Η Γερμανία ζητά 400.000 ειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό κάθε χρόνο

Η Γερμανία ζητά 400.000 ειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό κάθε χρόνο Facebook Twitter
Unsplash
0

Χιλιάδες εργαζόμενους επιδιώκει να προσελκύει κάθε χρόνο η Γερμανία, σύμφωνα με τα σχέδια του νέου κυβερνητικού συνασπισμού της.

Συγκεκριμένα, η νέα κυβέρνηση θέλει να προσελκύει 400.000 ειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό κάθε χρόνο για να αντιμετωπίσει τόσο τη δημογραφική ανισορροπία όσο και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε βασικούς τομείς, που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων έχει γίνει τόσο σοβαρή τώρα, ώστε να μπορεί να επιβραδύνει δραματικά την οικονομία μας», δήλωσε στο επιχειρηματικό περιοδικό WirtschaftsWoche ο Christian Duerr, κοινοβουλευτικός αρχηγός των συγκυβερνώντων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

«Μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο το πρόβλημα της γήρανσης του εργατικού δυναμικού με μια σύγχρονη πολιτική μετανάστευσης. Πρέπει να φτάσουμε το όριο των 400.000 ειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό όσο το δυνατόν γρηγορότερα», πρόσθεσε ο Duerr.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Καγκελαρίου Όλαφ Σόλτς, το FDP του Duerr και οι περιβαλλοντολόγοι Πράσινοι συμφώνησαν σε μέτρα όπως η εφαρμογή ενός point system για ειδικευμένους εργαζόμενους από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα κάνοντας την χώρα πιο ελκυστική για το εργατικό δυναμικό εκτός συνόρων.

Το φιλικό προς τους εργοδότες Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο εκτιμά ότι το εργατικό δυναμικό θα συρρικνωθεί κατά περισσότερα από 300.000 άτομα φέτος, καθώς υπάρχουν περισσότεροι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται συγκριτικά με τους νεότερους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Αυτό το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί σε περισσότερα από 650.000 άτομα το 2029, αφήνοντας μια συσσωρευμένη έλλειψη ατόμων περίπου 5 εκατομμυρίων ως το 2030.

Ο αριθμός των Γερμανών που εργάζονται αυξήθηκε σε σχεδόν 45 εκατομμύρια πέρυσι παρά την πανδημία του κορωνοϊού.

Μετά από δεκαετίες ωστόσο, χαμηλών ποσοστών γεννήσεων και άνισης μετανάστευσης, το συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό αποτελεί επίσης μια δημογραφική βόμβα για το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας, στο οποίο όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι επιβαρύνονται με το έργο της χρηματοδότησης των συντάξεων μιας αυξανόμενης μάζας συνταξιούχων.

Με πληροφορίες του Reuters

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Οικονομία / Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με το ήδη ισχύον επίδομα ενοικίου, που από το 2016 καταβάλλεται απευθείας στους ενοικιαστές «χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως αυτοί αποδίδουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες»
LIFO NEWSROOM