Το πρόβλημα των άδειων σπιτιών στην Ιαπωνία και γιατί το Κιότο σχεδιάζει τη φορολόγησή τους

Kyoto to tax empty houses as Japan’s population shrinks Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Το Κιότο σχεδιάζει ένα νέο φόρο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δημογραφικές προκλήσεις της χώρας όπου ο πληθυσμός μειώνεται με ρυθμό περίπου 1.500 ανθρώπων ημερησίως. 


Η τοπική διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο φορολόγησης των άδειων σπιτιών που, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα έχουν ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια τις επόμενες δύο δεκαετίες. 


Παρότι το πρόβλημα των λεγόμενων «ακίγια» -των σπιτιών που έχουν εγκαταλειφθεί λόγω θανάτου του ιδιοκτήτη τους και άρνησης διαχείρισής τους από τους κληρονόμους ή τους συγγενείς- επηρεάζει ολόκληρη την Ιαπωνία, το Κιότο θα είναι η πρώτη τοπική κυβέρνηση που θα επιβάλλει ποινές σε όσους αφήνουν εγκαταλελειμμένα τα σπίτια για μεγάλο διάστημα. 


Παρά το πλήθος ναών, κήπων, ριοκάν και ιστορικών μνημείων που προσελκύουν πλήθη τουριστών, η ιαπωνική πρώην πρωτεύουσα είναι μεταξύ των πιο υπερχρεωμένων στη χώρα. 


Ο φόρος αυτός, αν αποδειχτεί επιτυχημένος, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες τοπικές κυβερνήσεις. 

Για δεκαετίες, οι αρχές πασχίζουν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο που επιβαρύνει τις γειτονιές με εγκαταλελειμμένα, συχνά ετοιμόρροπα σπίτια που συχνά χρησιμοποιούνται και ως σκουπιδότοποι - για όσους δε συμμορφώνονται με τους αυστηρούς κανόνες ανακύκλωσης. 


Ο σχεδιαζόμενος φόρος εξετάζεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας έγκαιρης αξιοποίησης των σπιτιών προτού καταστούν μη κατοικίσιμα. 

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, αρχικά στο επίκεντρο βρίσκονται 15.000 άδεια σπίτια που πιστεύεται πως, με φορολογικά κίνητρα, μπορούν να ενοικιαστούν ή να ανακαινιστούν και να πουληθούν


Ο Γιουκιχίρο Σουγκατάνι από την κεντρική συνοικία Ροκουχάρα σημειώνει πως δεκάδες είναι οι κατοικίες στην περιοχή που είναι εγκαταλελειμμένες εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Όπως λέει, απαγορεύεται η αποκατάστασή τους καθώς είναι χτισμένες σε μικρούς και στενούς δρόμους βάσει παλιότερου νόμου δόμησης. 

«Όταν οι κάτοικοί τους πεθάνουν, αμέσως μετατρέπονται σε άδεια σπίτια... Οι οικογένειές τους θέλουν να τα κρατήσουν άδεια γιατί θεωρούν πως ο εγγονός ή η εγγονή του ιδιοκτήτη θα επιστρέψει κάποια στιγμή από το Τόκιο ή άλλη μεγάλη πόλη. Όμως, αυτό είναι μια ψευδαίσθηση. Ποτέ δεν γυρνούν» λέει ο ίδιος. 

Τα άδεια σπίτια αποτελούν εδώ και χρόνια «αγκάθι» για τις ιαπωνικές κυβερνήσεις σε μια χώρα όπου το 14% -ή 8,5 εκατ. μονάδες- του στεγαστικού αποθέματος ήταν άδειο το 2018, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. 
 

Με πληροφορίες από Financial Times 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM