Κορωνοϊός: Βρέθηκαν πάνω από 1.000 γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19

Κορωνοϊός: Βρέθηκαν πάνω από 1.000 γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19 Facebook Twitter
0

Περισσότερα από 1.000 γονίδια μπορεί να παίζουν ρόλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο να αρρωστήσει κάποιος σοβαρά από Covid-19, πέρα από άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία ή τα υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη επιστημόνων από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε πιο στοχευμένες θεραπείες ή ακόμη και στην ανάπτυξη εξετάσεων που θα αξιολογούν κατά πόσο ένας άνθρωπος ανήκει λόγω του γενετικού υποβάθρου του σε ομάδα υψηλού κινδύνου για βαριά Covid-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Σνάιντερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας και τον δρα Τζόναθαν Κούπερ-Νοκ του Τμήματος Νευροεπιστήμης του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Κυτταρικής Βιολογίας «Cell Systems», χρησιμοποίησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης -στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Covid-19 Host Genetics Initiative- για να αναλύσουν δεδομένα 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, εκ των οποίων 5.100 είχαν αρρωστήσει σοβαρά από τον κορονοϊό ή είχαν πεθάνει εξαιτίας του.

Εντοπίστηκαν 1.370 γονιδιακές παραλλαγές που φαίνεται να συνδέονται με τη σοβαρότητα της λοίμωξης Covid-19 και οι οποίες εκτιμάται ότι εξηγούν κατά τα τρία τέταρτα περίπου τον γενετικό κίνδυνο για βαριά νόσηση (το υπόλοιπο ένα τέταρτο του γενετικού υποβάθρου παραμένει προς το παρόν άγνωστο).

Όπως ανέφερε ο Κούπερ-Νοκ, «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι, που είναι υγιείς κατά τα άλλα, παρ' όλα αυτά αρρωσταίνουν σοβαρά από την Covid-19. Η προσπάθειά μας είναι να βρούμε τους γενετικούς παράγοντες που θέτουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο άσχετα από άλλα πιο προφανή πράγματα».

Ο Σνάιντερ σημείωσε ότι «τα ευρήματά μας θέτουν τα θεμέλια για ένα γενετικό τεστ που θα μπορεί να προβλέψει ποιος γεννιέται με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19. Φανταστείτε πως υπάρχουν 1.000 αλλαγές στο DNA, που συνδέονται με σοβαρή Covid-19. Αν έχετε τις 585 από αυτές τις αλλαγές, τότε πιθανότατα είστε άκρως ευάλωτος και θα πρέπει να πάρετε όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM