Moody’s: Ποιες χώρες κινδυνεύουν γεωπολιτικά και δημοσιονομικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Moody’s: Ποιες χώρες κινδυνεύουν γεωπολιτικά και δημοσιονομικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

«Τριγμούς» στις διεθνείς αγορές έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπου για 22η ημέρα μαίνονται οι εχθροπραξίες στο ουκρανικό έδαφος εν μέσω της ρωσικής εισβολής, ενώ παράλληλα, εκφράζονται ανησυχίες για αλλαγές στη γεωπολιτική «σκακιέρα».

Πολλές χώρες φαίνεται πως βρίσκονται αντιμέτωπες με νέα δημοσιονομική κρίση, καθώς στην παρούσα φάση στρέφονται, μεταξύ άλλων, σε αμυντικές δαπάνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Γερμανία η οποία σκοπεύει να ξοδέψει 100 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, αντιστρέφοντας μία μακρά περίοδο υπο-επενδύσεων στον τομέα αυτό και βοηθώντας την να πιάσει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες άνω του 2% του ΑΕΠ, όπως σημειώνουν αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Moody΄s που επιχειρούν να σκιαγραφήσουν την κατάσταση και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην περίπτωση αυτή, οι πρόσθετες αυτές δαπάνες θα οδηγήσουν στην αύξηση του δανεισμού του κράτους και παράλληλα θα ανεβάσουν το χρέος/ΑΕΠ κατά περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το moneyreview, το οποίο επικαλείται τις εκτιμήσεις των αναλυτών΄του οίκου αξιολόγησης, αρκετοί παράγοντες, όπως η χαμηλότερη ανάπτυξη, μπορεί να συντελέσουν σε περαιτέρω αύξηση του χρέους, κοντά στο 70% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Παρόμοια οικονομική πολιτική αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες εν μέσω των ενδεχόμενων πιέσεων για επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ που αφορά στις αμυντικές δαπάνες.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνει ο Moody's, χώρες που εμφανίζουν ήδη υψηλά επίπεδα χρέους και απέχουν από το στόχο του ΝΑΤΟ αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με τους μεγαλύτερους δημοσιονομικούς κινδύνους. Οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, στην Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα είναι μία χώρα με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, παρά τα υψηλά επίπεδα του χρέους της.

Moody’s: Ποιες χώρες κινδυνεύουν γεωπολιτικά και δημοσιονομικά από τον πόλεμο Facebook Twitter

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Την ίδια στιγμή, αρκετές είναι οι χώρες που βρίσκονται μπροστά σε έναν γεωπολιτικό κίνδυνο, όπως η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Φινλανδία. Σε μία εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης γιατί οι συγκεκριμένες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο, δίνονται πέντε απαντήσεις.

Συγκεκριμένα, οι κίνδυνοι αυτοί απορρέουν:

  • από τα κοινά τους σύνορα με τη Ρωσία,
  • από τη γεωγραφική και στρατηγική θέση τους έναντι του Καλίνινγκραντ ή της Αγίας Πετρούπολης,
  • επειδή είναι πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης ή της ρωσικής αυτοκρατορίας,
  • από την παρουσία ρωσικών μειονοτήτων ή/και
  • από τη συμμετοχή τους ή όχι στο ΝΑΤΟ.
Moody’s: Ποιες χώρες και γιατί κινδυνεύουν γεωπολιτικά και δημοσιονομικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία Facebook Twitter

Με πληροφορίες από moneyreview

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2026 ΒΟΥΛΗ

Οικονομία / Στη Βουλή ο προϋπολογισμός 2026: Τι προβλέπει για μεσαία τάξη, νέους και οικογένειες με παιδιά

Κυρίαρχα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού 2026, είναι η ενίσχυση του εισοδήματος και η μείωση των φορολογικών βαρών για τη μεσαία τάξη, τους νέους και τις οικογένειες με παιδιά
LIFO NEWSROOM
ΦΤΩΧΕΙΑ OXFAM

Οικονομία / Oxfam: Τα περσινά κέρδη των δισεκατομμυριούχων της G20 θα έβαζαν τέλος στη φτώχεια των ανθρώπων

Η ΜΚΟ καλεί οι πλούσιοι του κόσμου να «φορολογηθούν με δίκαιο τρόπο για να συμβάλουν να τερματιστεί η φτώχεια και να καταπολεμηθεί η απορρύθμιση του κλίματος»
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι της χαμηλής περιόδου

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι της χαμηλής περιόδου

Οι νέοι κληρωθέντες δικαιούχοι θα λάβουν άμεσα ενημέρωση μέσω της αίτησής τους στην πλατφόρμα του προγράμματος και στη συνέχεια προσωπική ειδοποίηση για τη διαδικασία έκδοσης των νέων καρτών μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
LIFO NEWSROOM
Αναβάθμιση-ορόσημο από τον οίκο Fitch: Η Ελλάδα στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές

Οικονομία / Αναβάθμιση-ορόσημο από τον οίκο Fitch: Η Ελλάδα στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές

Με αυτή την αναβάθμιση ο οίκος κλείνει έναν ισχυρά θετικό γύρο αξιολογήσεων για το 2025, ενδυναμώνοντας το προφίλ σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις παγκόσμιες αγορές
LIFO NEWSROOM