήνα και οι σύγχρονοι Έλληνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι που χρειάζεται περισσότερους τοίχους

Design / Ένα σπίτι που χρειάζεται κι άλλους τοίχους για τους πίνακες του ιδιοκτήτη

Ο αρχιτέκτονας και visual artist Αλέξανδρος Μαγκανιώτης μένει στη Γλυφάδα, σε μια οικογενειακή πολυκατοικία. Το διαμέρισμά του έχει τόσα έργα που μοιάζει με δική του, ατομική έκθεση, την οποία ανανεώνει συνεχώς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Design / Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Πιάτα, φλιτζάνια, βάζα και λάμπες που σε κάνουν να θες να τους τραπεζώσεις όλους. Έντονα, χαριτωμένα, λαχταριστά αντικείμενα που μετατρέπουν το τραπέζι σου σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία ευτυχίας.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Οι Αθηναίοι / Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Ως παιδί, σχεδίαζε δρόμους στην άμμο. Αργότερα, υπερασπίστηκε την αρχιτεκτονική ως τέχνη ζωής. Με τη σύντροφο και συνεργάτιδά του Σουζάνα έζησαν μια ζωή όπου το «εγώ» έγινε «εμείς», μέχρι την απώλειά της που τον σημάδεψε βαθιά. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ