Νέα απειλή στο παγκόσμιο εμπόριο: Οι εξαντλημένοι ναυτικοί αρνούνται να δουλέψουν

Νέα απειλή στο παγκόσμιο εμπόριο: Οι εξαντλημένοι ναυτικοί αρνούνται να δουλέψουν Facebook Twitter
ΕΡΑ
1

Ενώ οι εθνικές οικονομίες έχουν αρχίσει να επανεκκινούνται σταδιακά, το παγκόσμιο εμπόριο βρίσκεται αντιμέτωπο με άλλη μια κρίση, απότοκη τού κορωνοϊού: 200.000 ναυτικοί που παρέμειναν για μήνες εγκλωβισμένοι σε πλοία λόγω «λουκέτου» σε λιμάνια και κατάρρευσης των αερομεταφορών μεγάλων αποστάσεων, αρνούνται να συνεχίσουν να δουλεύουν.

Σύμφωνα με ναυτιλιακές εταιρείες και τα συνδικάτα των εργαζομένων, πολλοί ναυτικοί επέκτειναν τα συμβόλαιά τους για μήνες ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της αλυσίδας προμηθειών (τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων) σε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, η παραμονή τους τόσους μήνες στη θάλασσα χωρίς διάλειμμα δεν ήταν χωρίς συνέπειες: Η κόπωση και οι ψυχικές ασθένειες παραμένουν μια διογκούμενη απειλή για την ασφάλεια και πολλοί ναυτικοί θέλουν τώρα να απόσχουν για λίγο από τα ταξίδια.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές -που εκπροσωπεί περίπου το ήμισυ των ναυτικών του κόσμου- γνωστοποίησε πως η επέκταση των συμβολαίων έληξε σήμερα, Τρίτη και οι οργανώσεις θα κάνουν το παν δυνατόν ώστε να βοηθήσουν τα πληρώματα να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για παύση εργασίας, άδειες και επιστροφή στα σπίτια τους.

Αν ένας σεβαστός αριθμός εξειδικευμένων ναυτικών αναλάβουν δράση, η κινητοποίηση θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση έως και παύση του παγκόσμιου εμπορίου, διαταράσσοντας σοβαρά την διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού, εκτιμά η Ομοσπονδία.

Περίπου το 80% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών κατ 'όγκο μεταφέρεται με πλοία, σύμφωνα με το αρμόδιο σώμα των Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD). Ωστόσο, η πανδημία κορωνοϊού προκάλεσε χάος στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Οι περιορισμοί πρόσβασης στα λιμάνια, καθώς και τα καθηλωμένα αεροσκάφη στα αεροδρόμια του κόσμου, καθιστούσαν επί μήνες ανέφικτη τη μετακίνηση των εργαζομένων από το ένα σημείο του κόσμου στο άλλο και την ανταλλαγή πληρωμάτων - με αποτέλεσμα όσοι ταξίδευαν ήδη, να παγιδευτούν στη θάλασσα. Οι ναυτιλιακές εταιρείες και τα συνδικάτα συμφώνησαν να αναστείλουν τις αλλαγές στα πληρώματα τον Μάρτιο, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματα στα μεταφορά των φορτίων. Ωστόσο, επρόκειτο για βραχυπρόθεσμη λύση.

«Κάποιοι ναυτικοί δουλεύουν εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Και κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλές κυβερνήσεις τούς απαγορεύσαν την αποβίβαση από τα πλοία ακόμα και για μια βόλτα και, ακόμα χειρότερα, τούς αρνήθηκαν την επείγουσα ιατρική περίθαλψη» αναφέρει ο Ντέιβ Χέιντελ της Διεθνούς Ομοσποσνίας Εργαζομένων στις Μεταφορές, συμπληρώνοντας: «Ειλικρινά, έχουμε ναυτικούς που αυτοκτονούν στην προοπτική της συνέχισης αυτής της δυστυχίας χωρίς τέλος. Αποκαλούν τα πλοία "πλεούμενες φυλακές"».

Με πληροφορίες από CNN

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια