Αναβάθμιση της ΔΕΗ από την Standard & Poor's

Αναβάθμιση της ΔΕΗ από την Standard & Poor's	Facebook Twitter
Φωτ: EUROKINISSI
0

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της ΔΕΗ στην βαθμίδα ΒΒ- από Β+ με σταθερή προοπτική προχώρησε σήμερα ο οίκος Standard & Poor's.

Στην έκθεσή του επισημαίνει ακόμη ότι η πρόσθετη κερδοφορία από την παραγωγή ενέργειας χρηματοδοτεί την επιδότηση των καταναλωτών καθώς και ότι η πιθανή επιβολή φορολογίας από την κυβέρνηση στα «ουρανοκατέβατα κέρδη» του κλάδου της ενέργειας θα έχει μικρή επίπτωση στην επιχείρηση, καθώς τα περιθώρια κέρδους στη λιανική είναι πολύ χαμηλά.

Η S&P προχώρησε στην αναβάθμιση της ΔΕΗ σε συνέχεια της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στις 22 Απριλίου, με το σκεπτικό - όπως αναφέρει - ότι αν χρειαστεί, το Δημόσιο που κατέχει το 34 % των μετοχών, έχει μεγαλύτερη ευχέρεια να στηρίξει την επιχείρηση.

Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου αξιολόγησης:

- Η ΔΕΗ παραμένει προστατευμένη από την αύξηση των τιμών της ενέργειας που ξεκίνησε το 2021, εξαιτίας της καθετοποιημένη λειτουργίας της και της πολιτικής ασφάλισης (hedging) που εφαρμόζει. Ωστόσο μπορεί να προκύψουν δευτερογενείς επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού, στο επίπεδο της δυσκολίας των καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

- Η αυξητική τάση των λειτουργικών αποτελεσμάτων (EBITDA) αναμένεται να συνεχιστεί. Προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε 1 δισεκ. ευρώ το 2023, από 845 εκατ. το 2020 και 871 εκατ. το 2021.

- Οι επενδύσεις αναμένεται επίσης να επιταχυνθούν, σε 2 δισεκ. ευρώ το χρόνο από 435 εκατ. το 2021.

- Η ρευστότητα μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την πώληση του 49 % του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Ο οίκος S&P αναφέρει ότι περαιτέρω αναβάθμιση της επιχείρησης (ευμενές σενάριο) μπορεί να αποφασιστεί αν συνεχιστεί η εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου μετασχηματισμού της επιχείρησης και η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Το δυσμενές σενάριο περιλαμβάνει αντίθετα την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους καταναλωτές, την καθυστέρηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης και το ενδεχόμενο πώλησης του 34,1 % των μετοχών του Δημοσίου.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα εντοπίστηκε και στις μισθώσεις ομπρελών και καθισμάτων σε παραλίες, με δεκάδες επιχειρήσεις να σφραγίζονται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κέρκυρα, Σύρο, Σίφνο, Πόρο και Αίγινα
LIFO NEWSROOM
Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM