Συνομιλίες Αυστραλίας και Facebook μετά το «μπλόκο» στις ειδήσεις - «Να δοθεί τέλος στις απειλές», λέει ο Μόρισον

Συνομιλίες Αυστραλίας και Facebook μετά το «μπλόκο» στις ειδήσεις - «Να δοθεί τέλος στις απειλές», λέει ο Μόρισον Facebook Twitter
EPA
0

Συνομιλίες στο πλέον υψηλό επίπεδο έγιναν σήμερα ανάμεσα στην Καμπέρα και το Facebook, την επομένη του αποκλεισμού ειδησεογραφικού περιεχομένου για τους Αυστραλούς χρήστες του διαδικτύου στην οποία προχώρησε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας ένα κύμα αγανάκτησης.

Η Αυστραλία δήλωσε ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει το σχέδιο νόμου της που έχει στόχο να υποχρεώσει τους γίγαντες της τεχνολογίας να αμείβουν τα μέσα ενημέρωσης για την αναδημοσίευση περιεχομένων τους. Χθες, Πέμπτη, για να δείξει την αντίθεσή του σ' αυτό το νομοσχέδιο, το Facebook κατέστησε αδύνατη για τους Αυστραλούς τη δημοσίευση συνδέσμων με ειδησεογραφικά άρθρα και δεν ήταν δυνατή πλέον η επίσκεψη σελίδων των μέσων ενημέρωσης της χώρας από το μέσο αυτό κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ δήλωσε ότι είχε σήμερα συνομιλία με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ με στόχο να βρεθεί ένας τρόπος εξόδου από αυτήν την αναμέτρηση. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

«Συζητήσαμε τα ζητήματα που εκκρεμούν και συμφωνήσαμε ότι οι αντίστοιχες ομάδες μας θα τα αντιμετωπίσουν αμέσως», σημείωσε ο Φράντενμπεργκ σε μήνυμά του στο Twitter. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός κάλεσε παράλληλα το Facebook να δώσει τέλος στις, όπως τις χαρακτήρισε, «απειλές» και να «επιστρέψει στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων. Ο Σκοτ Μόρισον υπενθύμισε ότι το αυστραλιανό σχέδιο νόμου παρακολουθείται στενά από πολλούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο και σημείωσε ότι μίλησε γι' αυτό σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και τον ομόλογό του του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Αυτός ο «δεσμευτικός κώδικας δεοντολογίας» που προωθεί η αυστραλιανή κυβέρνηση και έχει στόχο τη «ροή ειδήσεων» του Facebook και τις αναζητήσεις στην Google εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Τη Δευτέρα θα αρχίσει η συζήτησή του στη Γερουσία και αναμένεται να έχει υιοθετηθεί ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Το Facebook δείχνει από την πλευρά του να έχει οχυρωθεί στις θέσεις του, κρίνοντας ότι αυτό το νομοσχέδιο «αγνοεί εντελώς» τις σχέσεις που έχει η πλατφόρμα με τα μέσα ενημέρωσης. Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να θέσει σε εφαρμογή περιορισμούς αυτού του είδους. Από χθες, Πέμπτη, που τέθηκαν σε ισχύ, ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέφθηκε σελίδες αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης έπεσε στη χώρα και στο εξωτερικό, με την επισκεψιμότητα στο εξωτερικό να έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 20% την ημέρα, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Chartbeat.

Ωστόσο οι χρήστες του διαδικτύου δεν φάνηκε να εγκαταλείπουν το Facebook για την Google, η οποία δεν δείχνει να κατέγραψε αύξηση στην επισκεψιμότητά της. Ο εκτελεστικός πρόεδρος της News Corp. Australia Μάικλ Μίλερ δήλωσε ενώπιον της Γερουσίας στο πλαίσιο έρευνας, η οποία δεν συνδέεται με το σχέδιο νόμου, ότι οι όμιλοι των μέσων ενημέρωσης δεν έχουν ακόμη υπολογίσει την πλήρη επίδραση της απόφασης του Facebook. 

Χθες η επισκεψιμότητα από παραπομπές από την πλατφόρμα εξαφανίστηκε, εξήγησε, ενώ «η άμεση επισκεψιμότητα στις σελίδες μας στο ίντερνετ κατέγραψε διψήφια αύξηση». Ο Μίλερ ενθάρρυνε επίσης το Facebook να διαπραγματευτεί απευθείας με τα μέσα ενημέρωσης. «Η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για το Facebook», σημείωσε. Ο αποκλεισμός αυτός από την πλατφόρμα προκάλεσε την οργή της Καμπέρας, κυρίως διότι πολλές επίσημες σελίδες στο Facebook υπηρεσιών αρωγής επηρεάστηκαν. Οι περισσότερες από αυτές ξαναλειτουργούσαν κανονικά μερικές ώρες αργότερα.

Η Google είχε επίσης απειλήσει να αναστείλει την λειτουργία της μηχανής της αναζήτησης στην Αυστραλία προτού υποχωρήσει την Τετάρτη, αποδεχόμενη να καταβάλει «σημαντικά ποσά» σε αντάλλαγμα για περιεχόμενα του ειδησεογραφικού ομίλου News Corp. του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM
Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Η επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Διεθνή / Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Οι επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Το δερματόδετο άλμπουμ γενεθλίων του Τζέφρι Επστάιν από το 2003 περιείχε επιστολές από πολιτικούς και ισχυρά πρόσωπα όπως οι Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Διεθνή / Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Κατά τη Stage 7 του Tour de France, ο έλεγχος αποκάλυψε υπόνοιες για κρυμμένους κινητήρες - Η UCI εντείνει τους ελέγχους για να διατηρήσει την αξιοπιστία του σπορ
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Διεθνή / Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από την Ευρώπη να καλύψει τους μισθούς στρατιωτών για να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας - Έλλειψη εθελοντών και εκτόξευση ελλείμματος εντείνουν την ανάγκη για βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Διεθνή / Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Μετά τον θάνατο του Χαλκ Χόγκαν, οπαδοί και αναλυτές χωρίζονται ανάμεσα στη λατρεία του ως παντοδύναμου ήρωα και την κατακραυγή για ρατσιστικές δηλώσεις. Μια σύγκρουση πολιτιστικής κληρονομιάς στη WWE
LIFO NEWSROOM