Προ των πυλών νέες αυξήσεις σε βασικά τρόφιμα και βιομηχανικά προϊόντα

Προ των πυλών νέες αυξήσεις σε βασικά τρόφιμα και βιομηχανικά προϊόντα Facebook Twitter
Πηγή: Unsplash.
0

Ο δείκτης τιμών εισαγωγών όσον αφορά τον βιομηχανικό τομέα διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών. Παράλληλα, νέο «άλμα» έκανε και ο δείκτης τιμών εισροών (πρώτες ύλες, εφόδια, ενέργεια) στη γεωργία και την κτηνοτροφία, με τον δείκτη τιμών εκροών, δηλαδή τις τιμές παραγωγού, να καταγράφει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο. 

Όπως μεταδίδει ρεπορτάζ της Καθημερινης από τη Δήμητρα Μανιφάβα, «οι δείκτες αυτοί προοιωνίζονται νέο κύμα ανατιμήσεων» τόσο σε βιομηχανικά προϊόντα όσο και σε νωπά λαχανικά, φρούτα, κρέατα, αλλά και μεταποιημένα τρόφιμα το επόμενο διάστημα. Αυτό διότι αν και μέχρι τώρα μέρος των αυξήσεων απορροφούσε η βιομηχανία και οι παραγωγοί, αλλά ακόμη και το λιανεμπόριο, τούτο δύσκολα θα εξακολουθήσει να συμβαίνει δεδομένης της διάρκειας και της έντασης του φαινομένου των ανατιμήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 κατά 26,1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020. Σημαντική δε, είναι και η ενίσχυσή του σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021, κατά 3,1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαμόρφωση του εν λόγω δείκτη στις 125,63 μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από το 2000.

Στο μεταξύ, εκτός από τις υπέρογκες αυξήσεις που καταγράφονται στις τιμές εισαγωγής των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου, σημαντικές ήταν οι αυξήσεις τιμών εισαγωγής σε πολλούς ακόμη κλάδους όπως παραγωγή βασικών μετάλλων κατά 26,8%, παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων κατά 8,5%, παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά 6,8%, παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων κατά 4,4%.

Παράλληλα, μεγάλη είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, η οποία στη συνέχεια αποτυπώνεται στις αυξημένες τιμές παραγωγού. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις εισροές (εφόδια) που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία, ήδη οι τιμές των ζωοτροφών ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021 ακριβότερες κατά 10,4% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020.

Συνολικά ο δείκτης τιμών εισροών σημείωσε αύξηση το ίδιο διάστημα κατά 9,3%. Στη σημαντική αυτή αύξηση συνέβαλαν, εκτός από τις ανατιμήσεις στις ζωοτροφές, η πολύ ακριβότερη ενέργεια (αύξηση 20,6% στην ενέργεια και τα λιπαντικά), καθώς και η αύξηση κατά 7,5% στις τιμές των λιπασμάτων.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα εντοπίστηκε και στις μισθώσεις ομπρελών και καθισμάτων σε παραλίες, με δεκάδες επιχειρήσεις να σφραγίζονται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κέρκυρα, Σύρο, Σίφνο, Πόρο και Αίγινα
LIFO NEWSROOM
Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM