Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου: Η ποικιλία Μοσχοφίλερο γίνεται κεφάλαιο της οινικής ιστορίας

Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου: Η ποικιλία Μοσχοφίλερο γίνεται κεφάλαιο της οινικής ιστορίας Facebook Twitter
0

Το συναρπαστικό με το κρασί είναι ότι κάθε ποικιλία ξετυλίγει μπροστά σου μια ολόκληρη ιστορία. Μια ιστορία γεμάτη από εικόνες και γευστικά χαρακτηριστικά που σε μεταφέρουν στον τόπο καταγωγή της. Τα Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου, επαναφέρουν την ποικιλία Μοσχοφίλερο μέσα από μια ιστορία που μοιάζει με παραμύθι.

Ένα κρασί με απαλό τριανταφυλλί χρώμα, πολύ καλή ισορροπία με δροσερή οξύτητα και διακριτική μεταλλικότητα. Η αρωματική ένταση που αναδύεται σε κάθε ποτήρι  αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά στοιχεία της ποικιλίας, όπως τριαντάφυλλο, άνθη και φλούδες εσπεριδοειδών. Η μακρά του επίγευση σε συνοδεύει για ώρα καθώς συνδυάζεται ιδανικά με πιάτα της ελληνικής κουζίνας, όπως γαρίδες, καλαμαράκια, χταπόδι, αλλά και με πιο παραδοσιακά φαγητά όπως γεμιστά ή διαφορετικά είδη ζυμαρικών. Ένας οίνος που αποκτά μια διαφορετική αξία μέσα στον χρόνο, καθώς η παλαίωσή του προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη της ποικιλίας.

Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου: Η ποικιλία Μοσχοφίλερο γίνεται κεφάλαιο της οινικής ιστορίας Facebook Twitter

Αυτή είναι η ποικιλία του Μοσχοφίλερου και για την οινοποίησή του ο οινοποιός πρέπει να περιμένει υπομονετικά την κατάλληλη αρωματική και φαινολική ωριμότητα. Αυτό σημαίνει πως ο τρύγος αυτής της ερυθρωπής ποικιλίας πραγματοποιείται το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν όλη την προηγούμενη χρονιά.

Ακολουθεί η κρύα εκχύλιση του σταφυλοπολτού στους 10ºC για αρκετές ώρες, ώστε να απελευθερωθούν τα ιδιαίτερα αρώματα και τα φαινολικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας από τις φλούδες στον μούστο και στη συνέχεια αρχίζει η αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή σε χαμηλές θερμοκρασίες, η απολάσπωση και η εμφιάλωση.

Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου: Η ποικιλία Μοσχοφίλερο γίνεται κεφάλαιο της οινικής ιστορίας Facebook Twitter

Το ταξίδι αυτό, μέχρι να φτάσει μια φιάλη Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου στα χέρια μας, είναι μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας του. Τα υπόλοιπα κεφάλαια γράφονται εδώ και χρόνια, αφού το όνομα Ορεινά Κτήματα είναι από τις πρώτες ετικέτες του οινοποιείου και χρονολογείται από το τέλος της δεκαετίας ‘80. Δεν πρόκειται για μια ακόμα ποικιλία. Τα Ορεινά Κτήματα ήταν αυτά που ανέδειξαν το Μοσχοφίλερο και η ετικέτα συνέδεσε το όνομά της με την ποικιλία που τα επόμενα χρόνια έγινε διεθνώς γνωστή. Η εμφιάλωση αυτού του κρασιού έδειξε τον δρόμο στους Έλληνες οινοποιούς ώστε να στραφούν στην οινοποίηση του Μοσχοφίλερου, να ανακαλύψουν μια σειρά από γηγενείς ποικιλίες και ακόμα περισσότερο να βρουν τον δρόμο προς την ποιοτική οινοποίηση που τότε δεν ήταν και τόσο διαδεδομένη. Τα Ορεινά Κτήματα συνδέουν το όνομά τους με ένα κομμάτι της οινικής ιστορίας όπως την ξέρουμε σήμερα. Το 1996 η παραγωγή της ετικέτας διακόπηκε και αντικαταστάθηκε από την Μαντινεία Αντωνόπουλος.

Έπρεπε να περάσουν 22 χρόνια ώστε αυτή η σημαντική ονομασία να ξαναβρεί τη θέση που της αξίζει στην οινική παραγωγή. Το νέο κεφάλαιο των Ορεινών Κτημάτων άρχισε να γράφεται το 2008 όπου πραγματοποιήθηκαν φυτεύσεις Μοσχοφίλερο στους ιδιόκτητους ορεινούς αμπελώνες στα Δεμέστιχα Αχαΐας. Οι αμπελώνες με το αμμοαργιλώδες έδαφος βρίσκονται στα 850  μέτρα υψόμετρο, δηλαδή πιο ψηλά από το οροπέδιο της Μαντινείας. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία είναι ήπια κατά τη διάρκεια της ημέρας και πέφτει σε χαμηλές θερμοκρασίας τη νύχτα δίνοντας ιδανικές συνθήκες για τη σωστή ωρίμανση της ποικιλίας έτσι ώστε να εκφράζει στο έπακρο τα αρωματικά χαρακτηριστικά της.

Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου: Η ποικιλία Μοσχοφίλερο γίνεται κεφάλαιο της οινικής ιστορίας Facebook Twitter

Από το 2018 η ετικέτα Ορεινά Κτήματα παράγεται και πάλι αποκλειστικά από τους ορεινούς αμπελώνες Αντωνόπουλου, δίνοντας ξανά ζωή σε μια ιστορική ποικιλία,  αλλά υλοποιώντας ταυτόχρονα το όραμα του ίδιου του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, που δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει. Αυτό το κρασί που συνδέεται με την ίδια την έννοια της ποιοτικής οινοποίησης στην Ελλάδα, συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος τη δεκαετία του ’80 προσφέροντας στιγμές απόλαυσης μέσα από τα γευστικά και αρωματικά του χαρακτηριστικά αλλά κυρίως χαράσσοντας πάντα τη δική του ιστορική διαδρομή στον δρόμο του κρασιού.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ