Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δημοσκοπήσεις

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δημοσκοπήσεις Facebook Twitter
Από τις διαδηλώσεις στην Αθήνα υπέρ του απεργού πείνας Κουφοντίνα... GETTY
0

 

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ για τον χειρισμό της υπόθεσης Κουφοντίνα ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν βέβαιο ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις υπέρ του κρατούμενου απεργού πείνας θα έφερναν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και πολιτικά κέρδη για το ίδιο. Οι πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης όμως, προκάλεσαν μεγάλη απογοήτευση, καθώς κατέδειξαν ότι η πλειοψηφία επιδοκιμάζει την ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης και αποδοκιμάζει την υποστήριξη στο αίτημα του Κουφοντίνα. 

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά είχε κάποιες επιφυλάξεις για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να ταυτιστεί με την κινητοποίηση για το αίτημα του Κουφοντίνα, επειδή αυτό μπορεί να έβλαπτε το “σοσιαλδημοκρατικό” προφίλ που θέλει να αποκτήσει το κόμμα του, προκειμένου να προσελκύσει πιο κεντρώους ψηφοφόρους, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία. Τόσο η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ όμως, όσο και ο βασικός κορμός του κόμματος τάχθηκαν άμεσα υπέρ, χωρίς να περιμένουν τη γραμμή του κόμματος. 

 

Η μεγάλη συμμετοχή στις διαδηλώσεις έδωσε γρήγορα την εντύπωση ότι επρόκειτο για ένα κίνημα που θα ξέφευγε από τα στενά όρια της αριστεράς και του χώρου, με αποτέλεσμα να αρθούν οι επιφυλάξεις. 

 

Σήμερα, μερικά από τα πιο μετριοπαθή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που συνέχισαν να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, υποστηρίζουν ότι “όποιος έβλεπε ψύχραιμα, μπορούσε να διαπιστώσει από την αρχή ότι η συμμετοχή ποτέ δεν ξεπέρασε  τα όρια της αριστεράς, απλά υπήρξε υψηλή συσπείρωση όλων των δυνάμεων της, με αποτέλεσμα να δώσει σε κάποιους την εντύπωση ότι επρόκειτο για κάτι άλλο”. Φυσικά με την εκτίμηση αυτή δεν συμφωνούν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι κοντά στην εκτίμηση της ηγεσίας, μετά και τις δημοσκοπήσεις που αποτέλεσαν ψυχρολουσία. 

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά είχε κάποιες επιφυλάξεις για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να ταυτιστεί με την κινητοποίηση για το αίτημα του Κουφοντίνα, επειδή αυτό μπορεί να έβλαπτε το “σοσιαλδημοκρατικό” προφίλ που θέλει να αποκτήσει το κόμμα του, προκειμένου να προσελκύσει πιο κεντρώους ψηφοφόρους

 

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, στην υπόθεση Λιγνάδη, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν μεγαλύτερη αμφισβήτηση και αποδοκιμασία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, παρά για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Στην υπόθεση Λιγνάδη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ποντάρει εξ αρχής πολλά και υπήρχε γραμμή να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί στο μεγαλύτερο βαθμό πολιτικά. Στην Κουμουνδούρου είδαν μετά από πολύ καιρό να τους βγαίνει επικοινωνιακά κάτι, καθώς με την πανδημία δεν τα είχαν καταφέρει. Σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της κυβέρνησης εδώ είναι και η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στον καλλιτεχνικό χώρο, όπου μάλλον υπερέχει και είναι και πιο καλά οργανωμένος. 

 

Παρόλα αυτά και για την υπόθεση Λιγνάδη υπήρξε γκρίνια στην Κουμουνδούρου. Πάνω που θεώρησαν ότι είχαν καταφέρει να στριμώξουν την κυβέρνηση και να την φέρουν σε δύσκολη θέση, οι ακραίες τοποθετήσεις κάποιων βουλευτών, στελεχών και φιλικών μέσων που ταύτιζαν, χωρίς στοιχεία, το Μέγαρο Μαξίμου με ΜΚΟ, κυκλώματα παιδεραστίας και προσφυγόπουλα, τη βοήθησαν να ανασυνταχθεί και να βγει στην αντεπίθεση. 

 

Στη συνέχεια ηρθε η υπόθεση Κουφοντίνα και οι διαδηλώσεις συμπαραστασης, οι οποίες δεν κατάφεραν να ασκήσουν ιδιαίτερη πολιτική  πίεση στην κυβέρνηση, αφού σε αυτές δεν συμμετείχαν ψηφοφόροι της και δεν θεωρούσε ότι μπορεί να χάσει κάτι. Αντιθέτως, το δικό της κοινό διαμαρτυρόταν από την αρχή για τις συγκεντρώσεις και ζητούσε -όπως μπορούσε κανείς να διαπιστώσει και από τα σόσιαλ μήντια- να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις, κάτι που έκανε την τρίτη μέρα.  

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ αρχικά  κάποιοι εκτιμούσαν ότι οι διαδηλώσεις αυτές μπορεί να έπαιρναν έναν χαρακτήρα παρόμοιο με εκείνον του Δεκεμβρίου του 2008 και να δημιουργούσαν συνθήκες ακόμα και ανατροπής. Ο αρχικος ενθουσιασμός όμως, μετά τις πρώτες 2-3 μέρες  έδωσε τη θέση του στον προβληματισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να θεωρεί ότι οι δηλώσεις Δρίτσα έκαναν ζημιά στο κόμμα και για αυτό, παρότι τον έβαλαν να ανασκευάσει, δεν κρίθηκε ικανοποιητική η διορθωτική του δήλωση και το κόμμα, με εντολή του προέδρου του, αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση που έλεγε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν εξέφραζαν ούτε τον ίδιο ούτε το κόμμα. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΔΩ; Ο Θοδωρής Δρίτσας στη συνέντευξή που προκάλεσε αντιδράσεις, είπε “ότι κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από την 17 Νοέμβρη, αντίθετα ο ελληνικός λαός έχει τρομοκρατηθεί από πολλές πολιτικές”. Με την άποψη αυτή συμφωνούν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι βρήκαν άδικη την επίθεση που δέχθηκε επειδή διατύπωσε κάτι που θεωρούσε αυτονόητο. Ούτε φαίνεται να τα είπε όλα αυτά κατά λάθος, γιατί, όπως μπορεί να διαπιστώσει εύκολα κανείς ακούγοντας το ηχητικό ντοκουμέντο, η δημοσιογράφος έκπληκτη τον ξαναρωτά κι εκείνος επιμένει. Παρόλα αυτά, η ηγεσία του κόμματος θεώρησε ότι η δήλωση αυτή θα έβλαπτε το κόμμα και ο Θοδωρής Δρίτσας αναγκάστηκε να πει ότι δεν εννοούσε αυτό που είπε. Στη συνέχεια  βγήκε και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έλεγε για “Ατυχή δήλωση Δρίτσα” που “δεν εκφράζει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον ίδιο”. 

 

Η Νέα Δημοκρατία συνέχισε να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για “καμπάνια υπεράσπισης του κατά συρροή δολοφόνου Δ. Κουφοντίνα” και τον Αλέξη Τσίπρα για “αφωνία”. Μέσα σε όλο αυτόν τον θόρυβο η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία δεν είχε την απήχηση που ήθελαν και επικοινωνιακά ήταν μάλλον αποτυχία. 

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν ότι η περίοδος χάριτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει περάσει προ πολλού. Στις δημοσκοπήσεις διαφαίνεται όλο και πιο συχνά και η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για ορισμένους κυβερνητικούς χειρισμούς. Από την δυσαρέσκεια αυτή όμως δεν κερδίζει τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ για την ώρα,  καθώς δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι άλλαξε και ότι ωρίμασε. 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά εδώ και καιρό νέα στελέχη με πιο τεχνοκρατικό προφίλ, αλλά δεν βρίσκει. Ακόμα και η Λούκα Κατσέλη, όταν έψαχνε ένα καλό βιογραφικό για να βάλει απέναντι στον καθηγητή Πισσαρίδη και την επιτροπή του, δεν δέχθηκε, λέγοντας του ότι δεν έχει χρόνο. Η προσπάθεια ωστόσο θα συνεχιστεί και μέχρι να βρει τα στελέχη που αναζητά για να τον πλαισιώσουν στον νέο ΣΥΡΙΖΑ, θα πάρει το επικοινωνιακό παιχνίδι πάνω του. 

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ