Κρίση Πανικού

Κρίση Πανικού Facebook Twitter
0

Συχνά συμπτώματα του οικονομικού στρες (που είναι και μαζικό) είναι η παρατεταμένη αϋπνία, η εμμονή στα οικονομικά αδιέξοδα του καθενός προσωπικά και το διαρκές αίσθημα απελπισίας που μεγιστοποιείται όσο η προσωπική οικονομική αγωνία συνδέεται με την αγωνία των άλλων. Το φαινόμενο οδηγεί σε καρδιαγγειακές και εγκεφαλικές διαταραχές και συχνά σε αιφνίδια επεισόδια. Το Κέντρο Ψυχικών Διαταραχών του Χάρβαρντ και η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Srini Pillay διεξάγει έρευνες για τη μεταδοτικότητα του πανικού (του οικονομικού συγκεκριμένα) και έχει έλθει στο συμπέρασμα ότι κοιτάζοντας ένα φοβισμένο πρόσωπο, ο δικός μας εγκέφαλος αναπαράγει τον μηχανισμό του φόβου με τα δικά μας συναισθήματα. Έτσι, και μόνο η εικόνα ενός φοβισμένου ή πανικόβλητου προσώπου στο πλήθος αρκεί για να διαδώσει κανείς τον πανικό χωρίς να πει λέξη. Αρκεί να εμφανιστούν στο πλήθος κάποια φοβισμένα πρόσωπα έστω και για λίγα δευτερόλεπτα για να εξαπλωθεί ο μηχανισμός του φόβου στον εγκέφαλο όλων. Συγκεκριμένα, στον κάθε εγκέφαλο ο μηχανισμός έγερσης και εγκατάστασης του φόβου ολοκληρώνεται σε δύο στάδια. Η άμεση αντίδραση προέρχεται απο τα αμύγδαλα του εγκεφάλου (περιοχή του εγκεφάλου που παίζει καθοριστικό ρόλο στο πώς ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το εξωτερικό περιβάλλον) και είναι αντανακλαστική. Η δεύτερη αντίδραση προέρχεται από την περιοχή της λογικής και ακολουθεί αμέσως μετά. Αν το μήνυμα της δεύτερης αντίδρασης δεν καθυσηχάσει την πρώτη, ο πανικός εδραιώνεται μη αναστρέψιμα και από πρόσωπο σε πρόσωπο μπορεί να μεταβληθεί σε μαζική υστερία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ