ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

JPMorgan: Δραματική προειδοποίηση για «στρατοσφαιρική» εκτίναξη του πετρελαίου στα 380 δολ. το βαρέλι

JPMorgan: Δραματική προειδοποίηση για «στρατοσφαιρική» εκτίναξη του πετρελαίου στα 380 δολ. το βαρέλι Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου ενδέχεται να φτάσουν το «στρατοσφαιρικό» ποσό των 380 δολαρίων το βαρέλι, αν οι κυρώσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγήσουν τη Ρωσία σε τιμωρητική μείωση παραγωγής αργού, προειδοποιούν αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, JP Morgan Chase

Η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομιών της Δύσης επεξεργάζεται έναν περίπλοκο μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να φρενάρει την πολεμική μηχανή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. 

Ωστόσο, δεδομένης της ισχυρής δημοσιονομικής θέσης της Μόσχας, η Ρωσία μπορεί να αντέξει οικονομικά τη μείωση παραγωγής αργού έως και 5 εκατ. βαρελιών ημερησίως, χωρίς να υποστεί σοβαρό πλήγμα η οικονομία της, υποστηρίζουν οι αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας.

Με εξαίρεση τη Ρωσία, όμως, για το μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν ολέθρια. 
Περικοπή κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια στην ημερήσια προμήθεια διεθνώς θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές αναφοράς του αργού στο Λονδίνο στα 190 δολάρια το βαρέλι. Ενώ, στο χειρότερο σενάριο μείωσης της προμήθειας κατά 5 εκατ. βαρέλια, θα σήμαινε «στρατοσφαιρική» τιμή του αργού στα 380 δολάρια, τονίζουν οι αναλυτές.

«Ο πιο προφανής και πιθανός κίνδυνος με ένα πλαφόν τιμών είναι πως η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να μη συμμετάσχει και αντ'αυτού να απαντήσει μειώνοντας τις εξαγωγές» σημειώνουν οι αναλυτές. 

«Ενδέχεται η ρωσική κυβέρνηση να αντεπιτεθεί περικόπτοντας την παραγωγή για να πλήξει τη Δύση. Η στενότητα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι με το μέρος της Ρωσίας» προειδοποιούν. 

Με πληροφορίες από Bloomberg 

Οικονομία
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ