Στην κορύφωση της πανδημίας «δεν είναι ώρα για ιδεολογίες»

Στην κορύφωση της πανδημίας «δεν είναι ώρα για ιδεολογίες» Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ LIFO
0

Καλύπτει τη δεξιά πλευρά όταν βάζει μια μεγάλη αγγλική σημαία για φόντο στο γραφείο του ή όταν λέει ότι δεν θέλει άλλους μετανάστες και πρόσφυγες στη χώρα. Όταν όμως τα νοσοκομεία δυσκολεύονται, μπορεί να επιτεθεί από αριστερά και να πει στον κόσμο ότι αυξάνει τη φορολογία, προκειμένου να ρίξει τα χρήματα στο βρετανικό ΕΣΥ.

Στην κορύφωση της πανδημίας ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, έχοντας εθνικοποιήσει ουσιαστικά την ιδιωτική οικονομία, πληρώνοντας το 80% των μισθών σε επιχειρήσεις, μαγαζιά και εταιρείες, είχε δηλώσει ότι «δεν είναι ώρα για ιδεολογίες».

Μπορούμε να φανταστούμε αριστερό υπουργό να λέει την ίδια φράση; Ο Μπόρις παίζει και στις δύο πλευρές, o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κίερ Στάρμερ το πάει μονόπαντα, από αριστερά. Η ιδέα ότι οι Εργατικοί μπορεί να επιδοθούν στο σπορ του δεξιού λαϊκισμού με σημαίες και πλοιάρια αναχαίτισης προσφύγων είναι ανάθεμα για το κόμμα. Έτσι, οι Εργατικοί ξεκινάνε τον αγώνα με επτά παίκτες, όλους από αριστερά, και οι άλλοι με έντεκα, και σε όλες τις πλευρές του γηπέδου.

Η ίδια συνθήκη ισχύει και με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

Στην κορύφωση της πανδημίας «δεν είναι ώρα για ιδεολογίες» Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ LIFO

Καταρχάς, ο Μητσοτάκης καθαρίζει το κέντρο μόνος του. Έχει φέρει κόσμο στη Νέα Δημοκρατία ο οποίος δεν θα την πλησίαζε με άλλον αρχηγό. Δεν είναι ο Χρυσοχοΐδης ή η Διαμαντοπούλου. Είναι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που λέει: «Εγώ ψήφισα Μητσοτάκη και όχι Νέα Δημοκρατία».

Καταρχάς, ο Μητσοτάκης καθαρίζει το κέντρο μόνος του. Έχει φέρει κόσμο στη Νέα Δημοκρατία ο οποίος δεν θα πλησιάζει με άλλον αρχηγό. Δεν είναι ο Χρυσοχοΐδης ή η Διαμαντοπούλου. Είναι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που λέει: «Εγώ ψήφισα Μητσοτάκη και όχι Νέα Δημοκρατία». Δεν γίνεται όμως να ψηφίσεις τον Μητσοτάκη και να νομίζεις ότι ψήφισες τους Έλληνες Χέλμουτ Σμιτ. Νέα Δημοκρατία ψηφίζεις και βοηθάς να πάνε στη Βουλή ο Μπογδάνος και στο υπουργείο ο Βορίδης.

Μακάρι η ψήφος να ήταν μόνο αυτό που θέλουμε, αλλά πάντα έχει τίμημα. Ξένοι, λοιπόν, στη Νέα Δημοκρατία οι κεντροαριστεροί, όπως ολίγον ξένος και ο Μητσοτάκης για τα γούστα των σαμαρο-καραμανλικών, αλλά φέρνει κόσμο και από αλλού.

Δεύτερον, η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη έχει κάνει ντου από την αρχή με τον δεξιό λαϊκισμό της. Υπουργός Μετανάστευσης είναι ο Μηταράκης, ένας ούλτρα δεξιός πολιτικός που ειρωνευόταν ξένους ευρωβουλευτές όταν τον ρωτούσαν αν οι πρόσφυγες είναι ασφαλείς με τις φωτιές. Υπουργός ο Βορίδης με τα σαδιστικά τεστ πολιτογράφησης και τσουπ, να και ο Πλεύρης υπουργός Υγείας, τάχα για να συνομιλήσει με τους αντιεμβολιαστές. Ακόμη και ο Μπογδάνος μπορεί και να γυρίσει, όπως είπε τις προάλλες ο Γεραπετρίτης. Το πολιτικό στοίχημα για τον Μητσοτάκη δεν είναι αν θα γυρίσει ο Μπογδάνος αλλά να μη νιώσει κάνεις ότι έλειψε ποτέ. Αλλά μήπως θα έφευγε αν δεν υπήρχαν άλλοι ακραίοι να καλύψουν την πτέρυγά του;

Όμως είναι τόσο ακαταμάχητα πολυσυλλεκτικό κόμμα η Νέα Δημοκρατία, ώστε τις ίδιες μέρες που όλοι ασχολούνταν με τον Μπογδάνο, ο Αλέξης Πατέλης, προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, ανοιχτά γκέι, και διευθυντής του οικονομικού του γραφείου, αποχαιρετούσε τη Μαρίνα Γαλανού, εμβληματική ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Απέναντι σε όλα αυτά τι έχει να προτάξει ο ΣΥΡΙΖΑ; Στα δεξιά του έχει μηδέν παίκτες για να τραβήξουν ψηφοφόρους. Με τον Καμμένο μεταγραφή το σύστημα δούλεψε. Το κενό καλύφθηκε. Όσο οι ΑΝ.ΕΛ. έφερναν ψήφους και έδρες, ο Τσίπρας μπορούσε να είναι πρωθυπουργός. Και είχε και την πίτα γεμάτη και τον σκύλο χορτάτο. Και στο Μαξίμου, και με μηδέν απόκλιση από το αριστερό δόγμα.

Όμως, ακόμη και στην εποχή της παντοδυναμίας του Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε πρωτοσέλιδο στην Ευρώπη, οι ψήφοι στην Ελλάδα δεν του έφταναν. Γιατί να του φτάσουν τώρα; Ποιος θα ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, τη φιλομεταναστευτική του ρητορική και την άρνησή του να πάρουμε τις γαλλικές φρεγάτες;

Ο Καμμένος δεν υπάρχει πια, ούτε το μνημόνιο για να σηκωθεί η παντιέρα. Συμμαχία με τον Μπογδάνο αποκλείεται. Τι απομένει; Ο μόνος τρόπος για τον Τσίπρα είναι να παραστήσει τον αριστερό Μητσοτάκη και να φέρει κάποιους κεντροδεξιούς. Η αγωνία του Τσίπρα δεν πρέπει να είναι αν θα γυρίσει ο Μπογδάνος στη Νέα Δημοκρατία αλλά πώς οι ίδιος θα φέρει τον Πιερρακάκη ή τη Διαμαντοπούλου για να παίξουν στη δεξιά πλευρά.

Δεν τους γουστάρουν στον ΣΥΡΙΖΑ; Ας ρωτήσουν τους ψηφοφόρους του Πιερρακάκη αν γουστάρουν τον Βορίδη. Ίσως έτσι μάθουν ποιο είναι το τίμημα του να είσαι κόμμα εξουσίας, αναλαμβάνοντας το πραγματικό τίμημα, όπως ακριβώς κάνουν και οι ψηφοφόροι.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μα, αλήθεια τώρα, έκαναν αυτόν τον άνθρωπο υπουργό Υγείας;

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Μα, αλήθεια τώρα, έκαναν αυτόν τον άνθρωπο υπουργό Υγείας;

Δεν είναι μόνο ότι τα προσόντα του Θάνου Πλεύρη για τη θέση αυτή αμφισβητούνται σφόδρα, είναι και οι επαγγελματικές του επιλογές καθώς επίσης εκείνο το βαρύ κι ασήκωτο μισαλλόδοξο, ξενοφοβικό, ρατσιστικό του ιστορικό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Παρασκευής: «Φέτος, έπειτα από καιρό, ο κορωνοϊός παρουσιάζει έξαρση»

Οπτική Γωνία / «Φέτος, έπειτα από καιρό, ο κορωνοϊός παρουσιάζει έξαρση»

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, εξηγεί γιατί κάθε φθινόπωρο αυξάνονται οι ιώσεις του αναπνευστικού, ποια είναι η εικόνα του Covid-19 στην Ελλάδα και ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε εν όψει του χειμώνα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στέλιος Νέστωρ: «Ό,τι έκανα, δεν το έκανα για να ρίξω τη δικτατορία αλλά γιατί ντρεπόμουνα» 

Θεσσαλονίκη / Στέλιος Νέστωρ: «Δεν ήμουν από αυτούς που κάθονται σπίτι τους, βγάζουν λεφτά, τρώνε και πίνουνε» 

Μια πολιτική φυσιογνωμία που έδινε πάντα ηχηρό «παρών» στα πολιτικά και πολιτιστικά πράγματα της Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στη LiFO, ζωντανεύει ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της πόλης, από την Κατοχή και τη χούντα μέχρι την ίδρυση του Μεγάρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κοινωνική κατοικία: Μπορεί το παράδειγμα της La Borda να εφαρμοστεί στην Αθήνα;

Συνεταιριστική κατοικία / Μπορούμε να αντιγράψουμε τη Βαρκελώνη και να λύσουμε το στεγαστικό;

Ενώ στην Ευρώπη παρατηρείται αναζωπύρωση των συνεταιριστικών στεγαστικών κινημάτων, στην Ελλάδα, ειδικά στην Αθήνα, η στεγαστική κρίση οξύνεται. Το παράδειγμα της La Borda στη Βαρκελώνη θα μπορούσε να δώσει τη λύση, χρειάζεται όμως πολιτική βούληση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Ο Άγνωστος Στρατιώτης στη μάχη της πολιτικής εικόνας»

Βασιλική Σιούτη / Ο Άγνωστος Στρατιώτης στη μάχη της πολιτικής εικόνας

Η κυβέρνηση αξιοποίησε τη ρύθμιση για τη φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να ενισχύσει την απήχησή της στο συντηρητικό κοινό, παρά τις διαφοροποιήσεις ακόμη και μέσα στην κυβερνητική παράταξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

Οπτική Γωνία / Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

«Ό,τι όμως και αν υπήρξε ο Διονύσης Σαββόπουλος, είχε τη δόνηση, τον λοξό τόνο, μια διάθεση μεταμόρφωσης και γιορτής. Επέστρεφε σε μια πάμφωτη αυλή, περιμένοντας τους φίλους, το νόημα της συνάθροισης».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
ΕΠΕΞ Στην εποχή του Οφθαλμού

Ιλεκτρίσιτυ / Στην εποχή του Οφθαλμού

Οι κρίσεις ευνοούν την εξουσία, διατηρώντας ένα επίπεδο φόβου μες στην κοινωνία, νομιμοποιώντας μέτρα που ανακουφίζουν τον φόβο αυξάνοντας τον έλεγχο, και δημιουργώντας ευκαιρίες για τη διοχέτευση του κεφαλαίου.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Μετά τα ερείπια της Γάζας: ποιος μπορεί να χτίσει ξανά την ελπίδα;;

Οπτική Γωνία / Η Γάζα μετά τον πόλεμο: Υπάρχει ελπίδα;

Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, αναλύει τις προκλήσεις της ανοικοδόμησης, τον ρόλο της Ευρώπης και της Ελλάδας και το αβέβαιο μέλλον μιας λύσης δύο κρατών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσοι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι και κανείς δεν τους αναζητά;

Ακροβατώντας / Πόσοι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι και κανείς δεν τους αναζητά;

Οι μοναχικοί θάνατοι ηλικιωμένων ανθρώπων είναι ένα φαινόμενο που ολοένα εντείνεται και στη χώρα μας, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ας μπει στον δημόσιο διάλογο, μήπως πειστούν οι αρμόδιοι ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πελοπόννησος: Σιδηρόδρομος ή ποδηλατόδρομος;

Ρεπορτάζ / Πελοπόννησος: Σιδηρόδρομος ή ποδηλατόδρομος;

Η προκήρυξη διαγωνισμών για την εκπόνηση μελετών που αφορούν τη χρήση της ιστορικής σιδηροδρομικής γραμμής Πελοποννήσου ως ποδηλατοδρόμου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για την οριστική απώλεια μιας εμβληματικής υποδομής με υψηλή ιστορική, τουριστική και συγκοινωνιακή αξία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πολιτική κινητικότητα που δεν αλλάζει τίποτα 

Οπτική Γωνία / Πολιτική κινητικότητα που δεν αλλάζει τίποτα 

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ξανά τη φθορά εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να δείχνουν ανήμπορες να ανατρέψουν το κλίμα απαξίωσης, όπως και οι νέοι παίκτες – που είναι παλιοί. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. κάνει επίθεση στη δημόσια υγεία»

Υγεία / «Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. κάνει επίθεση στη δημόσια υγεία»

Δημήτρης Δασκαλάκης: Ο διακεκριμένος ελληνικής καταγωγής λοιμωξιολόγος, που παραιτήθηκε πρόσφατα από επιτελική θέση  καταγγέλλοντας το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ για εξωθεσμικές πιέσεις και αντιεπιστημονικές πρακτικές, μιλά για την απόφασή του, τη δημόσια υγεία στην Αμερική, τον Covid, τον HIV αλλά και την αφύπνιση του επικίνδυνου «ιού» του φασισμού.   
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη «φέτα ΠΟΠ»;

Ρεπορτάζ / Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη «φέτα ΠΟΠ»;

Πάνω από 312.000 θανατώσεις ζώων, φόβοι για lockdown και απειλή για μείωση των εξαγωγών του εθνικού προϊόντος μας εξαιτίας της ευλογιάς των προβάτων. Εμβολιασμός ή εκρίζωση του ιού; Ειδικοί μιλούν στη LiFO για το τι διακυβεύεται πραγματικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ