Το 50% ανθρώπων που νομίζουν ότι έχουν διατροφικές αλλεργίες κάνουν λάθος

Το 50% ανθρώπων που νομίζουν ότι έχουν διατροφικές αλλεργίες κάνουν λάθος Facebook Twitter
0

Ο αριθμός των ενηλίκων που θεωρούν ότι πάσχουν από κάποιο είδος διατροφικής αλλεργίας είναι σχεδόν διπλάσιος από εκείνους που πραγματικά πάσχουν.

Αυτό αποκαλύπτει νέα έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές βρήκαν ότι πολλοί άνθρωποι με αλλεργία δεν διαθέτουν ιατρική συνταγή η οποία θα μπορεί να τους σώσει τη ζωή σε περίπτωση αλλεργικού σοκ ενώ πολλοί άλλοι αποφεύγουν τροφές χωρίς να υπάρχει λόγος.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε γενικές γραμμές και στις περισσότερες άλλες χώρες.


Η έρευνα αποκάλυψε ότι σχεδόν το 11% των ενηλίκων στις ΗΠΑ υποφέρουν από κάποια διατροφική αλλεργία ποσοστό που μεταφράζεται σε 26εκ. ανθρώπων. Σχεδόν 12 εκατομμύρια από αυτούς εκτιμάται ότι ανέπτυξαν αλλεργία στην ενήλικη ζωή τους, υπογραμμίζοντας ότι οι αλλεργίες δεν ξεκινούν από την παιδική ηλικία.


«Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς σημαίνει ότι μπορούν να καταναλώσουν τροφές που συνήθιζαν και που ξαφνικά τους προκαλούν πρόβλημα. Τι είναι αυτό άραγε που άλλαξε στο περιβάλλον και προκάλεσε την ανάπτυξη της διατροφικής αλλεργίας;» διερωτάται η Ρούτσι Γκούπτα, καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern και επικεφαλής της έρευνας.


«Μερικές από τις τροφές που γνωρίζουμε ίσως να θεωρούνταν ακίνδυνες για κατανάλωση γιατί είναι αρκετά κοινές στη διατροφή. Ωστόσο τα οστρακόδερμα έχουν ενδιαφέρον καθώς μπορεί να είναι αυτά που θα πυροδοτήσουν μία αλλεργία για πρώτη φορά κατά την ενήλικη ζωή»


Ο Γιντεόν Λακ, καθηγητής παιδιατρικής αλλεργιολογίας στο King's College του Λονδίνου, ο οποίος δε συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι το αυξανόμενο πρόβλημα των αλλεργιών στους ενήλικες ίσως να συνδέεται με την αλλαγή διατροφής των παιδιών τα τελευταία 20 χρόνια.


«Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές και τις ανησυχίες μας για τις διατροφικές αλλεργίες στα παιδιά και αυτή η μελέτη μας δείχνει ένα σημαντικό εμπόδιο αλλεργιών στους ενήλικες. Θα πρέπει να ανακατευθύνουμε την προσοχή και τις πηγές μας προς τη διάγνωση και θεραπεία αυτών των ενηλίκων» σχολίασε.


Οι επιστήμονες που δημοσιεύουν την έρευνά τους στο Jama Network Open περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο διενήργησαν την έρευνα η οποία έλαβε χώρα μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Σεπτεμβρίου 2016 σε 40.000 άτομα που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.


Οι συμμετέχοντας ρωτήθηκαν αν είχαν ποτέ κάποια διατροφική αλλεργία έδωσαν ιστορικό για τις αντιδράσεις και τη διάγνωση που είχαν. Η ερευνητική ομάδα διαχώρισε τις απαντήσεις σε πειστικές ή όχι, ανάλογα με την διάγνωση που είχε δοθεί.


«Αν είχαν απλά φούσκωμα ή στομαχόπονο ή διάρροια τους εξαιρούσαμε καθώς αυτό μπορούσε να σημαίνει δυσανεξία στη λακτόζη ή κάποια άλλη τροφή» είπε η Γκούπτα.


Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι οι πιο «πειστικές» αλλεργίες είχαν να κάνουν με τα οστρακόδερμα στην πρώτη θέση να επηρεάζουν το 2,9% των ενηλίκων, το γάλα και τα φιστίκια να καταλαμβάνουν την δεύτερη και Τρίτη θέση αντίστοιχα, με ποσοστά 1,9% και 1,8% των ενηλίκων κατ΄αναλογία.


Παρόλο που το 10,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα παρουσίασε τουλάχιστον μία πειστική διατροφική αλλεργία, σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό, 19% ανέφερε ότι έχει κάποιο τέτοιο πρόβλημα.


«Υπάρχουν πολλοί ενήλικοι οι οποίοι έχουν αρνητική αντίδραση σε κάποια τροφή. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σωστή διάγνωση ώστε να γνωρίζουν αν είναι κάτι θεραπεύσιμο (όπως η δυσανεξία στη λακτόζη) ή είναι κάτι που μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή τους και για το οποίο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» αναφέρει η ερευνήτρια.

Όσοι παρουσίασαν «πειστική» αλλεργία, σε ποσοστό 50% ανέφεραν ότι την εμφάνισαν κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους, ενώ το 38% εξ αυτών ανέφεραν ότι χρειάστηκαν επείγουσα νοσοκομειακή φροντίδα. Ωστόσο, από το σύνολο των συμμετεχόντων μόνο το 48% απάντησε ότι έχει διάγνωση από ιατρό και το ένα τέταρτο από αυτούς ότι έχει ιατρική συνταγή χορήγησης αδρεναλίνης, μίας ουσίας που χρησιμοποιείται συχνά στην αντιμετώπιση αλλεργικών σοκ.


Η καθηγήτρια Κλαιρ Μιλς, ειδική σε διατροφικές αλλεργίες στο Πανεπιστήμιο του Manchester, χαιρέτισε την έρευνα, ωστόσο τόνισε ότι έχει περιορισμούς μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι βασίζεται σε προσωπικές συνεντεύξεις που περιγράφουν συμπτώματα.


Ο Στίβεν Τιλ, καθηγητής αλλεργιολογίας στο King's College του Λονδίνου σχολίασε τα ποσοστά των «αληθινών» αλλεργιών ως πολύ υψηλά καθώς ο ίδιος θεωρεί μέσω της δικής του εμπειρίας ότι η λάθος «εξήγηση» που δίνουν οι ίδιοι οι ασθενείς είναι αρκετά κοινή στη Βρετανία.


«Βλέπω συχνά ασθενείς που πιστεύουν ότι έχουν μία σοβαρή αλλεργία και οι οποίοι είτε δεν είναι καθόλου αλλεργικοί η πάσχουν από κάποια ήπια μορφή. Αυτοί οι άνθρωποι ίσως να έχουν μη αναγκαία συνταγογράφηση αδρεναλίνης και να βρίσκονται σε διατροφικούς περιορισμούς χωρίς να υπάρχει λόγος» τονίζει ο καθηγητής προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει στρες και δυσκολίες.


«Δυστυχώς, υπάρχει έλλειψη παθολόγων που έχουν εκπαιδευτεί στις αλλεργίες και αυτό μεγεθύνει πολύ το πρόβλημα» καταλήγει ο καθηγητής.

Με πληροφορίες από Guardian 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM