Ο όρος του Ανδρουλάκη βάζει εμπόδια σε δεύτερη θητεία Μητσοτάκη και στην επιστροφή Τσίπρα στην εξουσία

tsipras androulakis mitsotakis Facebook Twitter
Ο Ανδρουλάκης δεν φαίνεται να ζηλεύει την τύχη του Πάνου Καμμένου και δεν φιλοδοξεί να παίξει έναν αντίστοιχο ρόλο. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0


 

ΟΣΟ ΠΕΡΝΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ τόσο μοιάζει να απομακρύνεται η πιθανότητα να ξαναγίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ δεν θεωρείται πια καθόλου βέβαιη και η δεύτερη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία κάποιοι μέχρι πρότινος προεξοφλούσαν. Μάλιστα, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός αυτός που μίλησε πρόσφατα για την πιθανότητα κυβέρνησης συνεργασίας στις επόμενες εκλογές και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδυναμία. 

Ο Ανδρουλάκης πάντως δεν μπορεί πια να κάνει πίσω, γιατί αν το κάνει, θα φανεί αναξιόπιστος και αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για το κόμμα του πάνω που άρχισε να ανεβαίνει.

Κυβέρνηση συνεργασίας όμως με ποιον; Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προσβλέπουν. 

Για τον Τσίπρα η «προοδευτική κυβέρνηση» είναι το μόνο αφήγημα που διαθέτει και η συνεργασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι η μόνη προοπτική για να ξαναβρεθεί στην εξουσία.

Ο Ανδρουλάκης, όμως, δεν φαίνεται να ζηλεύει την τύχη του Πάνου Καμμένου και δεν φιλοδοξεί να παίξει έναν αντίστοιχο ρόλο. Με μοναδικό αντάλλαγμα δηλαδή τη συμμετοχή στη νομή της εξουσίας, έστω με ένα γενναίο μερίδιο, να καταστεί κυβερνητικός εταίρος μιας χρήσης, την ώρα που κάποιοι του λένε πως αν δεν «καεί» στις επόμενες εκλογές και διατηρήσει την ανοδική του πορεία, στο τέλος της επόμενης τετραετίας θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις ακόμα και την επιστροφή του κόμματός του στην κορυφή.

Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα και όπως είναι ως τώρα (γιατί μέχρι τις εκλογές μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις), τον Νίκο Ανδρουλάκη προτιμά για κυβερνητικό εταίρο στην περίπτωση που δεν αποκτήσει αυτοδυναμία το κόμμα του. Ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει αποκλειστεί ως επιλογή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και για το πιθανό νέο κόμμα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου είναι πολύ νωρίς για να σχεδιάσει κανείς υπολογίζοντας σε αυτό. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε ρητά την κατηγορηματική άρνησή του να συναινέσει στο να ξαναγίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό δεν αποκλείει κάποια κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά αποκλείει τους αρχηγούς της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ από το να τεθούν επικεφαλής μιας τέτοιας κυβέρνησης. Άρα, μόνο αν κερδίσουν αυτοδυναμία, έχουν πιθανότητες. Κάτι που αυτή την ώρα μοιάζει δύσκολο.

Ο Ανδρουλάκης πάντως δεν μπορεί πια να κάνει πίσω, γιατί αν το κάνει, θα φανεί αναξιόπιστος και αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για το κόμμα του πάνω που άρχισε να ανεβαίνει. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nίκος Ανδρουλάκης στη LiFO: «Δεν φιλοδοξούμε να είμαστε μόνιμα στην αντιπολίτευση»

Ελλάδα / Nίκος Ανδρουλάκης στη LiFO: «Δεν φιλοδοξούμε να είμαστε μόνιμα στην αντιπολίτευση»

Στη σημερινή συνέντευξή του στη LiFO ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. παίρνει ξεκάθαρες θέσεις για το μέλλον της Ευρώπης, την ενεργειακή κρίση, την πορεία του κόμματός του και όλα τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ακροβατώντας / Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ένα εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι διατεθειμένο να δώσει «συγχωροχάρτι» για ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, αρκεί οι εμπλεκόμενοι να τηρήσουν ακροδεξιά και ρατσιστική στάση στο μεταναστευτικό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πέντε ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών και ένα ινστιτούτο. Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Ρεπορτάζ / Τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών: Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Τυπικά, σκοπός τους είναι η διατήρηση των αρχείων και η προβολή του έργου πρώην πρωθυπουργών. Στην πράξη, όμως, λειτουργούν και ως think tanks και πολιτικά εργαλεία επιρροής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ