Asaf Avidan: Ζωή σαν μυθιστόρημα

Asaf Avidan: Ζωή σαν μυθιστόρημα Facebook Twitter
Ο Asaf Avidan
0

O Asaf Avidan επιστρέφει στην Αθήνα στις 16 Μαΐου στο πλαίσιο του Τhis is Athens City Festival και των Church Sessions που διοργανώνει ο Pepper 96.6 στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου.

Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία επειδή όσοι αγαπούν τον Asaf Avidan γνωρίζουν ότι έχει μία από τις ιδιαίτερες φωνές στην ιστορία της ροκ και ποπ μουσικής. Μια φωνή που αποτυπώνεται στο μυαλό σου από την πρώτη στιγμή που την ακούς. Και αν έπρεπε να τη χαρακτηρίσει κανείς, θα έλεγε ότι θυμίζει διάσημες φωνές της ροκ και της σόουλ, κυρίως γυναικείες όπως αυτές της Τζάνις Τζόπλιν, της Έιμι Γουάινχαουζ και της Nίνα Σιμόν.

Τώρα, αν μπορούσε να συγκριθεί με κάποιου άνδρα, αυτός θα ήταν ο Τζεφ Μπάκλεϊ. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι έχει αυτό που λέμε «απερίγραπτη» φωνή. Και εκτός από τη φωνή του, έχει και μια σχεδόν μυθιστορηματική ζωή.

Ο Avidav γεννήθηκε το 1980 στην Ιερουσαλήμ σε μια οικογένεια διπλωματών. Έχει δύο αδέλφια. Λόγω της φύσης της δουλειάς των γονιών του, στην ηλικία των επτά ετών εγκαταστάθηκε στην Τζαμάικα. Τέσσερα χρόνια μετά τους εγκατέλειψε ο πατέρας του και για λίγο βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη, πριν επιστρέψουν στη γενέτειρά του, για να μείνουν μόνιμα. Η κατάσταση της μη σταθερής κατοικίας τον ακολουθεί μέχρι σήμερα, που διατηρεί δύο σπίτια, σε Ισραήλ και Ιταλία, και μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ δύο χωρών.

Λίγο πριν χτυπήσει ο Covid-19, είχε αυτοαπομονωθεί στο σπίτι του στην Ιταλία για να δει προς τα πού πήγαινει η καριέρα του. Δεν περίμενε όμως ότι η καραντίνα θα είχε τόσο μεγάλη διάρκεια. Την έζησε στη σκληρότερη ίσως φάση της. Σε αυτήν τη χρονική στιγμή συνειδητοποίησε πόσο του λείπει η μουσική και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ταυτόχρονα, νιώθει μια αποστροφή για τη δουλειά των γονιών του. Όταν το 2015 οι δηλώσεις του ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του Ισραηλινό προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, απάντησε ξεκαθαρίζοντας ότι: «Σε κάθε συνέντευξη έλεγα από την αρχή ότι δεν είμαι ένας Ισραηλινός καλλιτέχνης αλλά ένας καλλιτέχνης από το Ισραήλ. Δεν εκπροσωπώ το Ισραήλ. Δεν είμαι πολιτικός. Δεν είμαι διπλωμάτης. Αν και γιος διπλωματών, δεν ήθελα ποτέ να γίνω κάτι τέτοιο. Δεν προσπαθώ να το κρύψω. Δεν θα αλλάξω το όνομά μου ούτε θα ντραπώ αν με ρωτήσει κανείς κάτι σχετικά, δεν δίνω ιδιαίτερο βάρος σε αυτό. Είμαι ένας μουσικός και αυτό δεν έχει καμία σχέση με το διαβατήριο μου».

Δεν ξεκίνησε, όμως, την καριέρα του ως μουσικός, αυτό ήταν κάτι που αποφάσισε κάπως καθυστερημένα. Αρχικά σπούδασε animation. Δεν είχε τελειώσει τις σπουδές του όταν διαγνώσθηκε με λευχαιμία. Πέντε χρόνια μετά κατάφερε να την ξεπεράσει και να αποτυπώσει την εμπειρία του στο πρώτο του αυτοβιογραφικό EP με τίτλο «Now that you are leaving», που κυκλοφόρησε το 2006.

Asaf Avidan - Lost Horse

Η συγκεκριμένη χρονιά αποδείχτηκε σημαδιακή για τη ζωή του. Τότε ήταν είκοσι έξι χρονών και πήρε τη μεγάλη απόφαση να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική μετά από έναν πολύ δύσκολο χωρισμό από την τότε κοπέλα του, παρότι είχε μια πετυχημένη πορεία στα κινούμενα σχέδια και τη μεταγλώττιση.

Την ίδια χρονιά σχημάτισε το γκρουπ Asaf Avidan & the Mojos. Κυκλοφόρησαν το ομώνυμο ντεμπούτο τους άλμπουμ το 2008 και άλλα δύο μέχρι το 2011, οπότε διαλύθηκαν. Ο Avidan αποφάσισε να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Ηχητικά κινείται ανάμεσα στη φολκ και τα μπλουζ με στοιχεία καμπαρέ. Ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές τους είναι ο σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς που τον έχει χαρακτηρίσει ως έναν αληθινό τραγουδοποιό.

Μόνος του έχει κυκλοφορήσει άλλα τέσσερα άλμπουμ. Το τελευταίο είχε τον ελληνικό τίτλο «Anagnorisis» και βγήκε το 2020. Ήταν μια δύσκολη περίοδος για τον μουσικό, ο οποίος βρισκόταν σε προσωπικό και δημιουργικό τέλμα πριν από την κυκλοφορία του.

Δεν είχε καταφέρει να κάνει το breath through στην Αμερική, αν και στην Ευρώπη γνώριζε επιτυχία. Οι συνεχείς περιοδείες τον είχα εξαντλήσει σωματικά και δημιουργικά. Παράλληλα, είχε χωρίσει από τη γυναίκα του λίγους μήνες μετά τον γάμο τους.

Λίγο πριν χτυπήσει ο Covid-19, είχε αυτοαπομονωθεί στο σπίτι του στην Ιταλία για να δει προς τα πού πήγαινει η καριέρα του. Δεν περίμενε όμως ότι η καραντίνα θα είχε τόσο μεγάλη διάρκεια. Την έζησε στη σκληρότερη ίσως φάση της. Σε αυτήν τη χρονική στιγμή συνειδητοποίησε πόσο του λείπει η μουσική και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το νέο του άλμπουμ συνοδεύεται από ένα διήγημα που έγραψε ένας από τους καλύτερούς του φίλους, ο Αμερικάνος συγγραφέας Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, με τίτλο Ο Ασάφ και ο Λύκος. Βασίζεται σε ένα πραγματικό περιστατικό, όταν ο Avidan και η πρώην γυναίκα του υιοθέτησαν ένα άγριο λυκόσκυλο που επιτέθηκε στον μουσικό και παραλίγο να χάσει το ένα του αυτί. Τον δάγκωσε επίσης στον μηρό και στο χέρι, με αποτέλεσμα να πάει στο νοσοκομείο το 2018, και χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να αναρρώσει πλήρως από την επίθεση. Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η ζωή του είναι αναμφίβολα σαν ένα μυθιστόρημα.

Asaf Avidan - Man Without A Name (Live)

Asaf Avidan - Pepper Church Sessions
Δευτέρα 16/5, 20:30
Aγγλικανική Eκκλησία του Αγίου Παύλου, Φιλελλήνων 27
Είσοδος μόνο με προσκλήσεις
Περισσότερες πληροφορίες στο
https://www.pepper966.gr/

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ