Samaritaine: Το εμβληματικό πολυκατάστημα του Παρισιού ανοίγει ανακαινισμένο τις πόρτες του

Samaritaine: το εμβληματικό πολυκατάστημα του Παρισιού ανοίγει ξανά τις πόρτες του Facebook Twitter
Φωτο: SANAA
0

Μετά από 16 χρόνια εκτεταμένων εργασιών ανακαίνισης, το «La Samaritaine» ανοίγει ξανά στο κοινό στην καρδιά του Παρισιού. Το αρ νουβό κτίριο εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά το 1910, με επέκταση σε στιλ αρ ντεκό μετά το 1928.

Για λόγους ασφαλείας, το πολυκατάστημα έκλεισε το 2005 και τώρα, σχεδόν έναν αιώνα μετά την πρώτη του κατασκευή, το κτίριο ανοίγει ξανά τις πόρτες του με υπέροχη ανακαίνιση που συνδυάζει αυθεντικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά με σύγχρονες παρεμβάσεις.

Η εκτεταμένη δουλειά περιλαμβάνει μια νέα κυματοειδή επένδυση από γυαλί σχεδιασμένη από τη SANAA, που θα είναι η εξωτερική του όψη, και πολυτελείς εσωτερικούς χώρους με νέους ειδικά σχεδιασμένους φωτισμούς.

Το αρχιτεκτονικό στούντιο δημιούργησε νέα αίθρια και νέους φεγγίτες για να αφήσει το φως να μπαίνει ελεύθερα στο εσωτερικό, η πλευρά του προς τη Ριβολί έχει την κυματοειδή γυάλινη όψη που είναι το πιο σύγχρονο κομμάτι της παρέμβασης στο κτίριο, ενώ αντικατοπτρίζει κυριολεκτικά το παρισινό περιβάλλον και τις ιστορικές προσόψεις των απέναντι κτιρίων.

Το αρχιτεκτονικό στούντιο δημιούργησε νέα αίθρια και νέους φεγγίτες για να αφήσει το φως να μπαίνει ελεύθερα στο εσωτερικό, ενώ η πλευρά του προς το Ριβολί έχει την κυματοειδή γυάλινη όψη που είναι το πιο σύγχρονο κομμάτι της παρέμβασης στο κτίριο, ενώ αντικατοπτρίζει κυριολεκτικά το παρισινό περιβάλλον και τις ιστορικές προσόψεις των απέναντι κτιρίων.

Στην πλευρά της Pont-Neuf, η εμβληματική πρόσοψη αρ νουβό αποκαταστάθηκε προσεκτικά, παράλληλα με την εκπληκτική γυάλινη οροφή που έχει κατασκευάσει ο Άιφελ. Οι σχεδιαστές πρόσεξαν ιδιαίτερα ώστε να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική που προϋπήρχε και να γεφυρώσουν το παρελθόν με το παρόν.

Η μεγάλη σκάλα που καταλαμβάνει το κέντρο του κτιρίου έχει ανακαινιστεί, με ιδιαίτερη προσοχή στα 16.000 φύλλα χρυσού, τα κεραμικά και τα 270 αυθεντικά δρύινα σκαλοπάτια. Από τον υπόγειο έως τον πέμπτο όροφο, οι αγοραστές μπορούν να ζήσουν μια νέα εμπειρία στο πιο νέο και πολυτελές πολυκατάστημα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Samaritaine: το εμβληματικό πολυκατάστημα του Παρισιού ανοίγει ξανά τις πόρτες του Facebook Twitter
Φωτο: SANAA
Samaritaine: το εμβληματικό πολυκατάστημα του Παρισιού ανοίγει ξανά τις πόρτες του Facebook Twitter
Φωτο: SANAA
Samaritaine: το εμβληματικό πολυκατάστημα του Παρισιού ανοίγει ξανά τις πόρτες του Facebook Twitter
Φωτο: SANAA
Samaritaine: το εμβληματικό πολυκατάστημα του Παρισιού ανοίγει ξανά τις πόρτες του Facebook Twitter
Φωτο: SANAA
Samaritaine: το εμβληματικό πολυκατάστημα του Παρισιού ανοίγει ξανά τις πόρτες του Facebook Twitter
Φωτο: SANAA
Samaritaine: το εμβληματικό πολυκατάστημα του Παρισιού ανοίγει ξανά τις πόρτες του Facebook Twitter
Φωτο: SANAA
Samaritaine: το εμβληματικό πολυκατάστημα του Παρισιού ανοίγει ξανά τις πόρτες του Facebook Twitter
Φωτο: SANAA
Samaritaine: το εμβληματικό πολυκατάστημα του Παρισιού ανοίγει ξανά τις πόρτες του Facebook Twitter
Φωτο: SANAA
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιερουσαλήμ: Η ιστορία μιας πόλης μέσα από 40 αιώνες μνήμης και συγκρούσεων

Graphic Novel / Μια ελιά στο Όρος των Ελαιών αφηγείται την πολυτάραχη ιστορία της Ιερουσαλήμ

Ένα καθηλωτικό graphic novel για την Ιερουσαλήμ παρουσιάζει 4.000 χρόνια Ιστορίας ― τη γέννηση τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, τις διαδοχικές κατακτήσεις και μεταμορφώσεις της πόλης μέσα στους αιώνες
M. HULOT
Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Design / Όσα θα δούμε στην Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Στη φετινή διοργάνωση, που έχει πάντα στο επίκεντρο την αρχιτεκτονική, την τέχνη και όσα προωθούν την ευζωία, έντονο θα είναι το ελληνικό στοιχείο με τη συμμετοχή του ιστορικού οίκου επιπλοποιίας Saridis of Athens.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η τελευταία θεματοφύλακας του ποιοτικού χαρτιού

Χαρτιά Περράκης / Η τελευταία θεματοφύλακας του ποιοτικού χαρτιού

Εδώ και ενάμιση αιώνα η επιχείρηση Χαρτιά Περράκης εισάγει χαρτιά κάθε είδους― από κάνναβη, τζιν ή φύλλα ορτανσίας. Απέναντι στον καλπασμό της ψηφιακής ανάγνωσης, είχε πάντα το ίδιο όπλο: την ησυχία, την αφή και την όσφρηση ενός καλού χαρτιού στα δάχτυλα.
M. HULOT
Ένα οικοσύστημα μνήμης μέσα σε μια μονοκατοικία

Design / Ένα σπίτι γεμάτο πορτρέτα συγγενών

Το νεοκλασικό του Αλέξανδρου Κεφαλά στα Κάτω Πατήσια έχει ένα υπόγειο χιούμορ και ισορροπεί μεταξύ παρόντος και παρελθόντος: τα πορτρέτα των συγγενών, τα αρ νουβό αντικείμενα δίπλα σε πιο σύγχρονα έργα δημιουργούν μια αίσθηση συνέχειας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το Open House Athens επιστρέφει με τη θεματική «Emerging City»

Design / Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της πόλης ανοίγουν για το κοινό

Το πρόγραμμα του Open House Athens περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε ιστορικά και σύγχρονα κτίρια, επισκέψεις σε νέα αρχιτεκτονικά γραφεία, περιήγηση στην Κυψέλη και τη Φωκίωνος Νέγρη, καθώς και νυχτερινές διαδρομές στο κέντρο.
M. HULOT
Ένα σπίτι που δεν βασίζεται σε εντυπωσιακές χειρονομίες

Design / Ένα σπίτι που δεν βασίζεται σε εντυπωσιακές χειρονομίες

Στο σπίτι του αρχιτέκτονα Λουκά Μπομπότη και της Άννας Ζινσένκο στο Παλαιό Ψυχικό όλα φτιάχτηκαν απ' την αρχή, με βάση το καλό τους γούστο: mid-century design, vintage κομμάτια και ένα roof-garden που κόβει την ανάσα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Loewe Craft Prize 2026: Χειροποίητα αντικείμενα πέρα από κάθε φαντασία

Design / Loewe Craft Prize 2026: Χειροποίητα αντικείμενα πέρα από κάθε φαντασία

10 δημιουργίες που ξεχωρίσαμε από τις φετινές συμμετοχές στον ετήσιο θεσμό του Ιδρύματος Loewe που στηρίζει τους χειρώνακτες-καλλιτέχνες, συμφιλιώνοντας πατροπαράδοτες τεχνικές με σύγχρονες παρεμβάσεις.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ο Γκαουντί δεν έφτιαξε μόνο τη Sagrada Família

Design / Ο Γκαουντί δεν έφτιαξε μόνο τη Sagrada Família

Η Βαρκελώνη, η πόλη του σπουδαίου αυτού αρχιτέκτονα-ποιητή, είναι γεμάτη έργα του εξίσου εντυπωσιακά με τον μεγαλειώδη καθεδρικό, που αποτελούν τοπόσημα της Ισπανίας. Τώρα που η Sagrada Familia ολοκληρώνεται, ανατρέχουμε στη ζωή και στο έργο του σημαντικού δημιουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι με αέρα από το Μανχάταν

Design / Ένα σπίτι που βλέπει την αισθητική ως ελευθερία και όχι ως κανόνα

H φωτογράφος Calliope έφτιαξε ένα σπίτι στην Αθήνα που θυμίζει αυτό που είχε στο Μανχάταν. Καθε γωνιά του είναι σκηνοθετημένη στη λεπτομέρεια με όσα έχει βρει η ίδια από ταξίδια, γκαλερί και flea markets. Όλα με το δικό της εξαιρετικό γούστο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ