Νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσε ο Ερντογάν Facebook Twitter
EPA
0

Νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία ανακοίνωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Δηλώσαμε πως θα εξαπολύσουμε επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη τις ερχόμενες ημέρες για να σώσουμε την περιοχή από την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε σε ομιλία του στη Διάσκεψη της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στις περιοχές που ελέγχουν οι κουρδικές πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες οργάνωσες τρομοκρατικές, όμως έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ήδη από τις 30 Οκτωβρίου πως η Τουρκία είναι έτοιμη για αυτή την επίθεση, που θα είναι η τρίτη επιχείρηση που πραγματοποιεί ο τουρκικός στρατός στη βόρεια Συρία.

Καταφέρεται συχνά κατά της υποστήριξης που παρέχει η Ουάσινγκτον στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ραχοκοκαλιά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), αραβοκουρδικού συνασπισμού που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. 

Η Άγκυρα θεωρεί πως οι YPG αποτελούν προέκταση στη Συρία του Εργατικού Κόμματος του Κoυρδιστάν (PKK) που διεξάγει ένοπλο αγώνα στο τουρκικό έδαφος από το 1984 και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων από την Τουρκία, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Στόχος μας δεν είναι οι Αμερικανοί στρατιώτες, αλλά τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην περιοχή αυτή», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος. Πράγματι, Αμερικανοί στρατιώτες έχουν παρουσία στο πλευρό των FDS ανατολικά του Ευφράτη.

Ο Ερντογάν δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη διάρκεια της σχεδιαζόμενης επιχείρησης ανατολικά του Ευφράτη, όμως ο Γιούσεφ Χαμούντ, εκπρόσωπος της αλ-Τζάις αλ Ουατάνι (Εθνικός Στρατός), ενός συνασπισμού ανταρτών που πρόσκειται στην Άγκυρα, δήλωσε πως «αφορά όλες τις περιοχές, από τη Μάνμπιτζ έως την Ταλ Αμπιάντ, χωρίς εξαίρεση», και στις δύο όχθες του ποταμού».

Οι δηλώσεις του Ερντογάν γίνονται την επομένη της ανακοίνωσης από την Ουάσινγκτον ότι εγκατέστησε, παρά την αντίθεση της Άγκυρας, παρατηρητήρια για την αποτροπή των συγκρούσεων ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τις YPG.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε χθες πως τα παρατηρητήρια εγκαταστάθηκαν «στην περιοχή των συνόρων στη βορειοανατολική Συρία, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας».

«Είναι προφανές πως ο στόχος των ραντάρ και των παρατηρητηρίων που εγκατέστησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι να προστατευθεί η χώρα μας από τους τρομοκράτες, αλλά να προστατευθούν οι τρομοκράτες από την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν.

Τον Οκτώβριο, η Τουρκία είχε εξαπολύσει πολλές σποραδικές επιθέσεις εναντίον των YPG στη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα η κουρδική πολιτοφυλακή να διακόψει για δέκα ημέρες τις επιχειρήσεις της εναντίον του ΙΚ και να προκληθεί μεγάλη ενόχληση στην Ουάσινγκτον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Anadolu

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM