» Περιμένω τις Ημέρες Αναξαρτησίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αυτές που ξεναγούν με τον τρόπο τους στα κρυφά μονοπάτια του παγκόσμιου σινεμά. Φέτος, ο σημαντικότερος σταθμός τους θα είναι ο μετρ του ιαπωνικού κινηματογράφου Mikio Naruse (1905-1969). Με φιλμογραφία που αριθμεί 87 συνολικά ταινίες, το έργο του θεωρείται, άλλωστε, σύμφωνα με τους εγκυρότερους κριτικούς και θεωρητικούς του κινηματογράφου, ισότιμο με αυτά των Όζου, Μιζογκούτσι και Κουροσάβα. Ένα όνομα άγνωστο μέχρι τώρα και σε μένα, όπως και στο ευρύτερο κοινό, λόγω της πολιτικής των ιαπωνικών στούντιο παραγωγής. Να γεμίσουν τα μάτια μου εικόνες ξένες. Αλλά και γιατί οι δικοί μας Your Hand in Mine θα ερμηνεύσουν ζωντανά τη μουσική που συνέθεσαν για την κλασική βωβή ταινία του Mikio Naruse.
Ντόγια Καρολίνη

»  Στο Ξυλουργείο του Μύλου μετά από ένα χρόνο και βάλε… Ψοφάω. Το Carpe Diem δίπλα στο Βακούρα έκλεισε, δεν το πίστευα. Σε κανά δυο εβδομάδες όμως, for all bohemians, vagabonds, roamers, τέλος η Γύρα: στη θέση του έρχεται το Drifter. Συντροφικό Καφενείο δίπλα στην κατάληψη του Ορφανοτροφείου. Ο Stefanatty στα decks της Στοάς την Πέμπτη, μην το χάσεις με τίποτα. Πράσειν Άλογα, θυμάσαι; Στο Εν Λευκώ δίπλα στη Βίλκα την Παρασκευή κιόλας, και Σάββατο ο Μάλαμας στο Principal.
The Citizen

»  Μέρες φεστιβάλ και αναγκαστικά όλο το ενδιαφέρον και η προσοχή μου, όπως κάθε χρόνο, θα στραφούν πάνω του! Αναμένω λοιπόν με μεγάλη περιέργεια την πρώτη «αμερικανική» ταινία του Wong Kar-Wai, το road movie μιας γυναίκας σε απόδραση από το τέλος ενός μεγάλου έρωτα. Ύστερα θα κυνηγήσω να δω, πρώτη φορά στη ζωή μου, ταινίες του σημαντικού και μεγάλου πεσιμιστή (και αγαπημένου του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου) του ιαπωνικού κινηματογράφου Mikio Naruse, παντελώς άγνωστου στη Δύση (εξαιρουμένου του Στάθη). Προσμένω επίσης την έκθεση φωτογραφίας του Bernard Plossu, καθώς τα πρώτα δείγματα της δουλειάς του με έχουν αγγίξει και συγκινήσει ήδη. Τέλος, ανυπομονώ να δω στο λιμάνι να ίπταται το τεράστιο μπαλόνι της κας Τεπενδρή, έργο του Κωνσταντίνου Κακανιά!
Χρήστος Παρίδης