Αυστραλία: Τα πανεπιστήμια ίσως επιτρέψουν τα ψευδώνυμα, για την προστασία και των φοιτητών που επικρίνουν την Κίνα

Αυστραλία: Τα πανεπιστήμια ίσως επιτρέψουν τα ψευδώνυμα, για την προστασία των φοιτητών που επικρίνουν την Κίνα Facebook Twitter
0

Τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας μπορεί να επιτρέψουν σε φοιτητές να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο στις εργασίες, εν μέσω ανησυχιών για παρενοχλήσεις που συνδέονται με ξένες κυβερνήσεις, για «ευαίσθητα» πολιτικά ζητήματα. 

Οι επικεφαλής των πανεπιστημίων εξετάζουν διάφορες επιλογές για να προστατεύσουν την ακαδημαϊκή ελευθερία, μεταξύ άλλων να γίνει πειθαρχικό παράπτωμα η καταγραφή μαθημάτων από φοιτητές ή η κοινοποίησή τους σε εξωτερικές ομάδες, σύμφωνα με τον Guardian. 

Όλα αυτά συζητιούνται την ώρα που νέα έρευνα δείχνει ότι φοιτητές έχουν βιώσει παρενόχληση και εκφοβισμό επειδή επέκριναν το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας ή επειδή εκφράστηκαν υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα. 

Επίσης, ακαδημαϊκοί στην Αυστραλία έχουν αναφέρει πιέσεις και απειλές για περιεχόμενο της διδασκαλίας και για συζητήσεις στο μάθημα που σχετίζονται με την Κίνα, σύμφωνα με έκθεση 102 σελίδων που δημοσίευσε η οργάνωση Human Rights Watch την Τετάρτη. 

Η έκθεση περιλαμβάνει μαρτυρίες φοιτητών σύμφωνα με τις οποίες «ο φόβος να τους αναφέρουν άλλοι φοιτητές στο προξενείο ή την πρεσβεία της Κίνας και ο πιθανός αντίκτυπος στους αγαπημένους τους στην Κίνα τους έχει προκαλέσει στρες, άγχος και επηρέασε τις καθημερινές δραστηριότητές τους». 

Η οργάνωση ανέφερε ότι επιβεβαίωσε τρεις περιπτώσεις φοιτητών στις οποίες «η αστυνομία στην Κίνα επισκέφθηκε ή ζήτησε να συναντηθεί με τις οικογένειές τους, αναφορικά με τις δραστηριότητες του φοιτητή στην Αυστραλία». 

Σε λακωνική απάντηση προς τον Guardian η κινεζική πρεσβεία στην Αυστραλία ανέφερε ότι η η εν λόγω οργάνωση είναι πάντα «προκατειλημμένη» με την Κίνα. «Η έκθεση που είναι για τα σκουπίδια δεν αξίζει καν σχολιασμό». 

Τα παραδείγματα άλλων πανεπιστημίων  

Η επικεφαλής του φορέα Universities Australia, Κατριόνα Τζάκσον, επιβεβαίωσε ότι τα πανεπιστήμια εξετάζουν παραδείγματα ενδεδειγμένης πρακτικής από εκπαιδευτικά ιδρύματα άλλων χωρών, όπως η Οξφόρδη και το Πρίστον. 

«Στο Πρίστον οι φοιτητές χρησιμοποιούν κωδικό αντί για ονόματα στη δουλειά τους, για να προστατεύσουν την ταυτότητά τους», δήλωσε η Τζάκσον. «Στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, από τους φοιτητές που ειδικεύονται σε σπουδές για την Κίνα ζητείται να υποβάλλουν τις εργασίες ανώνυμα. Η σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ επιτρέπει στους φοιτητές να εξαιρεθούν από τη συζήτηση πολιτικά ευαίσθητων θεμάτων, αν ανησυχούν για τους κινδύνους», συμπλήρωσε. 

Τα πανεπιστήμια είναι αφοσιωμένα στην ακαδημαϊκή ελευθερία, τόσο στην αίθουσα όσο και στο campus, τόνισε η Τζάκσον και κάλεσε τους φοιτητές να αναφέρουν οποιοδήποτε ζήτημα. «Αυτό είναι παγκόσμιο πρόβλημα και τα πανεπιστήμιά μας εξετάζουν προσεκτικά τι κάνουν τα ιδρύματα στο εξωτερικό», κατέληξε. 

Τα μέτρα που έλαβε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχαν στόχο να προστατεύουν τους φοιτητές που κάνουν σπουδές σχετικές με την Κίνα από τυχόν αντίποινα υπό τον σαρωτικό νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ. 

Αυτός ο νόμος έδωσε στις κινεζικές αρχές την εξουσία να συλλαμβάνουν άτομα για ενέργειες ή σχόλια που γίνονται εκτός Χονγκ Κονγκ. Οι άνθρωποι με προσωπικές ή οικογενειακές σχέσεις με το Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα θεωρήθηκαν ιδιαίτερα ευάλωτοι, σημειώνει ο Guardian. 

Πέρα από το να ζητά από τους φοιτητές να υποβάλλουν εργασίες ανώνυμα, η Οξφόρδη αντικατέστησε κάποια ομαδικά μαθήματα με κατ’ιδίαν συναντήσεις και προειδοποίησε τους φοιτητές να μην καταγράφουν τα μαθήματα ούτε να τα κοινοποιούν. 

Με πολλά από τα μαθήματα να γίνονται διαδικτυακά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κάποιους φοιτητές να τα παρακολουθούν από το Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα, το Πρίστον ανησυχούσε ότι η χρήση των πραγματικών ονομάτων τους μπορεί να επηρέαζε τη δυνατότητα να εκφράζονται ελεύθερα. 

Στην Αυστραλία επίσης κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν ήδη προχωρήσει σε ενέργειες, ανησυχώντας για τον νόμο εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ. Το πανεπιστήμιο La Trobe έκανε έλεγχο για φοιτητές που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τον νόμο και που παρακολουθούσαν μαθήματα με ύλη που θα μπορούσε να θεωρηθεί πολιτικά ευαίσθητη. 

«Με αυτή την προσέγγιση εντοπίστηκε ένας φοιτητής που θα μπορούσε να επηρεαστεί και εργαστήκαμε σε επίπεδο τμήματος για να τον συμβουλεύσουμε και να διασφαλίσουμε ότι του παρέχεται η απαραίτητη προστασία», είπε το πανεπιστήμιο στην οργάνωση Human Rights Watch. 

Επίσης, οι επικεφαλής των πανεπιστημίων της Αυστραλίας συνεργάζονται με τις υπηρεσίες ασφαλείας και την κυβέρνηση για την επικαιροποίηση των οδηγιών, προκειμένου να προστατευθούν από ξένες παρεμβάσεις. 

Στο μεταξύ, κοινοβουλευτική επιτροπή κάνει έρευνα για τους κινδύνους ασφαλείας στην ανώτατη εκπαίδευση. Ο επικεφαλής της επιτροπής, Τζέιμς Πάτερσον, έχει πει ότι τα πανεπιστήμια μπορεί να είναι αντιμέτωπα με «αυστηρότερες νομικές υποχρεώσεις», αν ο τομέας αποτύχει να προστατεύσει τους φοιτητές από τον εκφοβισμό ξένων κυβερνήσεων. 

Από την άλλη, ο επικεφαλής της ομάδας των μεγάλων ερευνητικών πανεπιστημίων, Μάθιου Μπράουν, τόνισε πως η βασική ευθύνη για την παρακολούθηση των ενεργειών ξένων κυβερνήσεων σε αυστραλιανό έδαφος βαραίνει την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες της και όχι τα πανεπιστήμια. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεξικό: Γιος του «Τσάπο» συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή του στη δικαιοσύνη των ΗΠΑ

Διεθνή / Μεξικό: Γιος του «Τσάπο» συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή του στη δικαιοσύνη των ΗΠΑ

Ο Οβίδιο Γκουσμάν θεωρείτο ένας από τους τέσσερις γιους του του φυλακισμένου διαβόητου Mεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών που ανέλαβαν να διοικήσουν φράξια του καρτέλ Σιναλόα
LIFO NEWSROOM
Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Διεθνή / Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Μετά από δεκαετίες υπηρεσίας, χιλιάδες τρανς άνθρωποι στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με αποπομπή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει ξανά την απαγόρευση συμμετοχής τους. Το BBC κατέγραψε τις μαρτυρίες τους
LIFO NEWSROOM
Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM