Dopios: Από σήμερα θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου

Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
0

Ο όρος «μεζεδοπωλείο» είναι ίσως από τους πιο ταλαιπωρημένους στην Αθήνα, είναι τόσα εκείνα τα μαγαζιά που τον έχουν χρησιμοποιήσει μέσα στα χρόνια, ερμηνεύοντάς τον ποικιλοτρόπως. Μέσα στα χρόνια που θυμάμαι εγώ έχουν δημιουργηθεί ολόκληρες πιάτσες σε διάφορα σημεία της πόλης, γεμάτες από αυτά, έτσι που μπερδεύαμε ποιο τραπεζοκάθισμα αντιστοιχεί σε ποιο μαγαζί, έχω προλάβει κι εκείνα που πόνταραν στη live μουσική τους, ενώ παρεμπιπτόντως είχαν κι έναν κατάλογο φαγητού. Η εποχή της χοιρινής τηγανιάς ξεπεράστηκε, αφού πρώτα καταναλώσαμε μπόλικη.  

Όσο η γαστρονομία της Αθήνας βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, τόσο επιστρέφουν τύποι μαγαζιών που αφήσαμε πίσω μας, σε μια ανανεωμένη και κατά πολύ βελτιωμένη συνήθως εκδοχή. Ένα παράδειγμα τέτοιας ανανέωσης είναι η πιο πρόσφατη άφιξη της πλατείας Αγίων Θεοδώρων.

Για την ιστορία, η εκκλησία που στέκει εκεί υπολογίζεται ότι χτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα μ.Χ. και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης. Σήμερα, το μνημείο αυτό αναστηλώνεται, ενώ τα τραπέζια ενός σύγχρονου μεζεδοπωλείου στήθηκαν απέναντι του, κάτω από τη σκιά ενός πλάτανου που κάνει αυτό το τόσο κεντρικό σημείο να θυμίζει χωριό – βοηθάνε σε αυτό και τα πουλιά που ακούγονται να κελαηδούν, παρότι το σημείο είναι πολύ κεντρικό. Ανάμεσα στην πλατεία Κλαυθμώνος και την οδό Πραξιτέλους στήνεται μια νέα, ωραία πιάτσα. 

Οι συνταγές που προτείνει αυτό το νέο μεζεδοπωλείο έχουν ελληνικό άρωμα, την υπογραφή και τα twists του σεφ που, όσα δημιουργικά πειράματα κι αν κάνει, του πετυχαίνουν. Ο Χριστόφορος Πέσκιας δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, όχι γιατί είναι τηλεοπτικός αλλά γιατί είναι διαχρονικά ευφυής και πρωτοπόρος.

Εκεί, λοιπόν, φτιάχτηκε το νέο εγχείρημα των αδελφών Πιτσιλή, του Ανδρέα και του Γιώργου, πίσω από το Rock'n'Roll, το Balthazar και άλλα, κυρίως νυχτερινά στέκια της Αθήνας, και όχι μόνο. Στο Dopios, που ανοίγει από νωρίς το μεσημέρι, συνυπάρχουν δύο γενιές της οικογένειας, αφού οι γιοι τους Πάτροκλος και Πέτρος είναι εκείνοι που θα το πάρουν πάνω τους, θα το τρέξουν και θα αναλάβουν να μας συστήσουν όσα έχει να μας προσφέρει. 

Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
Στόχος μας είναι να είμαστε προσιτοί προκειμένου να απευθυνθούμε πραγματικά σε όλο αυτό το συνονθύλευμα ανθρώπων που συναντιούνται εδώ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Λόγω δουλειάς ξενυχτάμε, οπότε απολαμβάνουμε να βγαίνουμε το μεσημέρι για τσίπουρο και φαγητό στη μέση. Θέλαμε, λοιπόν, να κάνουμε κάτι πιο χαλαρό και σε αυτό μας βοηθάει η τοποθεσία, όσο γεμάτη κι αν είναι η πλατεία, παραμένει ήσυχη. Νομίζουμε ότι αυτό το μαγαζί μπορεί να προσελκύσει τον κόσμο των γύρω γραφείων, τους ντόπιους περαστικούς από το κέντρο αλλά και τους ξένους επισκέπτες της πόλης». Το μενού του Dopios είναι κατανοητό και προσιτό, «έχει τελειώσει πλέον το ελιτίστικο στυλ στα μαγαζιά, είναι και λίγο προκλητικό στην εποχή μας. Στόχος μας είναι να είμαστε προσιτοί προκειμένου να απευθυνθούμε πραγματικά σε όλο αυτό το συνονθύλευμα ανθρώπων που συναντιούνται εδώ» όπως λέει ο Ανδρέας Πιτσιλής.

Οι συνταγές που προτείνει αυτό το νέο μεζεδοπωλείο έχουν ελληνικό άρωμα, την υπογραφή και τα twists του σεφ που, όσα δημιουργικά πειράματα κι αν κάνει, του πετυχαίνουν. Ο Χριστόφορος Πέσκιας δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, όχι γιατί είναι τηλεοπτικός αλλά γιατί είναι διαχρονικά ευφυής και πρωτοπόρος.

Καθώς κινείται πάντα μεταξύ της παράδοση και των μοντέρνων και διεθνών τάσεων της γαστρονομίας, με διάθεση νοσταλγίας αλλά και ανανέωσης, με εποχικά και κυρίως ντόπια υλικά, ο σεφ έχει δημιουργήσει ένα μενού τόσο για εκείνους που θέλουν να τσιμπήσουν κάτι με ένα ούζο, ένα τσίπουρο ή ένα ελληνικό κρασί όσο και γι’ αυτούς που έχουν τον χρόνο και τη διάθεση να δοκιμάσουν, να μοιραστούν πολλά και νόστιμα. 

ταραμοσαλάτα Facebook Twitter
Η ταραμοσαλάτα του είναι μεστή και φτάνει με τσιπς γαρίδας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ήδη από το κουβέρ, ο Dopios μας υποδέχεται δυναμικά, βγάζοντας προζυμένιο ψωμί από τον φημισμένο φούρνο των Ιλισίων «Τρομερό Παιδί», μαζί με τσακιστές ελιές που συνδέονται με την καταγωγή του σεφ: είναι λεμονάτες και με έντονο τον ξερό κόλιανδρο. Η ταραμοσαλάτα του είναι μεστή και φτάνει με τσιπς γαρίδας, η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα του έχει dressing από πιπεριές Φλωρίνης, η τυροκαυτερή του είναι ένας αφρός με μαρμελάδα βύσσινο. Στις σαλάτες θα βρείτε μια χωριάτικη με ξινοτύρι Σύρου, θρούμπι και κάππαρη, μία με φασόλια πιαζ λαδολέμονο, miso και αρμυρίκια βραστά με γιαπωνέζικο λαδολέμονο. Η ρεβιθάδα έχει κρέμα από μανούρι, τα μαραθοπιτάκια του συνοδεύονται με τσάτνεϊ από σταφίδες και ταμάρινδο. 

σαλάτα πιάζ Facebook Twitter
Σαλάτα με φασόλια πιαζ λαδολέμονο και miso. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με dressing από πιπεριές Φλωρίνης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σε ψάρια και θαλασσινά θα δοκιμάσετε ένα άψογα ψημένο καλαμάρι στη σχάρα με σάλτσα από το μελάνι του, γαύρο μαρινάτο με μαγιονέζα ρέγγας, πράσινη ντομάτα και κουμκουάτ, χέλι καπνιστό με πουρέ παντζάρι και dressing εσπεριδοειδών, σαρδέλα τυλιχτή σε αμπελόφυλλο με πέστο πιπεριάς κέρατο. Στα κρεατικά, θα βρείτε κεμπάπ λαρισινό με προβατίνα και κρέμα αβοκάντο, καβουρμά, αρνίσια γλυκάδια αλλά και τα κεφτεδάκια, δίπλα στα οποία θα δείτε την περιγραφή «τα καλά σαν και του άλλου μαγαζιά».

Τα θρυλικά πλέον κεφτεδάκια του Χριστόφορου Πέσκια είναι ένα πιάτο που δεν έχει φύγει από τον κατάλογο του Balthazar τα τελευταία δώδεκα χρόνια, η συνταγή τους παραμένει ίδια και στο Dopios απλώς σερβίρονται σε μικρότερο μέγεθος. Όσο για τα μεγάλα πιάτα που βγάζει η κουζίνα, ανάμεσά τους θα βρείτε μισό ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο από τα Γιάννενα, κριθαρότο με θαλασσινά, ένα λαβράκι με μια φοβερή κρούστα από ψίχουλα ψωμιού και σάλτσα από ελιές Καλαμών. Στα γλυκά, αν απολαμβάνετε τον συνδυασμό γλυκού και αλμυρού, δοκιμάστε οπωσδήποτε τη γαλατόπιτα tres leches.  

Κάποια από τα προϊόντα μικρών παραγωγών, τα οποία αναδεικνύει ο σεφ με τις δημιουργικές του συνταγές, μπορείτε να τα προμηθευτείτε για το σπίτι. Ακόμα κι αν δεν το έχετε με τη μαγειρική όμως, από αυτό το καλοκαίρι θα μπορείτε να τρώτε πιάτα ενός μεγάλου σεφ σε ένα χαλαρό μέρος, στην καρδιά του κέντρου. 

Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
Τυροκαυτερή αφρός με μαρμελάδα βύσσινο Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
Χούμους με ρεβύθια «Σαλαμούσα». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Dopios, Σκουλενίου 1, πλατεία Αγίων Θεοδώρων, 210 3310049


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ