Οι Blackpink από την Κορέα είναι το πιο δημοφιλές γυναικείο ποπ γκρουπ στον κόσμο

Οι Blackpink από την Κορέα είναι το πιο δημοφιλές γυναικείο ποπ γκρουπ στον κόσμο Facebook Twitter
Το σημείο καμπής στην καριέρα τους ήρθε με την ιστορική εμφάνιση τους στο Coachella to 2019.
0



«TΑΛΕΝΤΟ ΚΑΙ ΛΑΜΨΗ
από το μεγαλύτερο κοριτσίστικο συγκρότημα του πλανήτη» είχε ως τίτλο στην κριτική του για το πρώτο άλμπουμ των Blackpink ο Alexis Petridis στην «Guardian». Οι Blackpink, για όσους δεν τις γνωρίζουν ακόμα, είναι γυναικείο ποπ γκρουπ, αντίστοιχο των BTS. Και τα δυο αυτά γκρουπ προέρχονται από τη Νότια Κορέα, όπου το ταλέντο θεωρείται εμπορεύσιμο προϊόν. Και τα δυο είναι, όχι από τα πιο δημοφιλή, αλλά τα πιο δημοφιλή στον κόσμο και ανταγωνίζονται το ένα το άλλο στο σπάσιμο όλων των ρεκόρ κάθε φορά που κυκλοφορούν καινούργια μουσική.


Η Κ-Pop (κορεάτικη ποπ) έχει εισβάλει στη δυτική ποπ κουλτούρα με αναπάντεχο τρόπο. Είναι ένα γεγονός που έχει προβληματίσει αρκετά ανθρώπους που ασχολούνται με τη μουσική, λόγω του χαρακτήρα της.


Γιατί, επομένως, η Κ-pop έχει γίνει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μουσικές τάσεις αυτής της γενιάς;


Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ο βασικότερος λόγος έχει να κάνει με τις πολιτικές σχέσεις και τις συμμαχίες μεταξύ των κρατών της Ασίας. Το 2016 η Κίνα αποφάσισε να κόψει κάθε είδους πολιτισμικές σχέσεις με τη Νότια Κορέα εξαιτίας της συμφωνίας που υπέγραψε με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά. Μεταξύ άλλων, δηλαδή, απαγόρευσε οτιδήποτε έχει να κάνει με την K-pop. Ήταν ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα για τις τρεις σημαντικότερες Κ-pop εταιρείες, τις SM entertainment, YG entertainment και JYP entertainment, που αναγκάστηκαν να αναζητήσουν αλλού αγορές. Εκείνο το διάστημα δεν υπήρχε πιο πρόσφορο έδαφος από τις ΗΠΑ.

Δεν έχουν και τόσο σπουδαίους στίχους, γράφει ο Petridis. Τους λείπει το βάθος. Πάντως, ούτε οι Spice Girls τραγουδούσαν φιλοσοφικά δοκίμια, άσε που οι Blackpink παίζει να είναι και καλύτερες. 


Να κάνουμε μια τεράστια υποσημείωση εδώ και να πούμε ότι οι BTS, η μπάντα που ευθύνεται κυρίως για την αλλαγή, δεν ανήκει σε καμία από τις τρεις αυτές εταιρείες. Αντίθετα, το «σπίτι» τους είναι η BigHit entertainment που ιδρύθηκε επίσημα το 2005, γεγονός που την καθιστά νεότερη από τις άλλες τρεις, που μετρούν τουλάχιστον τρεις δεκαετίες στη μουσική βιομηχανία της χώρα.

Από την άλλη, οι Blackpink ανήκουν στην ομπρέλα της αρκετά αμφιλεγόμενης YG –που βρίσκεται πίσω και από τον PSY και το υπέρ-hit «Gangnam Style»–, αν και σε αυτό το σημείο όλη η βιομηχανία θεωρείται αμφιλεγόμενη για τις σκληρές συνθήκες εκπαίδευσης –σχεδόν εκμετάλλευσης– στις οποίες υποβάλλουν σε παιδιά και εφήβους με σκοπό να τους πουλήσουν ως τους επόμενους σταρ, χώρια τα διάφορα σεξουαλικά σκάνδαλα που γίνονται γνωστά κατά καιρούς.

Οι Blackpink από την Κορέα είναι το πιο δημοφιλές γυναικείο ποπ γκρουπ στον κόσμο Facebook Twitter
Eίναι το μόνο κορεάτικο γυναικείο γκρουπ που έχει ανέβει τόσο ψηλά στα τσαρτ του Billboard 100, με το 'Ice Cream' στη θέση 13.


Για να επιστρέψουμε, όμως, στο μουσικό άνοιγμα της K-pop στην Αμερική, σύμφωνα με έρευνα της Nielsen Music έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση της κορεάτικης μουσικής έχει διπλασιαστεί στην Αμερική τα τελευταία δύο χρόνια. Επιπλέον, στοιχεία από το Spotify έδειξαν ότι η ακρόαση της κορεάτικης ποπ έχει αυξηθεί γύρω στο 65% ετησίως από το 2015 μέχρι σήμερα. Το ποσοστό ανέβηκε στο 86% στις μετρήσεις της Apple Music μεταξύ του 2017 και 2018 μόνο.

Τη συγκεκριμένη περίοδο περισσότεροι καλλιτέχνες από τη Ν. Κορέα άρχισαν να κάνουν περιοδείες στη Βόρεια Αμερική, ενώ παράλληλα άρχισαν να εμφανίζονται συχνότερα και στην αμερικανική τηλεόραση. Οι BTS συμμετείχαν στα βραβεία του Billboard για δύο συνεχόμενες χρονιές, το 2017 και το 2018, και το 2019 έπαιξαν στα Grammy. Αυτό κέντρισε την περιέργεια μεγαλύτερης μερίδας κόσμου για το συγκεκριμένο είδος, που επεκτάθηκε πέρα από τα ήδη πολυπληθή fanbases των συγκροτημάτων. Στη σφαίρα του mainstream και των social media, όμως, πέρασαν όταν ξεκίνησαν να συνεργάζονται με Δυτικούς καλλιτέχνες.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με τις Blackpink όταν συνεργάστηκαν με την Dua Lipa στο κομμάτι «Kiss and make up» το 2018. Το σημείο καμπής στην καριέρα τους ήρθε με την ιστορική τους εμφάνιση στο Coachella to 2019. Δεν έκλεψαν μόνο τις εντυπώσεις αλλά ήταν και το πρώτο γυναικείο Κ-pop συγκρότημα που κατάφερε κάτι τέτοιο.


Επίσης, είναι το μόνο κορεάτικο γυναικείο γκρουπ που έχει ανέβει τόσο ψηλά στα τσαρτ του Billboard 100, με το «Ice Cream» στη θέση 13, ενώ το φετινό άλμπουμ τους βρέθηκε στο Νο2 του Billboard 200. Το «How you like that» είναι το πρώτο σινγκλ που έκανε ρεκόρ ως το κομμάτι με τα περισσότερα views μέσα σε 24 ώρες από την κυκλοφορία του, σπάζοντας τρία ρεκόρ και δημιουργώντας δυο παγκόσμια ρεκόρ Guinness. Έχουν τα περισσότερα κομμάτια στο Top 40 των βρετανικών τσαρτ για γκρουπ από την Κορέα, ξεπερνούν ακόμη και τις BTS. Το κομμάτι τους «Ddu-Du Ddu-Du» έχει τα περισσότερα views στο YouTube, ενώ τρία κομμάτια τους έχουν ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο views.

 

How You Like That


Τo τετραμελές γκρουπ πήρε ζωή επίσημα το καλοκαίρι του 2016 σε μια συνέντευξη Τύπου. Ως πρότζεκτ προετοιμάζεται από το 2009 με οντισιόν σε διάφορα σημεία του πλανήτη και αρχικά σχεδίαζαν να δημιουργήσουν μια μπάντα με τουλάχιστον επτά μέλη. Το πρώτο μέλος του γκρουπ που ανακοινώθηκε επίσημα ήταν η Jennie, που μπήκε ως μαθητευόμενη στην εταιρεία το 2010. Η Jennie (24) μεγάλωσε στη Νέα Ζηλανδία και μετά μετακόμισε στη Νότια Κορέα. Το δεύτερο μέλος του γκρουπ ήταν η Lisa (22), το μόνο κορίτσι που ξεχώρισε από 4.000 συμμετοχές που είχαν από την Ταϊλάνδη και ήταν η πρώτη μη Κορεάτισσα μαθητευόμενη. Η Jisso (25) ήταν η τρίτη επιλαχούσα, που ξεκίνησε την εκπαίδευσή της για το πρότζεκτ από το 2011 (23). Τέλος, η Rosé έγινε το τέταρτο μέλος μετά από οντισιόν που έγιναν στην Αυστραλία, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Το διαφορετικό background των τεσσάρων μελών και ο διεθνής χαρακτήρας του γκρουπ κάνει τις Blackpink τόσο ιδιαίτερο συγκρότημα, πάντα για τα δεδομένα της Κ-pop.


Δεν είναι τυχαίο που στο ντοκιμαντέρ που ανέβασε το Netflix πριν από λίγες ημέρες τονίζεται συνέχεια από τον παραγωγό τους Teddy Park ότι αυτό που κάνουν ξεπερνά τα όρια της K-pop και δεν πρέπει να περιορίζεται με τον συγκεκριμένο όρο λόγω της γλώσσας.


Αν ακούσει κανείς το εντυπωσιακό ντεμπούτο που έχει τον τίτλο «Τhe Album», θα καταλάβει ότι έχει δίκιο. Δεν υπάρχει ούτε μια βαρετή στιγμή, λες και όλα παίζονται σε υψηλές ταχύτητες, χωρίς να χάνεται χρόνος σε μπαλάντες. Είναι και σχετικά σύντομο σε διάρκεια, μόλις 24 λεπτά. Δεν έχουν και τόσο σπουδαίους στίχους, γράφει ο Petridis. Τους λείπει το βάθος. Πάντως, ούτε οι Spice Girls τραγουδούσαν φιλοσοφικά δοκίμια, άσε που οι Blackpink παίζει να είναι και καλύτερες. Κάποιοι μπορεί και να διαφωνήσουν, αυτό που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει όμως είναι ότι η παραγωγή τους είναι πραγματικό κομψοτέχνημα.

 

BLACKPINK: LIGHT UP THE SKY | Official Trailer | Netflix

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ