Διαρροές αργύρου σε ποτά και τρόφιμα από πλαστικές συσκευασίες - Νέα έρευνα

Διαρροές αργύρου σε ποτά και τρόφιμα από πλαστικές συσκευασίες - Νέα έρευνα Facebook Twitter
Getty Images - Φωτογραφία Αρχείου
0

Νέα έρευνα υποστηρίζει πως ο άργυρος που βρίσκεται σε αντιμικροβιακά πλαστικά, που χρησιμοποιούνται συχνά σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών, θα μπορούσε να διαρρεύσει από τη συσκευασία και να εισέλθει στο περιεχόμενό, ειδικά σε γλυκά και ζαχαρούχα τρόφιμα.

Η αντιμικροβιακή πλαστική συσκευασία εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροβίων στο περιεχόμενό της. Χρησιμοποιείται ώστε να παραταθεί η διάρκεια ζωής των τροφίμων και να είναι περισσότερο ασφαλή, ενώ τα πολυμερή από τα οποία αποτελείται περιέχουν νανοσωματίδια αργύρου. Χάρη σε αυτά τα υλικά καθυστερούν τόσο η αλλοίωση των τροφίμων όσο και η ανάπτυξη μεταδοτικών ασθενειών. 

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ACS Applied Materials & Interfaces. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως ένα μέρος από τα ενσωματωμένα στα πολυμερή νανοσωματίδια «χάνουν» χημικές ουσίες, διαλυμένους οργανικούς άνθρακες και φορτισμένα σωματίδια σε τρόφιμα που έχουν ως βάση το νερό. Ωστόσο δεν έχει μελετηθεί αρκετά για το πώς η αντιμικροβιακή συσκευασία επηρεάζει πραγματικά τα τρόφιμα και τα ποτά. Οι ενώσεις ζάχαρης, ένα κοινό συστατικό τροφίμων και ποτών, μετατρέπουν ιόντα αργύρου σε δυνητικά επιβλαβείς ουσίες, ειδικά για ανθρώπους.

Το γεγονός αυτός ώθησε τον Timothy V. Duncan, από το Κέντρο για την Ασφάλεια Τροφίμων και την Εφαρμοσμένη Διατροφή του FDA, να εξετάσει, μαζί με συναδέλφους του, να εξετάσει το πώς οι σύνθετες χημικές ενώσεις στα τρόφιμα και στα ποτά, επηρεάζουν τον σχηματισμό αυτών των δυνητικά επιβλαβών νανοσωματιδίων αργύρου. Οι ερευνητές εξέτασαν τόσο την άμεση έκθεση σε άργυρο όσο και την αποθήκευση τροφίμων σε αντιμικροβιακή συσκευασία που περιέχει σωματίδια αργύρου.

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές 

 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως στα ζαχαρούχα υγρά που περιέχουν άμυλο, κιτρικό και λίπη παρουσιάζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση νανοσωματιδίων αργύρου ενώ τα όξινα υγρά σχηματίζουν αρχικά συσσωματώματα αργύρου τα οποία όμως διαλύονται από το υγρό.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα ακόμη πείραμα όπου αποθήκευσαν νερό και κάποια ζαχαρούχα υγρά σε μικρά πακέτα πολυμερούς πολυαιθυλενίου με σωματίδια αργύρου. Τήρησαν τις ίδιες ρυθμίσεις θερμοκρασίας για 15 ημέρες. Αν και ο άργυρος διέρρευσε από τα πολυμερή, μόνο τα ζαχαρούχα διαλύματα έδειξαν μεγαλύτερη διαρροή και συσσώρευση νανοσωματιδίων αργύρου.

Έτσι, συμπέραναν ότι η έκθεση σε νανοσωματίδια αργύρου αποτελεί αυξημένο κίνδυνο κυρίως στα ζαχαρούχα τρόφιμα και στα ποτά που συσκευάζονται σε αντιμικροβιακά υλικά κάτω από τυπικές συνθήκες μακροχρόνιας αποθήκευσης.

Με πληροφορίες από sciencetimes.com

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σεξιστικός» ο αλγόριθμος του Facebook που προβάλλει θέσεις εργασίας, σύμφωνα με πόρισμα της γαλλικής Αρχής Ισότητας

Τech & Science / «Σεξιστικός» ο αλγόριθμος του Facebook που προβάλλει θέσεις εργασίας, σύμφωνα με πόρισμα της γαλλικής Αρχής Ισότητας

Σε δοκιμές, εννέα στους δέκα χρήστες που είδαν αγγελίες για θέσεις μηχανικών ήταν άνδρες, ενώ το ίδιο ποσοστό των χρηστών που είδαν αγγελίες για νηπιαγωγούς ήταν γυναίκες
LIFO NEWSROOM
Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σ’ ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα;

Τech & Science / Πόσο κοντά βρισκόμαστε σ’ ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα;

Σύμφωνα με το βιβλίο «Nuclear Age», ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ποτέ, με την παρουσία τουλάχιστον εννέα πυρηνικών δυνάμεων και την έλλειψη αποτελεσματικού διεθνούς πλαισίου για τον περιορισμό της απειλής.
LIFO NEWSROOM
Η Ε.Ε. αποσύρει iPhone από την αγορά λόγω υπερβολικής ακτινοβολίας

Τech & Science / Η ΕΕ αποσύρει iPhone από την αγορά λόγω υπερβολικής ακτινοβολίας

Η υπόθεση ξεκίνησε στη Γαλλία, όταν τεχνικοί έλεγχοι αποκάλυψαν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ξεπερνούσε το όριο SAR, δηλαδή τον δείκτη που υπολογίζει πόση ακτινοβολία απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός
LIFO NEWSROOM