Προσφυγές: Επτά στους δέκα φορολογούμενους δικαιώνονται

Ερμου Facebook Twitter
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
0

Στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) προσεφύγε μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων και δικαιώθηκε.

Συγκεκριμένα, δικαιώνονται 7 στους 10, ποσοστό ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Αυτή είναι και η πρώτη φορά που στην ΔΕΔ σημειώνεται ποσοστό δικαίωσης της τάξης του 64,4% επί των προσφυγών που εξετάστηκαν τον Σεπτέμβριο και μάλλον, σύμφωνα με την Καθημερινή, θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί. Αυτό συμβαίνει καθώς πρόκειται για προσφυγές συνταξιούχων που είχαν απευθυνθεί στη ΔΕΔ ακόμη και για μικροποσά αναδρομικών και δικαιώθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το ποσοστό των φορολογουμένων που δικαιώνονται κυμαίνεται μεταξύ του 35% και του 40% μηνιαίως. 

Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο ρεκόρ για την ΔΕΔ, καθώς, όπβως αναφέρει η Καθημερινή, τον Σεπτέμβριο εξετάστηκαν υπερδιπλάσιες υποθέσεις σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν 1.201 υποθέσεις, όταν τους προηγούμενους μήνες δεν ξεπερνούσαν τις 500. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, από τις 1.201 υποθέσεις που εξετάστηκαν τον Σεπτέμβριο έγιναν δεκτές εν μέρει ή εν όλω οι 752, απορρίφθηκαν 427, ενώ 22 φορολογούμενοι δήλωσαν παραίτηση. 

Η υπερδιπλάσια εξέταση έγκειται στο γεγονός ότι πολλές εκ των υποθέσεων έληγαν στις 29 Οκτωβρίου και γι΄αυτό υπήρξαν υπερωρίες. Όπως αποδείχθηκε, αυτό ήταν και το σωστό, καθώς εκατοντάδες συνταξιούχοι δικαιώθηκαν, και σε άλλη περίπτωση θα αναγκάζονταν να δεχθούν τις ετυμηγορίες των εφοριών δεδομένου ότι δεν θα μπορούσαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τόσο μικρά ποσά. 

Το ότι εξετάστηκαν τόσες υποθέσεις δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη πολλές που θα πρέπει να υποβληθούν σε αυτή την διαδικασία. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο οι εκκρεμείς υποθέσεις ανέρχονταν σε 9.646, από τις οποίες εξετάστηκαν 1.201, ωστόσο, αντί να μειωθούν στις 8.445, τελικά αυτές περιορίστηκαν στις 9.080, καθώς κατατέθηκαν και νέες προσφυγές.

Όπως δείχνουν τα δεδομένα της ΑΑΔΕ, την 1η Σεπτεμβρίου 2019 οι εκκρεμείς υποθέσεις ανέρχονταν σε μόλις 1.834, το 2020 εν μέσω πανδημικής κρίσης έφθασαν τις 5.705, για να εκτοξευθούν στις 9.080. Δικηγόροι υποστηρίζουν ότι για να μην υπάρχει αυτός ο όγκος, θα πρέπει να ακολουθηθεί ο δρόμος που συνηθίζεται και στην Εύρωπη. Για παράδειγμα, στην Αγγλία ή τη Γαλλία, οι περιπτώσεις διεκπεραιώνονται από τις αντίστοιχες εφορίες και μόνο οι μεγάλες και δύσκολες υποθέσεις κατευθύνονται στη δική τους ΔΕΔ.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM