Συντάξεις- Αναδρομικά: Oι 4 πληρωμές έως το καλοκαίρι

10 Μαρτίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους κληρονόμους Facebook Twitter
pixabay
0

Την Τετάρτη 10 Μαρτίου θα πληρωθούν τα αναδρομικά από τις μειώσεις του 11μηνου 2015 – 2016 σε 25.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων.

Πρόκειται για την δεύτερη μεγάλη πληρωμή αναδρομικών του 11μήνου σε κληρονόμους που υπέβαλαν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Η άλλη μεγάλη πληρωμή αναδρομικών κληρονόμων έχει προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου 2021, όταν και αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Στις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλλουν επιπλέον στοιχεία της διαθήκης, ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία του αιτήματος. Συνολικά έχουν υποβληθεί 232.517 αιτήσεις από κληρονόμους, εκ των οποίων οι 150.893 αφορούν δικαιώματα χωρίς διαθήκη και οι 81.224 δικαιώματα με διαθήκη.

Στην τρίτη πληρωμή περιλαμβάνει η προκαταβολή εκκρεμών συντάξεων. Σύμφωνα με το ethnos.gr, το τρίτο βήμα του κύκλου αναμένεται πριν το Πάσχα, όταν και έχει προγραμματιστεί να καταβληθούν τα αναδρομικά των έναντι προκαταβολών για τις εκκρεμείς συντάξεις.

Το τέταρτο βήμα του φετινού κύκλου των αναδρομικών αναμένεται μετά το Πάσχα και προς το καλοκαίρι, όταν και αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά και οι αυξήσεις για συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Η μεταρρύθμιση των συντελεστών αναπλήρωσης ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, ωστόσο μένει ακόμη στα χαρτιά, με αποτέλεσμα οι 200.000 που δικαιούνται αυξήσεις στην τσέπη να περιμένουν ένα χρόνο τα αναδρομικά τους.

Σημειώνεται πως οι αυξήσεις που προκύπτουν από τους νέους συντελεστές ανατρέχουν στον Οκτώβριο του 2019, καθώς αντιμετωπίζουν σχετική απόφαση του ΣτΕ η οποία δημοσιεύτηκε τότε. Εκτιμάται πως πρώτοι θα πληρωθούν 50.000 νέοι συνταξιούχοι – δηλαδή όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 – και στη συνέχεια 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι (οι προ του Μαίου 2016) για τους οποίους θεωρείται πως το ζήτημα είναι πιο πολύπλοκο. Υπενθυμίζεται πως οι νέοι συνταξιούχοι θα λάβουν εφάπαξ την αύξηση που δικαιούνται, ενώ οι παλαιοί σε 5 ετήσιες δόσεις.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οριστικοποιείται το πακέτο ΔΕΘ: Ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, ενισχύσεις για ευάλωτους, παρεμβάσεις για το στεγαστικό

Οικονομία / Οριστικοποιείται το πακέτο ΔΕΘ: Ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, ενισχύσεις για ευάλωτους, παρεμβάσεις για το στεγαστικό

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθεί η υπεραπόδοση της οικονομίας και τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
LIFO NEWSROOM
LAMDA Development - ION Group: Στρατηγική συμφωνία 450 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Έρευνας & Καινοτομίας στο The Ellinikon

Οικονομία / LAMDA Development - ION Group: Στρατηγική συμφωνία 450 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Έρευνας & Καινοτομίας στο The Ellinikon

Το συνολικό μέγεθος της επένδυσης του Ομίλου ΙΟΝ που σχετίζεται με το Κέντρο Έρευνας & Καινοτομίας εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ
LIFO NEWSROOM
Κορυφαίος οικονομολόγος «βλέπει» επικείμενη ύφεση: Ποιους τρεις παράγοντες παρακολουθεί

Οικονομία / Κορυφαίος οικονομολόγος «βλέπει» επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ: Ποιους τρεις παράγοντες παρακολουθεί

Ο οικονομολόγος Μαρκ Ζάντι προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο χείλος ύφεσης, εξηγώντας ποιοι δείκτες απασχόλησης θα επιβεβαιώσουν την επιβράδυνση
LIFO NEWSROOM