ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Μητσοτάκης: Ανοιχτή επιλογή βιβλίων στο σχολείο - «Θα θεραπευτούν οι αστοχίες» στον Ποινικό Κώδικα

Μητσοτάκης: Ανοιχτή επιλογή βιβλίων στο σχολείο - «Θα θεραπευτούν οι αστοχίες» στον Ποινικό Κώδικα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

«Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα για τρεις «κομβικές πρωτοβουλίες», όπως τις χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός.

Τα θέματα επί τάπητος αφορούν στο νομοσχέδιο για το νέο σχολείο, το καινοτόμο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Μεγαλύτερη αυτονομία στο σχολείο»

Αναφερόμενος αρχικά στο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, είπε πως έχει έρθει ώρα «το σχολείο να απεγκλωβιστεί από το υπουργείο, τα μαθήματα να γνωρίζουν νέους ορίζοντες» και οι διδάσκοντες να αξιολογούν αλλά και να αξιολογούνται σωστά. 

Προαναγγέλλοντας την αυτονόμηση των σχολικών μονάδων, εξήγησε ότι θα υπάρχει ανοιχτή επιλογή βιβλίων και εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης, ώστε να καταργηθεί η αποστήθιση και να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών. 

Σουηδικό μοντέλο στην ασφάλιση

Κομβική χαρακτήρισε και τη μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, με τη βαθμιαία μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό κατά το Σουηδικό μοντέλο.

Ο εργαζόμενος έως 35 ετών, με επιλογή του, αλλά και ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα έχει πλέον έναν ατομικό κουμπάρα, στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές του, εξήγησε. Το κεφάλαιο αυτό θα μπορεί να το επενδύσει, όπως ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα επιλέξει, είπε, μεταξύ άλλων.

Όπως είπε, ειδική ρήτρα στο νόμο προβλέπει ότι ανεξάρτητα από την πορεία των επενδύσεων, η τελική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών του εργαζόμενου. Το σύστημα θα ισχύει από τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Αναδιοργάνωση της αστυνομίας

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του μίλησε για πλήρη αναδιοργάνωση της αστυνομίας, προσθέτοντας πως σύντομα θα υπάρξει η τοποθέτηση της Επιτροπής Διαρκούς Παρακολούθησης Κωδίκων, ώστε «να θεραπευτούν οι όποιες αστοχίες παραμένουν.»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παύλος Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Παύλος Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη συγκεκριμένη υπόθεση εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγει από την εξουσία, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
NEWSROOM
Ιστορίες που μας υπενθυμίζουν ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη

Ευρωεκλογές 2024 / Ιστορίες που μας υπενθυμίζουν ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη

Η δεύτερη φάση της επικοινωνιακής εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε σήμερα με ένα συγκινητικό βίντεο που τονίζει τη σημασία της ψήφου στις φετινές Ευρωεκλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για έξοδο του Μεσολογγίου: Πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές

Πολιτική / Κατερίνα Σακελλαροπούλου για έξοδο του Μεσολογγίου: Πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές

«Η προαποφασισμένη θυσία τους αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές και πηγή έμπνευσης για όλους μας» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
NEWSROOM