Το κύμα καύσωνα «χτυπά» και τις σκανδιναβικές χώρες- 34 βαθμούς Κελσίου στον Αρκτικό Κύκλο

Το κύμα καύσωνα «χτυπά» και τις σκανδιναβικές χώρες- 34 βαθμούς Κελσίου στον Αρκτικό Κύκλο Facebook Twitter
Pixabay
0

Θερμοκρασίες, που αγγίζουν ρεκόρ, κατέγραψαν οι μετεωρολόγοι σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Μεταξύ αυτών, ακόμα και 34 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένα μέρη, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τα τελευταία στοιχεία προκύπτουν μετά και την καταγραφή από το εθνικό μετεωρολογικό ινστιτούτο της Φινλανδίας της υψηλότερης θερμοκρασίας για τον Ιούνιο από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία το 1844.

Στο Κέβο, στα βόρεια της Φινλανδίας, η θερμοκρασία άγγιξε τους 33,5 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή. Η μόνη υψηλότερη θερμοκρασία είχε καταγραφεί το 1914 με 34,7 βαθμούς Κελσίου, δήλωσε ο οργανισμός STT.

Ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας καταγράφηκε επίσης και σε αρκετά μέρη της Σουηδίας, τον περασμένο μήνα.

«Ο Ιούνιος του 2021 ήταν ο πιο καυτός Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ στη γενέτειρά μου στη Στοκχόλμη», ανέφερε στο Twitter η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

«Ο δεύτερος πιο θερμός ήταν ο Ιούνιος του 2020. Ο τρίτος το 2019», πρόσθεσε. «Μήπως υπάρχει κάποιο μοτίβο εδώ; Μπα, μάλλον μία ακόμα σύμπτωση» σχολίασε ειρωνικά. 


Σε εθνικό επίπεδο, ο Ιούνιος του 2021 ήταν ο τρίτος πιο καυτός που καταγράφηκε ποτέ στη Σουηδία.

Ανάλογη εικόνα και από το μετεωρολογικό ινστιτούτο της Νορβηγίας, το οποίο κατέγραψε 34 βαθμούς Κελσίου στο Saltdal, μια κομητεία κοντά στον Αρκτικό Κύκλο.

Αυτή είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί στη χώρα φέτος, και μόλις 1,6 βαθμούς Κελσίου διαφορά σε σχέση με το ρεκόρ όλων των εποχών της Νορβηγίας.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι χώρες της Σκανδιναβίας που βιώνουν ανάλογες συνθήκες.

Ο Καναδάς παλεύει με μια σειρά από δασικές πυρκαγιές, μετά την καταγραφή των 49,6 βαθμών Κελσίων, πριν από λίγες ημέρες, κάτι που αποτέλεσε νέο εθνικό ρεκόρ.

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Στην «ανοικτή επιστολή» της, η οργάνωση διακηρύσσει ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα «να αμυνθεί κατά ενός εχθρού που επιβάλλει τον πόλεμο στη χώρα μας και δεν σταματά τις επιθέσεις του».
LIFO NEWSROOM
Miss Universe 2025: Στέλεχος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Διεθνή / Miss Universe 2025: Εκπρόσωπος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Η Fatima Bosch αντιμετώπισε μια ιδιαίτερα αγενή συμπεριφορά από τον 60χρονο Nawat Itsaragrisil, ο οποίος την επέπληξε δημόσια με τον ισχυρισμό ότι η διαγωνιζόμενη δεν ανήρτησε προωθητικό περιεχόμενο στα social media
LIFO NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται τον «βαθύ σεβασμό» του για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM