Η κυβέρνηση ξορκίζει το lockdown και ρίχνει το φταίξιμο στους ανεμβολίαστους

anemboliastoi Facebook Twitter
Η κυβέρνηση συνεχίζει να ρίχνει το φταίξιμο στους ανεμβολίαστους και προσπαθεί να μη γίνεται δυσάρεστη με μέτρα, αλλά το κόστος σε ανθρώπινες ζωές είναι πλέον τεράστιο. Φωτ.: Konstantinos Zilos/NurPhoto via Getty Images/Ideal Image
0

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, τις επόμενες δύο εβδομάδες δηλαδή, αναμένεται να πεθάνουν περίπου ακόμα 700 άνθρωποι στη χώρα μας από Covid, σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Τζανάκη, πρόβλεψη με την οποία συμφωνούν και άλλοι επιστήμονες, αλλά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εμφανίζεται σχετικά χαλαρός, λέγοντας ότι δεν αποκλείει κανένα μέτρο για τους ανεμβολίαστους, εφόσον χρειαστεί. Δεν κρίνει, δηλαδή, ότι χρειάζεται ακόμα. 

Στις 12/11 ανακοινώθηκαν 55 νεκροί, στις 13/11 70, στις 14/11 80 και στις 15/11 72. «Σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο κάθε μέρα» πάλι, όπως επισημαίνουν πολλοί επιστήμονες. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να καταγραφούν 100-120 χιλιάδες κρούσματα, αλλά παρά την αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα και τις απώλειες, ο υπουργός Υγείας δεν αισθάνεται το επείγον της αναχαίτισης.

Η κυβέρνηση ξορκίζει το lockdown γιατί η προτεραιότητά της είναι να κρατηθεί ανοιχτή η χώρα και η οικονομία. Γνωρίζει από τις μετρήσεις που έχει στη διάθεσή της ότι και η πλειοψηφία των πολιτών δεν το θέλει, παραβλέποντας όμως την ηθική υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύει και αυτόν που δεν μπορεί ή δεν θέλει να προστατευθεί. 

Η κυβέρνηση, όπως κατέστησε σαφές, θα αποφύγει όσο μπορεί το ενδεχόμενο του lockdown και για την ώρα δεν φαίνεται να τρομοκρατείται από τον συγκλονιστικό αριθμό των καθημερινών απωλειών.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, εμφανίστηκε κι αυτός στα ΜΜΕ επιχειρώντας να περάσει ένα κλίμα καθησυχασμού: «Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν σταθεροποίηση της κατάστασης τις τελευταίες μέρες, αν και το σύστημα υγείας πιέζεται ακόμα» δήλωσε, καθιστώντας κι εκείνος σαφές ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα πορευτούν με τον ιό και το κόστος του.

Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Άκης Σκέρτσος, ο οποίος έχει την εποπτεία της πολιτικής για την πανδημία από το Μέγαρο Μαξίμου: «Η χώρα δεν αντέχει ούτε άλλο lockdown, ούτε άλλες επιδοματικές πολιτικές που δεν έχουν και κανένα νόημα να εφαρμοστούν σε αυτή τη φάση» είπε, επιβεβαιώνοντας την κυβερνητική γραμμή. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απάντησή του ο Θάνος Πλεύρης, όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύουν να πάρουν μέτρα αντίστοιχα με αυτά της Αυστρίας, τόνισε  ότι «η πίεση στο ΕΣΥ προκύπτει από ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί», δείχνοντας τους ανεμβολίαστους.

Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση συζητά αν χρειάζονται περισσότερα μέτρα στους ανεμβολίαστους». Δεν το έχει αποφασίσει αν χρειάζονται δηλαδή, και αυτό θα τους απασχολήσει αφού συζητηθεί πρώτα στην επιτροπή των ειδικών, η οποία θα συνεδριάσει την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να ρίχνει το φταίξιμο στους ανεμβολίαστους και προσπαθεί να μη γίνεται δυσάρεστη με μέτρα, αλλά το κόστος σε ανθρώπινες ζωές είναι πλέον τεράστιο. Όπως επισημαίνουν αρκετοί επιστήμονες, μπορεί να οργάνωσε καλά την εμβολιαστική διανομή, όμως δεν κατάφερε να πιάσει τον στόχο του απαραίτητου αριθμού εμβολιασμών για το τείχος της ανοσίας και τα μηνύματα που εξέπεμπε δεν ήταν πάντα σαφή. Επιπλέον δεν έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς την παραπληροφόρηση.

Ο γνωστός ιατρός (και) από το «Ημερολόγιο κορωνοϊού», Γιώργος Παππάς, στηλίτευσε πρόσφατα τη «δημιουργική λογιστική» της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία προσπαθεί κι αυτή να καθησυχάσει την κοινή γνώμη. Ο κ. Παππάς επισήμανε ότι η υπουργός επιχειρώντας να πείσει ότι τα κρούσματα στα σχολεία μειώνονται, είπε ότι από το 29% έπεσαν στο  25%, αγνοώντας, ότι «το 29% στα 3.000 είναι πολύ λιγότερο από το 25% των 7.000». Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά προς ανεμβολίαστους γονείς, σχολιάζοντας πως ο ίδιος τρέμει για τους ανεμβολίστους γονείς που έχουν παιδιά στο σχολείο. Και αυτή είναι άλλη μια κατηγορία για την οποία η πολιτεία δεν έχει κάποια ειδική μέριμνα. 

Η κυβέρνηση, όπως κατέστησε σαφές, θα αποφύγει όσο μπορεί το ενδεχόμενο του lockdown και για την ώρα δεν φαίνεται να τρομοκρατείται από τον συγκλονιστικό αριθμό των καθημερινών απωλειών. Οι χώρες που δεν θέλουν να κλείσουν όμως έχουν καθήκον να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους. Και η επιτυχία τους θα κριθεί εν πολλοίς –και κρίνεται ήδη– από το ποσοστό των εμβολιασμένων.

Δεν έχει σημασία αυτήν τη στιγμή αν ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει ή δεν βάζει πλάτη, αν η Εκκλησία δεν επιμένει παραπάνω και αν οι συνωμοσιολόγοι επηρεάζουν τους ανορθολογιστές. Η ευθύνη της διαχείρισης είναι της εκλεγμένης κυβέρνησης.

Είναι δική της υποχρέωση να προσπεράσει τα εμπόδια και να προστατεύσει τους πολίτες. Να βρει τρόπο να προφυλάξει ακόμα και εκείνους που δεν το επιθυμούν. Όπως έκανε όταν ακολούθησε τη γραμμή Τσιόδρα, στην πρώτη φάση της πανδημίας και επιδοκιμάστηκε από όλους, με ένα αποτέλεσμα που προστάτευε τους πολίτες, προσέδωσε κύρος και αναγνώριση στη χώρα, το οποίο εν τέλει την ωφέλησε και στην οικονομία.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ