Οι ανήλικοι

Οι ανήλικοι Facebook Twitter
Ο Βρετανός πρωθυπουργός μοιάζει λοιπόν να αποκαλύπτει μια σκανδαλώδη αλήθεια για τα συναισθηματικά κενά και τους ηθικούς μετεωρισμούς πολλών νέων του ύστερου εικοστού αιώνα. Φωτ.: Dan Kitwood/Getty Images
0

ΕΓΙΝΕ ΛΟΓΟΣ για εκκεντρικότητα, λαϊκισμό, «ατσούμπαλο» στιλ, για τη ροπή του πρώην δημοσιογράφου Μπόρις Τζόνσον προς τα μισά ψέματα και τη θεατρικότητα, ιδιότητες που, υποτίθεται, χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη περσόνα και την πορεία της μέσα στο χρόνο.

Κάτι άλλο όμως έρχεται στον νου σαν υποψία, κάτι που μπορεί να σχετίζεται με τα παραπάνω αλλά είναι και διαφορετικό συνάμα: ο Τζόνσον στάθηκε απλώς ένας που έκανε outing για ένα γνώρισμα της γενιάς του – η οποία τυγχάνει να είναι και η δική μου γενιά.

Το χαρακτηριστικό αυτό είναι η αδιάψευστη επιμονή τρόπων και κυρίως σκέψεων της εφηβικής περιόδου, η παράταση ενός ύφους από τα χρόνια του σχολείου. Δεν είναι τυχαία τα πάρτι του Τζόνσον εν μέσω καραντίνας, πάρτι που, όπως φαίνεται, δεν άντεχε να τα αναβάλει έστω για μία χρονιά. Φαντάζεται κανείς πως αυτά τα πάρτι θα μπορούσαν κάλλιστα να περιλαμβάνουν «μπουγέλωμα» και φάρσες αντίστοιχες αμερικανικής κωμωδίας για εφήβους, σαν αυτές που έκαναν μεγάλη καριέρα στις δεκαετίες του '80 και του '90.

Αν οι προηγούμενες γενιές –όπως αυτή του ΄70 που πατάει τώρα τα εβδομήντα!– έπεσαν στο μέλι των πολιτικών και σεξουαλικών οργίων, οι επόμενες, που η εφηβεία τους έτυχε να συναντηθεί με το φάντασμα του AIDS και την αποθέωση των ιδεολογιών της ατομικής επιτυχίας, βρέθηκαν καθηλωμένες σε μια ασεξουαλική, πλακατζίδικη και κατά βάθος μελαγχολική νεότητα, σε μια αμήχανη μαθητική «φάση». Και αυτή η διάσταση μάλλον διαπέρασε και τα ταξικά ανώτερα περιβάλλοντα, έστω με τις ιδιαιτερότητες που έχουν τα βιογραφικά σε κύκλους σνομπ νέων σαν αυτούς του Τζόνσον.

Καθόλου τυχαία ο Τζόνσον κατηγορείται για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ και για την τύφλωσή του απέναντι σε σεξουαλικά σκάνδαλα άλλων (όχι δικά του). Κατά βάθος, το πρόβλημα είναι η αδυναμία και η απουσία συναίσθησης της σοβαρότητας των καταστάσεων, όχι η κακότητα. Είναι μια επιπολαιότητα που στον Τζόνσον κατάφερε να γεννήσει ακόμα και θετικές στιγμές, ας πούμε την ολόψυχη και θερμή στράτευσή του στην υπόθεση της Ουκρανίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μοιάζει λοιπόν να αποκαλύπτει μια σκανδαλώδη αλήθεια για τα συναισθηματικά κενά και τους ηθικούς μετεωρισμούς πολλών νέων του ύστερου εικοστού αιώνα, νέων που δεν έχουν, φαινομενικά, πολλά κοινά με τον Μπόρις Τζόνσον. Κυρίως και κατά βάση ανδρών. Τους τυχαίνει κάτι και δεν μπορούν να το εξηγήσουν: δεν πείθουν ως σοβαρά, ενήλικα υποκείμενα.

Ας φανταστούμε για παράδειγμα τον Τζόνσον ή τον Κάμερον ή τον Γκι Φερχόφστατ πλάι στον πενηνταπεντάρη Μιτεράν (ήδη «γέρο») ή στην πενηντάχρονη Θάτσερ (έτοιμη να τους βάλει τις φωνές σαν μάνα, όχι σαν συνομήλικη). Οι βιντεοταινίες με σαχλά Σαββατοκύριακα, το να πίνει κανείς σφηνάκια βότκα μετά την πίτσα, η αδυναμία να σταθούν αξιοπρεπώς μέσα στη συναισθηματική σύγχυση που έφερε η εποχή, η περιφρόνησή τους για τα πρωτόκολλα όχι λόγω επαναστατικότητας (όπως στους αμφισβητίες του ΄60) αλλά από αμηχανία ή βαθύτερη έλλειψη δέους για τα πράγματα, όλα αυτά που γέννησαν την «ακρότητα» Μπορίς Τζόνσον είναι πολύ πιο διαδεδομένα στις γενιές μας: σε εκείνες δηλαδή τις γενιές που μεγάλωσαν ανάμεσα στα απελευθερωτικά οράματα των μεγαλύτερων και στα ηθικά παράπονα των μιλένιαλ.

Καθόλου τυχαία ο Τζόνσον κατηγορείται για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ και για την τύφλωσή του απέναντι σε σεξουαλικά σκάνδαλα άλλων (όχι δικά του). Κατά βάθος, το πρόβλημα είναι η αδυναμία και η απουσία συναίσθησης της σοβαρότητας των καταστάσεων, όχι η κακότητα. Είναι μια επιπολαιότητα που στον Τζόνσον κατάφερε να γεννήσει ακόμα και θετικές στιγμές, ας πούμε την ολόψυχη και θερμή στράτευσή του στην υπόθεση της Ουκρανίας.

Δεν πιστεύω πως το έκανε μόνο για να «αποπροσανατολίσει», να αυξήσει τη δημοτικότητά του, να αλλάξει την ατζέντα κ.λπ. Ήθελε, ονειρευόταν και μάλλον πίστεψε προς στιγμήν πως ήταν Τσόρτσιλ. Εκεί στους δρόμους του Κιέβου, με τις ξανθιές τούφες και τα πόδια του, που σαν πιρόγες έσκιζαν τα νερά μιας φανταστικής Μάγχης, πλάι στον Ζελένσκι με τη χακί φανέλα, ο Τζόνσον έζησε τη στιγμή της εμπροσθοφυλακής του free world απέναντι στους εχθρούς της ελευθερίας.

Όλα αυτά δεν είναι μόνο η ιδιαίτερη θεατρικότητα ενός χαρακτήρα ή τα καπρίτσια ενός «λαϊκιστή πολιτικού». Στον Τζόνσον βλέπει κανείς εκείνους τους τύπους που στο τέλος του πάρτι συνέχιζαν να πίνουν σφηνάκια ή έτρωγαν από το ψυγείο άνοστα, κατεψυγμένα τέρατα και έπειτα προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί φεύγει όλος ο κόσμος, γιατί μένουν ολομόναχοι μέσα στο χάος. Δεν έγιναν κατανοητοί, παρά το ότι είχαν μεγάλη επιτυχία στο να διασκεδάζουν για λίγο το πλήθος, πριν τους βαρεθούν.

Η Δύση στα χρόνια του ηδονιστικού καπιταλισμού ενθάρρυνε τη μαζική αυτομόληση από τη «γεροντική» και πατρική κουλτούρα της ευθύνης. Μπορούσες πια να είσαι παιδί για δεκαετίες και νέος ες αεί.

Έβλεπα προχτές τον Ρίνγκο Σταρ, γεννημένο το 1940, να γιορτάζει τα 82 του μοιάζοντας από την άποψη της εμφάνισης τριάντα χρόνια νεότερος και ενδυματολογικά ένας τριαντάρης. Αυτός ο κόσμος βοήθησε με κάποιο τρόπο να βγει στο φως και η ατίθαση χρυσή τούφα του Μπόρις, περισσότερο όμως η αίσθησή του πως δεν έκανε κάτι λάθος, πως οι άλλοι παρεξήγησαν την καλή του πίστη ή μια δικαιολογημένη, ανθρώπινη χαλαρότητα.

Αν όμως θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ας παραδεχτούμε πως με όλη της τη βρετανική εκκεντρικότητα και την Τόρι γενεαλογία του, ο Τζόνσον έχει κάτι από τη θεμελιώδη αστοχία μιας γενιάς που δεν μπόρεσε να αποδεχτεί ποτέ το πένθος της ενηλικίωσης και την είσοδο σε έναν κόσμο με λιγότερες χαρές από εκείνον των αναμνήσεων.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Explainer: Γιατί δεν μακροημερεύουν οι Βρετανοί πρωθυπουργοί τα τελευταία χρόνια;

Διεθνή / Explainer: Γιατί δεν μακροημερεύουν οι Βρετανοί πρωθυπουργοί τα τελευταία χρόνια;

Brexit, πανδημία, οικονομική κρίση, πολιτικός οπορτουνισμός, περίεργες σχέσεις με Κροίσους και media: όσα και όσοι αποσταθεροποιούν τη βρετανική πολιτική σκηνή την τελευταία 15ετία
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Oι επιθέσεις σε παλαιστινιακές κοινότητες της Δυτικής Όχθης, χριστιανικές και μη, προκαλούν τις αντιδράσεις, ακόμα και την κατακραυγή επιφανών Ισραηλινών, ωστόσο οποιαδήποτε προσπάθεια μένει χωρίς αποτέλεσμα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η γεωλογική αποθήκη CO2 του Πρίνου και μια κοινωνία που βράζει

Ρεπορτάζ / «Πρίνος CO2»: Αναγκαία πράσινη επένδυση ή έργο υψηλού ρίσκου;

Το έργο αποθήκευσης άνθρακα προωθείται ως κρίσιμη υποδομή για την κλιματική μετάβαση, με τη στήριξη της πολιτείας και της Ε.Ε. Γιατί προκαλεί, όμως, αντιδράσεις και επιστημονικές επιφυλάξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αύξηση του κατώτατου μισθού στη σκιά των υποκλοπών και του φιάσκου της αίθουσας για τη δίκη των Τεμπών

Βασιλική Σιούτη / Η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι υποκλοπές και η δίκη των Τεμπών

Η πίεση από την οικονομική πραγματικότητα, το φιάσκο της αίθουσας για τη δίκη των Τεμπών και οι εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο πραγματικός λόγος για την ακατανίκητη έλξη που ασκούσε ο Έπσταϊν

Οπτική Γωνία / Ο πραγματικός λόγος για την ακατανίκητη έλξη που ασκούσε ο Έπσταϊν

Οι περισσότεροι πλούσιοι δεν γίνονται πλουσιότεροι από τις φορολογικές διευκολύνσεις, όσο σκανδαλώδεις κι αν είναι, αλλά επειδή συναναστρέφονται μεταξύ τους σε κλειστούς κύκλους.
THE LIFO TEAM
Πάπας Λέων ΙΔ΄, ο σθεναρός αντίπαλος του Τραμπ

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Πάπας Λέων ΙΔ΄, ο σθεναρός αντίπαλος του Τραμπ

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας δεν θα παρευρεθεί στον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, αν και του έγινε επίσημη πρόσκληση από την αμερικανική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τη διαφαινόμενη ρήξη του με τις πρακτικές του Πλανητάρχη.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χάμπερμας και η ήττα της σκέψης

Οπτική Γωνία / Ο Χάμπερμας και η ήττα της σκέψης

Ο φιλόσοφος αφήνει πίσω έναν κόσμο που μοιάζει με εφιαλτική αντιστροφή όσων επιθύμησε μέσα και έξω από τη θεωρία. Σαν να κέρδισε τη μακροβιότητα για να αντικρίσει την έκταση των δικών του και των δικών μας απωλειών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Σαχράμ Χοσραβί: «Ο πόλεμος ρίχνει “σανίδα σωτηρίας” στο καθεστώς της Τεχεράνης, το οποίο μόνο ο λαός μπορεί να ανατρέψει»

Οπτική Γωνία / «Κανείς πια δεν διαδηλώνει, κινδυνεύει να τον εκτελέσουν εν ψυχρώ»

Ο Ιρανός ανθρωπολόγος και συγγραφέας Σαχράμ Χοσραβί, ο οποίος ζει από το 1987 αυτοεξόριστος στη Σουηδία, μιλά έξω από τα δόντια για τον πόλεμο και τις εξελίξεις στη χώρα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πότε θα αλλάξει η εικόνα παρακμής στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο;

Ρεπορτάζ / Πότε θα αλλάξει η εικόνα παρακμής στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο;

Τα έργα, οι καθυστερήσεις και τα χρόνια προβλήματα του ιστορικού δικτύου Πειραιάς - Κηφισιά. Eιδικοί περιγράφουν στη LiFO πώς θα αποκτήσει ξανά την αξιοπιστία που απαιτεί ένα σύγχρονο δίκτυο μεταφορών
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000»: Η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ προβλέπει το μέλλον

Οπτική Γωνία / «Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000», λέει η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ

Η Γαλλογερμανίδα πολιτική επιστήμονας Φλόρενς Γκάουμπ μιλά στην εφημερίδα «El Pais» για το Ιράν, τη Γροιλανδία, την Ουκρανία και τη Γάζα, τονίζοντας ότι «το μέλλον είναι μια στρατηγική ιδέα».
THE LIFO TEAM