ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Βορίδης: Καταργούνται οι περιορισμοί για την ψήφο των αποδήμων

Βορίδης: Καταργούνται οι περιορισμοί για την ψήφο των αποδήμων Facebook Twitter
eurokinissi
0

Αλλαγές στον νόμο για την ψήφο των αποδήμων προωθεί άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προανήγγειλε μιλώντας στο Mega ότι σήμερα θα καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου με ένα άρθρο, στο οποίο θα προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές.

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία θα προτείνει, ως μόνο κριτήριο για την εξ αποστάσεως συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές, να διατηρηθεί η προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Παράλληλα, θα ζητά την κατάργηση των εξής κριτηρίων που είχαν τεθεί με τον νόμο του 2019: α) να έχουν διαµείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστηµα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής, β) να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούµενο φορολογικό έτος. Εξαρτώµενα µέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισµού της περίπτωσης β΄, εφόσον: αα) δεν έχουν συµπληρώσει τα τριάντα(30) έτη και ββ) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α΄ βαθµού κατά το τρέχον ή το προηγούµενο φορολογικό έτος.

Ως «φορολογική δήλωση» νοείται η υποβολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δηµοσίων Εσόδων δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος φυσικών προσώπων (Έντυπο Ε1), αναλυτικής δήλωσης εισοδηµάτων από µίσθωση ακινήτων (Έντυπο Ε2), κατάστασης οικονοµικών στοιχείων από επιχειρηµατική δραστηριότητα (Έντυπο Ε3) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9), όπως κάθε φορά ισχύουν». Για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου και την άμεση εφαρμογή των αλλαγών απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Για μικροκομματικό παιχνίδι με την ψήφο των αποδήμων έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κώστας Ζαχαριάδης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τη διαδικασία και επιθυμεί να ανοίξει την συζήτηση για να κάνει μικροκομματικά παιχνίδια. «Όπου χρειάζονται βελτιώσεις, βεβαίως και θα γίνουν» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί μπήκαν για κάποιους συγκεκριμένους λόγους.

Πολιτική
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παύλος Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Παύλος Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη συγκεκριμένη υπόθεση εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγει από την εξουσία, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
NEWSROOM
Ιστορίες που μας υπενθυμίζουν ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη

Ευρωεκλογές 2024 / Ιστορίες που μας υπενθυμίζουν ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη

Η δεύτερη φάση της επικοινωνιακής εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε σήμερα με ένα συγκινητικό βίντεο που τονίζει τη σημασία της ψήφου στις φετινές Ευρωεκλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για έξοδο του Μεσολογγίου: Πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές

Πολιτική / Κατερίνα Σακελλαροπούλου για έξοδο του Μεσολογγίου: Πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές

«Η προαποφασισμένη θυσία τους αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές και πηγή έμπνευσης για όλους μας» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
NEWSROOM