La Haine

La Haine Facebook Twitter
0

Ομολογώ ότι παθαίνω αιφνίδιο σύνδρομο διάσπασης προσοχής όταν πρόκειται για εκλογικές αναμετρήσεις, ακόμα κι αν οι εξελίξεις έχουν πραγματικά πολιτικό ενδιαφέρον, όπως στην περίπτωση της παρούσας κρίσης στην Τουρκία. Η κακόγουστη όμως σαπουνόπερα που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες στη Γαλλία με τη νίκη του Σαρκοζί δοκίμασε τις αντοχές μου με τρόπους πρωτόγνωρους και βιτσιόζικους. Ειδικά σε συνδυασμό με την εξωφρενικά μονότονη επισήμανση κάθε λιγούρη υποβολέα ότι οι εκλογές αυτές σηματοδότησαν την... (ρολάρουν τα τύμπανα) «επιστροφή της πολιτικής»! Έξοχα. Και τι υψηλού επιπέδου προεκλογική αντιπαράθεση (το ακούσαμε κι αυτό κατά κόρον)! Τι πολιτισμός! Και τι πολιτική ωριμότητα του εκλογικού σώματος! Μιλάμε για τους ανθρώπους που στις προηγούμενες εκλογές έστειλαν τον Λεπέν στο δεύτερο γύρο, και πιθανότατα θα τον ξανάστελναν αν δεν τους φαινόταν πια πολύ γέρος και... passé. Αντ' αυτού εξέλεξαν το μεταλλαγμένο παιδί λάστιχο του σύγχρονου δεξιού πραγματισμού, που αν αντιπροσωπεύει κάτι είναι το τέλος της πολιτικής με οποιαδήποτε ρομαντική ή ελπιδοφόρα έννοια. Όχι ότι η αβάσταχτα στεγνή και «μισόκωλη» προσωπικότητα της Σεγκολέν Γουαγιάλ υπήρξε έστω και για λίγο ένα είδος ελκυστικού αντίβαρου, παρά τις συνήθεις ντεμοντέ / σεξιστικές / ψευτοφεμινιστικές σαχλαμάρες που συνοδεύουν γυναίκες πολιτικούς. Ειδικά απ' τη Γαλλία.

Είδαμε λοιπόν κατ' αναλογία κάτι σαν την αντιπαράθεση Δ. Αβραμόπουλου / Α. Διαμαντοπούλου, αλλά κι αυτό μοιάζει κολακευτικός παραλληλισμός για τους δύο εξαιρετικά αντιπαθείς γάλλους μονομάχους, οι οποίοι πήραν παραμάζεμα όλα τα κλισέ του πιο παρωχημένου δικομματισμού -που εδώ έχουμε αφήσει στην εποχή των «γαλάζιων και πράσινων καφενείων»-, από τις χοντρές και κακόβουλες κατινιές και τα χτυπήματα κάτω απ' τη ζώνη στην προεκλογική περίοδο μέχρι το ψευτο-σαβουάρ βιβρ στα επινίκια («τιμώ τον αντίπαλο», «δεν θέλω ου», «κυβέρνηση όλων των Γάλλων» κ.λπ.) και τους πανηγυρισμούς των «Β.Π.» Παριζιάνων, που θύμισαν τις ηρωικές εποχές της «γαλάζιας γενιάς». Και οι δεκάδες έλληνες επώνυμοι «γαλλοτραφείς» και «γαλλόφιλοι» να περιδιαβαίνουν τα κανάλια (κάπου πήρε το μάτι μου κι αυτή τη φοβερή μπον βιβέρ μορφή με τα ασημένια μαλλιά, τον Γάλλο πρέσβη που μας κακομαθαίνει), ανήσυχοι για το έντονο φλερτ του Σαρκοζί με τον βρετανικού τύπου «ατλαντισμό»... Λες κι αυτό είναι το βασικό του πρόβλημα και όχι η πανηγυρική επιβεβαίωση της εθνικιστικής / ρατσιστικής τάσης της γαλλικής κοινωνίας, που αποδέχεται τους αφρικανούς μετανάστες ως παίκτες της εθνικής Γαλλίας αλλά ως αναξιοπαθούντες συμπολίτες θέλει να τους πετάξει κάτω απ' το χαλί. Στην Αγγλία, οι μαύροι (ή «έγχρωμοι», όπως επιμένουν να λένε τα εγχώρια τσακάλια της αθλητικογραφίας) παίκτες της εθνικής είναι όχι μόνο αντιπροσωπευτικοί της φυλετικής σύνθεσης του πληθυσμού αλλά και Βρετανοί όγδοης γενιάς. Τέλος πάντων, άλλοι από κει...

Είχα βρεθεί πρόσφατα στο Λονδίνο (που έχει εξελιχθεί στην πιο απάνθρωπη πόλη του πλανήτη για να επιβιώσεις) και είδα σε μια αίθουσα του πέμπτου ορόφου της Tate Modern την έκθεση κονγκολέζων καλλιτεχνών της «λαϊκής σχολής της Κινσάσα» - μια συγκλονιστική απεικόνιση του παραλογισμού που βιώνουμε, κατευθείαν από την καρδιά της διακορευμένης ηπείρου: Αιμοσταγείς μισθοφόροι, διεφθαρμένες κυβερνήσεις, παράφρονες ισλαμιστές καμικάζι, γελοίοι λευκοί που κάνουν αμέριμνοι και γυμνοί ποδήλατο ενώ ο κόσμος καίγεται... Τι μεγάλο αστείο μοιάζει η ιδέα της ΕΕ ώρες ώρες... Επιστρέφοντας στην κατοικία που με φιλοξενούσε, άνοιξα την τηλεόραση και είδα τις ανταποκρίσεις του BBC και του CNN από την πρώτη Κυριακή των γαλλικών εκλογών, με τους ρεπόρτερ να σαλιαρίζουν στη λιακάδα με χαρούμενους ψηφοφόρους - πανηγυρίζοντας κι αυτοί για την «επιστροφή της πολιτικής». Συνοδεία ακορντεόν φυσικά...

Shortcut
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας το μυστικό του Γιάννη Πετρίδη

Δ. Πολιτάκης / Αναζητώντας το μυστικό του Γιάννη Πετρίδη

Στις 29 Μαρτίου συμπληρώθηκαν σαράντα έξι χρόνια από την πρώτη εκπομπή του ανθρώπου που μας έμαθε να ακούμε μουσική, όμως, παρά την οικειότητα, το κύρος και τη γνώση που εκπέμπει ακόμα η φωνή του από τα ερτζιανά, ο ίδιος παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
200 χρόνια «κρυφό σχολειό»

Δ. Πολιτάκης / 200 χρόνια «κρυφό σχολειό»

Πέρα από τις εθιμοτυπικές τελετουργίες της αρμόδιας επιτροπής, ο εορτασμός των 200 χρόνων από το ’21 θα μπορούσε να γίνει αφορμή για μια βαθύτερη αντίληψη των συναρπαστικών γεγονότων εκείνης της εποχής από αυτή που μας χάρισε το σχολείο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
H περίπτωση του Άκη Πάνου, που ακόμα μας στοιχειώνει

Δημήτρης Πολιτάκης / H περίπτωση του Άκη Πάνου, που ακόμα μας στοιχειώνει

Ούτε το έργο ενός δημιουργού μπορεί εύκολα να διαγραφεί ούτε όμως και η σύνδεσή του με τις όποιες αποτρόπαιες πράξεις. Μένει εκεί, σαν ανεξίτηλη κηλίδα που διαβρώνει και συρρικνώνει το σέβας, το δέος, την εκτίμηση, την απόλαυση. Αυτό είναι το τίμημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Βρίσκοντας καταφύγιο στη μοιρολατρία και στα εποχικά μαγαζιά

Δημήτρης Πολιτάκης / Βρίσκοντας καταφύγιο στη μοιρολατρία και στα εποχικά μαγαζιά

Έχει ανάγκη ο κόσμος να περιβληθεί στην απομόνωσή του από ένα γιορτινό σκηνικό, από μια λαμπερή ψευδαίσθηση, ξορκίζοντας μια χρονιά που έγινε η προσωποποίηση όλων των δεινών που έχουν πέσει στο κεφάλι μας, όχι μόνο της πανδημίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η πανδημία και η λαχτάρα μας να «σώσουμε τα Χριστούγεννα»

Δημήτρης Πολιτάκης / Η πανδημία και η λαχτάρα μας να «σώσουμε τα Χριστούγεννα»

Ας είμαστε προετοιμασμένοι για σεμνές, ταπεινές, υπερβατικές γιορτές, όπως θα έπρεπε δηλαδή πάντα να είναι, αν πιστέψουμε όλες αυτές τις χριστουγεννιάτικες ταινίες που βλέπουμε μια ζωή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Απόδραση από την Αθήνα

Δημήτρης Πολιτάκης / Απόδραση από την Αθήνα

Παίζει ξανά δυνατά ως σενάριο ή ως όραμα μέσα στην πανδημία η οριστική φυγή από τη μητρόπολη και η μετεγκατάσταση σε κάποια ιδανική γωνιά της επαρχίας με άμεση πρόσβαση σε φύση, βουνά, ακρογιαλιές, δειλινά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ