Αλβανία: Μαζικές διαδηλώσεις για τη δολοφονία του 25χρονου - Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών

Αλβανία: Μαζικές διαδηλώσεις για τη δολοφονία του 25χρονου - Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Facebook Twitter
EPA/Malton Dibra
0

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας για τη δολοφονία ενός 25χρονου από αστυνομικό.

Ο 25χρονος, που αναγνωρίστηκε από τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ως ο Χλοντιάν Ράσα, σκοτώθηκε νωρίς την Τρίτη σε ένα περιστατικό υπερβολικής χρήσης βίας από έναν αστυνομικό, όπως το χαρακτήρισε η αστυνομία, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στη χώρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η αστυνομία ανέφερε αρχικά ότι ο Ράσα δεν τήρησε εντολή να σταματήσει και ότι έφερε όπλο, ωστόσο αργότερα τόνισε ότι ο νεαρός άνδρας ήταν άοπλος.

Η δολοφονία πυροδότησε βίαιες διαμαρτυρίες χθες, Τετάρτη στις οποίες τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί, ενώ σήμερα αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να διαλύσουν ένα πλήθος διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών.

«Αποφάσισα να παραιτηθώ αμετάκλητα από το πόστο του υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας.Προσπάθησα με όλες τις ενέργειές μου να αφήσω ένα ίχνος κανονικότητας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών, Σαντέρ Λεσάι.

Με τις διαδηλώσεις να επεκτείνονται και σε άλλες αλβανικές πόλεις, εκτός από τα Τίρανα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα καταδίκασε την ενέργεια του αστυνομικού, χαρακτηρίζοντας την πράξη του, παράφορη παραβίαση του νόμου και ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης και του κράτους, ενώ έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού του.

Ωστόσο, ο Αλβανός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το έργο της αστυνομίας ενώ καταφέρθηκε επίσης κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, κατά τον ίδιο, βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις στο όνομα του 25χρονου για πολιτικά τους οφέλη.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε το γεγονός, χαρακτηρίζοντας την εκτέλεση του νεαρού, ως αποκορύφωμα της υπέρμετρης χρήσης βίας κατά των πολιτών και ως ένδειξη αξιοποίησης της αστυνομίας σε όφελος της κυβερνητικής πολιτικής και συμφερόντων.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα σήμερα το απόγευμα αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως έφηβοι, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών. Ένας μάρτυρας του Reuters είδε αστυνομικούς να κυνηγούν διαδηλωτές σε πλατείες των Τιράνων. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί η ίδια έκταση βίαιων επεισοδίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης απομάκρυνε προσωρινά από τα καθήκοντά της την Παετονγκτάρν Σιναβάτρα - Πιέσεις για παραίτηση μετά τον σάλο από βίντεο στο οποίο αποκαλεί τον πρώην Καμποτζιανό ηγέτη «θείο» και επικρίνει Ταϊλανδό στρατιωτικό διοικητή
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βικτώριας ο 26χρονος Τζόσουα Μπράουν επιτέθηκε σεξουαλικά σε βρέφη και παιδιά που φρόντιζε σε κέντρο παιδικής μέριμνας στα δυτικά προάστια
LIFO NEWSROOM
 Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Διεθνή / Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση «διακινδυνεύουν να σταματήσουν απότομα – και ακόμη και να αναστρέψουν – δύο δεκαετίες προόδου στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών»
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ απειλεί με «εκδίωξη» όσους ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Διεθνή / Ο Μασκ απειλεί με ίδρυση κόμματος και «εκδίωξη» όσων ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Ο CEO της Tesla δηλώνει πως θα «ρίξει» όσους στηρίξουν το νομοσχέδιο που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα κατά 3,3 τρισ. δολάρια - Επικαλείται προδοσία και απειλεί με ίδρυση «Κόμματος Αμερικής»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Διεθνή / Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Ο Τούντς Σογέρ, που διατέλεσε δήμαρχος της Σμύρνης επί πέντε χρόνια μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2024, ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα εγκαινιάσει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» - Νέο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Φλόριντα

Διεθνή / Ο Τραμπ θα εγκαινιάσει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» - Νέο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Φλόριντα

Αν κανείς αποπειραθεί να αποδράσει «δεν θα τον περιμένουν και πολλά», μόνο «αλιγάτορες και πύθωνες», δήλωσε ο πολιτειακός γενικός εισαγγελέας - Η λειτουργία του αναμένεται να κοστίζει γύρω στα 450 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο
LIFO NEWSROOM