Ψίθυροι προσμονής: Ένα αριστούργημα του λιβανέζικου σινεμά από το 1980 στο Netflix

Ψίθυροι προσμονής: Ένα αριστούργημα του λιβανέζικου σινεμά από το 1980 στο Netflix Facebook Twitter
H Λιβανέζα ποιήτρια Νάντια Τουένι αναπολεί την Βηρυτό της νιότης της.
0



OΠΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΙΣΩΣ έχουν πάρει χαμπάρι –εξαιτίας της πάγιας τακτικής της πλατφόρμας να κρατά στο σκοτάδι τους συνδρομητές της όσον αφορά στο ευρύτερο περιεχόμενό της– εδώ και λίγο καιρό έχουν εμφανιστεί στο Netflix καμιά εικοσαριά και πλέον ταινίες από την κινηματογραφική ιστορία του κοντινού μας Λιβάνου και της χιλιοτραγουδισμένης και χιλιοβασανισμένης Βηρυτού.

Ταινίες κάθε είδους, σύγχρονες και παλιότερες, ανάμεσά τους και καναδυό (τουλάχιστον) αριστουργήματα που σπανίως πετυχαίνει κανείς σε μη εξειδικευμένη πλατφόρμα, βρέθηκαν μαζεμένες στο θερμοκήπιο του Netflix, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Λιβάνου (η οποία δοκιμάζεται ιδιαιτέρως, όπως κι η οικονομία της πολύπαθης χώρας) από τον γίγαντα του streaming.


Είναι σα να βρίσκεσαι ξαφνικά αλλού (σε κάποιο παλιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου) όταν πετυχαίνεις ανάμεσα στα διεγερτικά και εφήμερα σπαράγματα του Netflix, μια ταινία σαν το Whispers (αφήνω τον αγγλικό τίτλο για πιο εύκολη πλοήγηση, προσοχή όμως: δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ομώνυμη σαουδαραβική σειρά παραγωγής 2020 που επίσης βρίσκεται στην πλατφόρμα). Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό, υποβλητικό, ευαίσθητο, διαφωτιστικό ντοκιμαντέρ - ταξίδι στον Λίβανο του 1980, και ενώ είχαν ήδη συμπληρωθεί πέντε χρόνια από την έναρξη του εμφυλίου που ήδη είχε ρημάξει τη χώρα και θα βαστούσε για μια δεκαετία ακόμα.

«Ο πυρετός που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο το σαββατόβραδο, στην Βηρυτό συμβαίνει κάθε νύχτα. Ο πυρετός όταν νιώθεις ότι γερνάς, όταν φοβάσαι ότι ο χρόνος χάνεται, ο πυρετός του να κυνηγάς την ζωή και να μην την φτάνεις, ούτε για μια στιγμή έστω, ο πυρετός του φόβου για το αύριο...»


Την ταινία είχε σκηνοθετήσει ο γνωστός ανά τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ εκείνα τα χρόνια, Μαρούν Μπαγκνταντί, χρησιμοποιώντας ως ιδανική ξεναγό-αφηγήτρια σ' αυτό το ταξίδι ανάμεσα στα συντρίμμια και στις ελπίδες, με στάσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, από την Τύρο στα νότια μέχρι τη Βηρυτό, την κοιλάδα Μπεκαά και την Ερμέλ στα βόρεια, τη γαλλοτραφή (μέρος των σπουδών της μάλιστα έγινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας) Λιβανέζα ποιήτρια Νάντια Τουένι (σύζυγός της ήταν ο «πρύτανης της λιβανέζικης δημοσιογραφίας» Γκασάν Τουένι).

Μέσα από τους στίχους και τους μελαγχολικούς αναστοχασμούς της, που όμως δεν αντηχούν πεσιμισμό αλλά μια κρυστάλλινη καθαρότητα, η ποιήτρια αναπολεί τη Βηρυτό της νιότης της («Ο Λίβανος ήταν σαν μια γροθιά, μέσα σ' ένα μερόνυχτο τον είχαμε γυρίσει, ήταν το σπίτι μας») και συνομιλεί με μια σειρά από συμπατριώτες της που εκπροσωπούν ένα ευρύτατο κοινωνικό και πολιτισμικό φάσμα: καλλιτέχνες, αγρότες, δημοσιογράφους, πολιτευτές, αρχιτέκτονες, ψαράδες, μουσικούς. Όλων αυτών τα μουρμουρητά, οι ψίθυροι και οι προσδοκίες σκεπάζουν έστω και προσωρινά, τον θόρυβο και την ανείπωτη αγριότητα του πολέμου.

Ψίθυροι προσμονής: Ένα αριστούργημα του λιβανέζικου σινεμά από το 1980 στο Netflix Facebook Twitter
Φοιτητές του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού που παρευρέθηκαν σε μια συναυλία στο Green Field του AUB, 1980. Από το «Whispers» του Μαρούν Μπαγκνταντί.


«Μου λείπουν οι μέρες που μαλώναμε και μετά τα ξαναβρίσκαμε» ακούγεται να λέει κάποια στιγμή. «Ακόμα και τα μαλώματα ήταν όμορφα επειδή είχαμε την ελευθερία να φιλιώσουμε ξανά». «Κάθε φορά που αντικρίζουμε το φως, κάποιος έρχεται και το σβήνει» λέει αλλού στην ταινία, επιτρέποντας να ξεχυθεί το παράπονο πριν αντλήσει ξανά αυτοπεποίθηση από την παροιμιώδη ικανότητα των συμπατριωτών της να αντέχουν τα χτυπήματα, ξανά και ξανά.

Σε μια άλλη σκηνή, την ώρα που η κάμερα δείχνει σκηνές από την νυχτερινή ζωή της Βηρυτού, που δεν σταματά ακόμα κι όταν πέφτουν οι βόμβες, εκφράζει την αγωνία που κρύβει η λαχτάρα και η προσμονή: «Ο πυρετός που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο το σαββατόβραδο, στη Βηρυτό συμβαίνει κάθε νύχτα. Ο πυρετός όταν νιώθεις ότι γερνάς, όταν φοβάσαι ότι ο χρόνος χάνεται, ο πυρετός τού να κυνηγάς τη ζωή και να μην τη φτάνεις, ούτε για μια στιγμή έστω, ο πυρετός του φόβου για το αύριο...».

Η Νάντια Τουένι δεν πρόλαβε να δει το τέλος του πολέμου. Τρία χρόνια αργότερα, το 1983, υπέκυψε τελικά σε ηλικία 47 ετών, στον καρκίνο που την ταλαιπωρούσε πολλά χρόνια.

Ο σκηνοθέτης των «Ψιθύρων» πέθανε το 1993, στα 43 του μόλις. Εκτός από το «Whispers», το Netflix φιλοξενεί άλλες δύο πολύ αξιόλογες ταινίες του, μυθοπλασίας αμφότερες, το Beirut Oh Beirut με το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 1975, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, τον οποίον η ταινία μοιάζει απόκοσμα να προβλέπει με κάθε λεπτομέρεια, και το The Little Wars, μια δραματική περιπέτεια που γυρίστηκε το 1982, η υπόθεση όμως εκτυλίσσεται στις αρχές της εμφύλιας σύρραξης.

 
Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάπως έτσι, ο Σωτήρης Τσαφούλιας άνοιξε τον δρόμο των ελληνικών παραγωγών προς το Netflix

Οι Αθηναίοι / Κάπως έτσι, ο Σωτήρης Τσαφούλιας άνοιξε τον δρόμο των ελληνικών παραγωγών προς το Netflix

O σεναριογράφος και σκηνοθέτης του «Έτερος Εγώ» μεγάλωσε στον Πειραιά, ζει στη Βάρκιζα και αν όλα πάνε καλά, θα γίνει ο πρώτος Έλληνας δημιουργός που θα σκηνοθετήσει για το Netflix.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Ντιόρ, Γουέστγουντ, Μαρτζελά: Τρεις πρωτοπόροι της μόδας σε τρία αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Ντιόρ, Γουέστγουντ, Μαρτζελά: Τρεις πρωτοπόροι της μόδας σε τρία αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ

«Σινεμά και Μόδα: πίσω από τον καθρέφτη» έχει τίτλο το νέο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τις 15 έως τις 17/2.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πόσο θα τα έσπαγε/γαμάτη θα ήταν μια θρησκεία με θεό τον Νίκολας Κέιτζ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ / «Αν μοιραστώ μαζί σου την ταινία που αγαπάω, μόνο αγάπη έχω να σου δώσω»

Μυθολογίες / «Φαντάζεστε μια θρησκεία με θεό τον Κέιτζ;»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ

Από το After Hours του Σκορσέζε, που την απελευθέρωσε, μέχρι τη Γλυκιά Συμμορία του Νικολαΐδη, που τη σημάδεψε με τη μουσική της, η ηθοποιός μοιράζεται μια ετερόκλητη κινηματογραφική λίστα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ