Έρευνα: Οι αποδοχές των στελεχών στις εισηγμένες εταιρείες

Έρευνα: Οι αποδοχές των στελεχών στις εισηγμένες εταιρείες Facebook Twitter
eurokinissi
0

Οι εισηγμένες στο Xρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες έχουν λίγους μήνες ακόμα στη διάθεσή τους προκειμένου να προσαρμοστούν με όσα προβλέπει ο νόμος 706/2020 ο οποίος ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία για την εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι ο αριθμός των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών δεν πρέπει να είναι μικρότερος από το 1/3 του συνόλου των μελών του διοικητικού συμβουλίου ή τουλάχιστον δύο, ενώ το 25% αυτών θα πρέπει να είναι γυναίκες.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Better Future που δημοσιεύει το moneyreview, περισσότερες από μία στις δύο εισηγμένες δεν έχουν προσαρμοστεί με τις απαιτήσεις του νέου νόμου για εκπροσώπηση, σε ποσοστό τουλάχιστον 25%, από γυναίκες.

Εκτιμάται ότι οι εταιρείες του Γενικού Δείκτη χρειάζονται 47 γυναίκες για την επαρκή κάλυψη των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

«Υπάρχει ακόμη δρόμος ωσότου να βελτιωθούν οι πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης, με την προσαρμογή στα νέα δεδομένα να οδηγεί και στην πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότησης» αναφέρει ο επικεφαλής της Better Future Κρις Αμιράλης.

Έρευνα: Οι αποδοχές των στελεχών στις εισηγμένες εταιρείες Facebook Twitter

Με τις εισηγμένες, βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου να δημοσιοποιούν, για πρώτη φορά το 2020, τις αποδοχές του διοικητικού συμβουλίου, η Better Future έχει επεξεργαστεί και τις αποδοχές των Ελλήνων μάνατζερ. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2020, στις υψηλής κεφαλαιοποίησης εταιρείες, η μέση ετήσια αμοιβή του προέδρου διαμορφώνεται σε 270.255 ευρώ.

Το ποσό αυτό, κατά τους αναλυτές της εταιρείας, παρουσιάζει μικρή διαφοροποίηση, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μεγέθη στις μεσαίας κεφαλαιοποίησης εταιρείες και στις εταιρείες του Γενικού Δείκτη (Athex), το οποίο ανέρχεται σε 314.000. ευρώ και 290.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Επίσης, ένας στους δύο προέδρους αμείβεται με περισσότερα από 254.000 ευρώ, ένα μικρό ποσοστό όσων κατέχουν τη συγκεκριμένη ιδιότητα εισπράττουν αμοιβή άνω του 320.000, ενώ λιγότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου, εισπράττει αποδοχές, που θεωρούνται χαμηλές και περιορίζονται σε 107.000. ευρώ τον χρόνο.

Για τους διευθύνοντες συμβούλους οι μέσες ετήσιες αποδοχές διαμορφώνονται σε περίπου 500.000. ευρώ, 235.000 ευρώ και 380.000 ευρώ για τις μεγάλης, μεσαίας κεφαλαιοποίησης και τις εταιρείες του Γενικού Δείκτη, αντίστοιχα.

Όσον αφορά στα μη εκτελεστικά μέλη, οι μέσες ετήσιες απολαβές φτάνουν τα 35.000 ευρώ, ενώ όσοι εκτελούν και χρέη προέδρου Επιτροπής Ελέγχου εισπράττουν επιπλέον 29.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη Better Future, το καθεστώς των αμοιβών των μη εκτελεστικών μελών ενδέχεται να αλλάξει με το νέο πλαίσιο, καθώς θα εκμηδενιστούν οι περιπτώσεις τοποθέτησης στο ΔΣ μελών που αμείβονται συμβολικά.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM