Οι χρωματιστές φιγούρες του Παύλου Σταυρουλάκη μοιάζουν βγαλμένες απ’ την κόλαση Facebook Twitter

Οι χρωματιστές φιγούρες του Παύλου Σταυρουλάκη μοιάζουν βγαλμένες απ’ την κόλαση

0

Είναι δύσκολο να προσδιορίσεις αυτό που σε τραβάει αμέσως στις δημιουργίες του νεαρού artist Παύλου Σταυρουλάκη. Χρωματιστές, πάνω σε λιτό φόντο και με καθαρή γραμμή, οι γυναικείες φιγούρες του χαρακτηρίζονται από επιβλητικές πόζες ή κινήσεις. Με επιρροές από τον κόσμο του τιτάνα της φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου H.P. Lovecraft και με το ιαπωνικό στοιχείο παρόν στην τέχνη του, ο Παύλος δημιουργεί digital πλάσματα που θα μπορούσαν σίγουρα να φιγουράρουν ως χαρακτήρες στο σύμπαν κάποιου animation.

Το manga στοιχείο υπήρχε στην τέχνη του από τότε που ήταν μικρός, όμως, σιγά-σιγά, εξελίχθηκε, αντλώντας έμπνευση από διάφορα είδη και ερεθίσματα. Οι σιλουέτες που δημιουργεί σήμερα, με τα λεπτά τους άκρα, τα μυτερά νύχια και τα παραμορφωμένα πρόσωπα, μοιάζουν στ' αλήθεια με χαρακτήρες που έρχονται από κάποιο σκοτεινό φανταστικό σύμπαν της λογοτεχνίας ή της gaming βιομηχανίας.  

«Απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα μου άρεσε να δημιουργώ. Στο νηπιαγωγείο, για παράδειγμα, ήμουν το παιδί που κλασικά θα ζωγράφιζε έναν stickman κι ένα σπίτι με τις πιο απλές πινελιές» λέει. «Αργότερα, στο δημοτικό, άρχισα να φτιάχνω κόμικς και σχέδια σε κάθε λευκή επιφάνεια των μαθητικών μου βιβλίων, με αποτέλεσμα να μου κάνουν συνεχώς παρατηρήσεις οι δάσκαλοι επειδή δεν παρακολουθούσα στο μάθημα. Τα πρώτα μου σχέδια εκεί ήταν κυρίως super heroes και τέρατα. 

Το όνειρό μου είναι να δουλέψω για μια μεγάλη εταιρεία gaming ή animation. Η gaming βιομηχανία είναι πολύ ισχυρή και πλέον μεγαλύτερη από ποτέ, ταυτόχρονα όμως υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός.

Οι γονείς μου είχαν διακρίνει το ταλέντο μου και με είχαν ρωτήσει αν θα ήθελα να πάω σε σχολή σχεδίου. Ήταν υπέροχη ιδέα και ξεκίνησα το 1998. Ήμουν 8 ετών. Από τότε το σχέδιο έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Όσον αφορά την καλλιτεχνική μου έκφραση, προήλθε από anime, κόμικς και games της γενιάς μου». Η αγάπη του για τα manga ήταν αυτή που τον έκανε να αφοσιωθεί περισσότερο σε αυτά, μετά τα πρώτα του βήματα στο σχέδιο, στη σχολή του. 

Οι χρωματιστές γυναικείες φιγούρες του Παύλου Σταυρουλάκη μοιάζουν να είναι βγαλμένες απ’ την κόλαση Facebook Twitter
Η αλήθεια είναι πως το να κάνεις freelance πάνω στο καλλιτεχνικό κομμάτι είναι μια διαδικασία δύσκολη, που θέλει απόλυτη αφοσίωση και συνεχή επικοινωνία με το κοινό. Ποσό μάλλον αν θες αυτό να γίνει η μόνιμη εργασία σου.

«Μπορώ να πω ότι είχα μάθει τις βασικές τεχνικές στη σχολή και έπειτα άρχισα να το δουλεύω μονός μου» συνεχίζει. «Το 2006 μου τράβηξε πολύ το ενδιαφέρον η τέχνη των manga, συγκεκριμένα όταν ένας καθηγητής μου παρουσίασε δημιουργίες του που σχετίζονταν με αυτό το κομμάτι. Εφόσον δεν είχα κατά νου κάποια σχολή που να ασχολούνταν με την τέχνη των manga, προμηθεύτηκα διάφορα βιβλία και manga, από τα οποία ξεκίνησα τη μελέτη μου. Σιγά-σιγά, με την πάροδο του χρόνου, το στυλ μου εξελίχθηκε, έχοντας δεχτεί διάφορες επιρροές».

Ποιοι είναι οι φανταστικοί κόσμοι από τους οποίους αντλεί την έμπνευσή του; Με το σύμπαν των manga και την ιαπωνική τέχνη να σαρώνει σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα, ήταν αναπόφευκτο να επηρεαστεί από τα στοιχεία του. «Οι κυριότερες επιρροές μου προέρχονται από τα κείμενα του H.P. Lovecraft. Μπαίνεις στον κόσμο του και σε κάνει να δημιουργείς πρωτόγνωρες εικόνες. Επίσης, με έχουν επηρεάσει πολλοί Ιάπωνες καλλιτέχνες, όπως ο Yamamoto Takato με τους απίστευτα εντυπωσιακούς πίνακες που δημιουργεί, οι οποίοι θυμίζουν έναν πολύ διεστραμμένο εφιάλτη. Φυσικά, δεν μπορώ να παραλείψω τα video games και συγκεκριμένα τα "Dark Souls" και "Bloodborne", που έκαναν τη φαντασία μου να αγγίξει νέα επίπεδα» συνεχίζει, πριν ορίσει τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις χρωματιστές σιλουέτες που δημιουργεί.

«Είναι αυθόρμητες φόρμες που προσπαθώ να έχουν όσο γίνεται περισσότερο flow και καθαρή γραμμή. Η πλειοψηφία των digital σχεδίων μου είναι γυναικείες φιγούρες, λόγω του θαυμασμού μου προς το γυναίκειο σώμα. Επίσης, χρησιμοποιώ το iPad Pro ως μέσο και το 90% των digital σχεδίων μου γίνονται στο Procreate. Μέσα στη μέρα μπορεί να δημιουργήσω από δύο έως πέντε ολοκληρωμένα σχέδια. Αρχικά κάνω ζέσταμα σε χαρτί, φτιάχνοντας προσωπογραφίες και μικρές σιλουέτες. Ο χρόνος που παίρνει κάθε δουλειά εξαρτάται από το θέμα και από το στυλ που θα χρησιμοποιήσω». 

Οι χρωματιστές γυναικείες φιγούρες του Παύλου Σταυρουλάκη μοιάζουν να είναι βγαλμένες απ’ την κόλαση Facebook Twitter
Οι χρωματιστές γυναικείες φιγούρες του Παύλου Σταυρουλάκη μοιάζουν να είναι βγαλμένες απ’ την κόλαση Facebook Twitter

Ποια είναι η πραγματικότητα, από επαγγελματικής πλευράς, για έναν freelance νεαρό καλλιτέχνη που θα ήθελε να βιοποριστεί στον συγκεκριμένο τομέα; «Η αλήθεια είναι πως το να κάνεις freelance πάνω στο καλλιτεχνικό κομμάτι είναι μια διαδικασία δύσκολη, που θέλει απόλυτη αφοσίωση και συνεχή επικοινωνία με το κοινό. Ποσό μάλλον αν θες αυτό να γίνει η μόνιμη εργασία σου. Σιγουρά θα χρειαστεί να έχεις διεθνές κοινό. Είναι πολύ καλό να πηγαίνει κανείς σε εκθέσεις και σχετικά events ώστε να υπάρχει περισσότερη επικοινωνία και γνωριμίες με άλλους καλλιτέχνες» λέει.

Σήμερα, το κύμα νέων καλλιτεχνών στην Ελλάδα, που δημιουργούν και αναδεικνύουν τη δουλειά τους πάνω στα κόμικς, τα manga και γενικότερα τις digital δημιουργίες, είναι μεγάλο. Όταν τον ρωτάω για τα ταλέντα που υπάρχουν στην Ελλάδα, λέει: «Φυσικά και υπάρχουν, έχουν κάνει πολύ αξιόλογες δουλειές που δείχνουν ότι ζουν γι' αυτό. Σημασία έχει να προωθήσουν τη δουλειά τους όσο περισσότερο γίνεται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε από το Instagram, είτε από το YouTube, είτε και από το TikTok ακόμα».

Ποιοι είναι, τέλος, οι στόχοι του για το μέλλον; «Προς το παρόν, προσπαθώ να δημιουργήσω ένα artbook που θα είναι αφιερωμένο μόνο στα πιο σκοτεινά σχέδιά μου, τα οποία είναι εξ ολοκλήρου σχεδιασμένα με στιλό. Το όνειρό μου είναι να δουλέψω για μια μεγάλη εταιρεία gaming ή animation. Η gaming βιομηχανία είναι πολύ ισχυρή και πλέον μεγαλύτερη από ποτέ, ταυτόχρονα όμως υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός. Η πρότασή μου σε όσους καλλιτέχνες θέλουν να ασχοληθούν με αυτό είναι να δημιουργήσουν ένα δυνατό portfolio και να στέλνουν δουλειές τους σε διάφορες εταιρείες του χώρου». 

Οι χρωματιστές γυναικείες φιγούρες του Παύλου Σταυρουλάκη μοιάζουν να είναι βγαλμένες απ’ την κόλαση Facebook Twitter
Οι χρωματιστές γυναικείες φιγούρες του Παύλου Σταυρουλάκη μοιάζουν να είναι βγαλμένες απ’ την κόλαση Facebook Twitter
Οι χρωματιστές γυναικείες φιγούρες του Παύλου Σταυρουλάκη μοιάζουν να είναι βγαλμένες απ’ την κόλαση Facebook Twitter
Οι χρωματιστές γυναικείες φιγούρες του Παύλου Σταυρουλάκη μοιάζουν να είναι βγαλμένες απ’ την κόλαση Facebook Twitter
Οι χρωματιστές γυναικείες φιγούρες του Παύλου Σταυρουλάκη μοιάζουν να είναι βγαλμένες απ’ την κόλαση Facebook Twitter
Οι χρωματιστές γυναικείες φιγούρες του Παύλου Σταυρουλάκη μοιάζουν να είναι βγαλμένες απ’ την κόλαση Facebook Twitter

Instagram: @paul_stavroulakis

Facebook: paul stavroulaks art

Tik Tok: paulstavroulakis

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ώρα για Comicdom CΟΝ 2025 / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Design / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς στην Ελλάδα επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από 16 έως 18 Μαΐου, φιλοξενώντας 180 Έλληνες και ξένους καταξιωμένους δημιουργούς. Δείτε όλα τα highlights του φετινού προγράμματος.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ