Στέλιος Λουκίδης: «Η προστασία της πνευμονικής υγείας σε πρώτο πλάνο»

Στέλιος Λουκίδης: «Η προστασία της πνευμονικής υγείας σε πρώτο πλάνο» Facebook Twitter
Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
0

— Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τον αντίκτυπο των λοιμώξεων στο αναπνευστικό. Τι πρέπει να γίνει από δω κι εμπρός για να έχουμε καλύτερη υγεία;
Πρέπει να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας με σκοπό να μπορεί να αντεπεξέλθει σε παρόμοιες προκλήσεις. Επιπρόσθετα, πρέπει να χτίσουμε ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας με σκοπό την αποσυμπίεση των τριτοβάθμιων νοσοκομείων και παράλληλα την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Τέλος, πρέπει να κάνουμε σχεδιασμό δεκαετίας με σκοπό την ανανέωση του προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού), να δώσουμε χώρο στους νεότερους συναδέλφους που από τη θέση του ειδικευόμενου ή του επικουρικού ειδικευμένου έδειξαν ότι πραγματικά αποτελούν την ελπίδα για το αύριο.

— Στη διάρκεια των δύο χρόνων της πανδημίας ένα μέρος της κοινωνίας έδειξε ότι έδωσε βάση σε θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον ιό και τα εμβόλια. Τι κάναμε λάθος και υπάρχει αυτή η εσφαλμένη άποψη για την επιστήμη, που δεν έχουν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι;
Οι άνθρωποι που πίστεψαν στις θεωρίες συνωμοσίας ουσιαστικά έβγαλαν μια αντίδραση σε πολλές κοινωνικές προκλήσεις των τελευταίων ετών. Δεν αντέδρασαν μόνο στην επιστήμη, απλώς σε αυτήν βρήκαν την αφορμή. Η επιστήμη είναι αυτή που έδωσε λύσεις, είναι αυτή που υπερασπίστηκε τη δημόσια υγεία και είναι αυτή που ανακάλυψε φάρμακα, τρόπους αντιμετώπισης και, φυσικά, εμβόλια κατά του ιού. Ποιος έρχεται αντιμέτωπος με την πρόοδο, λοιπόν, και ποιος αντιτίθεται στην προάσπιση της υγείας των πολιτών; Ίσως το λάθος να ήταν η υπερέκθεση της επιστήμης στα ΜΜΕ, που ουσιαστικά είχαν ρόλο πληροφόρησης, με κάποια στοιχεία υπερβολής όμως. 

Να εισαγάγουμε νέα εργαλεία πρόληψης, όπως αυτό της χαμηλής δόσης αξονικής τομογραφίας θώρακος για έγκαιρη αναγνώριση του καρκίνου του πνεύμονα.

— Η πανδημία ώθησε ανθρώπους που είχαν διακόψει το κάπνισμα να το ξαναρχίσουν. Ποιος είναι ο αντίκτυπος των βασικών νοσημάτων που σχετίζονται με το τσιγάρο στη χώρα μας και τι πρέπει να γίνει για να περιορίσουμε τους θανάτους που σχετίζονται με αυτό και φτάνουν τους 22.000 ετησίως στην Ελλάδα;
Πρέπει να ξαναφέρουμε στην επικαιρότητα την πρόληψη αυτών των παθήσεων και να εντατικοποιήσουμε τις παρεμβάσεις σε αυτές. Να εισαγάγουμε νέα εργαλεία πρόληψης, όπως αυτό της χαμηλής δόσης αξονικής τομογραφίας θώρακος για έγκαιρη αναγνώριση του καρκίνου του πνεύμονα, και να ενεργοποιήσουμε όσα ιατρεία μπορούμε για τη διακοπή του καπνίσματος. 

— Ποιο μήνυμα στέλνετε στις γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων και για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία έχει σταματήσει να είναι νόσος των παππούδων;
Δυστυχώς, τα τελευταία έτη οι γυναίκες έχουν αυξητικά ποσοστά και στις δύο παθήσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη συνήθεια του καπνίσματος που εσφαλμένα αποτελούσε ένδειξη απελευθέρωσης των γυναικών σε προηγούμενες δεκαετίες. Η σημερινή γυναίκα, εργαζόμενη, επιστήμονας, μητέρα, έχει έναν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, που αναδείχτηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν χρειάζεται το κάπνισμα για να αναδείξει την προσωπικότητά της και την αξία της. 

— Στη διάρκεια της πανδημίας υπηρετήσατε σε κλινική Covid, συγκεκριμένα στο Αττικό Νοσοκομείο, και εκεί πετύχατε από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η μεγάλη επιτυχία; 
Δεν θα ξεχωρίσω το Αττικό Νοσοκομείο ως ανεξάρτητη δομή υγείας. Θα το φέρω, όμως, ως το παράδειγμα νοσοκομείου όπου πολλές ειδικότητες, η νοσηλευτική υπηρεσία και εργαζόμενοι σε πολλαπλά επίπεδα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και συνεργάστηκαν αρμονικά με σκοπό την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισης της πανδημίας. Εφάρμοσαν σωστά τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, προσπαθώντας να αναδείξουν και την προσωποποιημένη θεραπευτική παρέμβαση στους φαινότυπους της νόσου. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι την πολυπαραγοντική φύση της θνητότητας και να καταλάβουμε ότι τα χαμηλά ποσοστά έρχονται μέσα από συνεργασίες, διακλινικές αποφάσεις και ενεργό συμμετοχή όλου του προσωπικού.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ