Τύχη εναντίον ατυχίας: Τα 4 κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι τυχεροί άνθρωποι

Τύχη εναντίον ατυχίας: Τα 4 κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι τυχεροί άνθρωποι Facebook Twitter
0

Πολλές φορές μπορεί να έχετε νιώσει ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν την τύχη με το μέρος τους.

Η τύχη εξ ορισμού βασίζεται στις πιθανότητες. Αλλά σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Γουάιζμαν, καθηγητή ψυχολογίας και συγγραφέα του βιβλίου «The Luck Factor», οι πράξεις και η στάση μας μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να σταθούμε πραγματικά τυχεροί.

Στη δεκαετή μελέτη του, μίλησε με 400 ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονταν ως «τυχεροί» ή ως «άτυχοι» και διαπίστωσε ότι όσοι είχαν συνεχώς καλή τύχη, επαγγελματικά και προσωπικά, αντιδρούσαν στις καταστάσεις με παρόμοιους τρόπους.

Ακολουθούν τα τέσσερα κοινά χαρακτηριστικά που βρήκε ότι μοιράζονται οι τυχεροί άνθρωποι: 

1. Αρπάζουν τις ευκαιρίες

Οι τυχεροί άνθρωποι δεν είναι προσηλωμένοι σε έναν σταθερό τρόπο επίτευξης των στόχων τους. Αυτό το είδος ευελιξίας τους βάζει σε καταστάσεις όπου είναι πιο πιθανό να συναντήσουν και να δικτυωθούν με νέους ανθρώπους, σύμφωνα με την έρευνα του Γουάιζμαν.

«Είναι εύκολο για τους ανθρώπους να εξαντλήσουν τις ευκαιρίες στη ζωή τους. Συνεχίζουν να μιλούν με τους ίδιους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Συνεχίζουν να ακολουθούν την ίδια διαδρομή από και προς τη δουλειά. Συνεχίζουν να πηγαίνουν στα ίδια μέρη για διακοπές», γράφει στη μελέτη. «Αλλά οι νέες ή ακόμα και οι τυχαίες εμπειρίες εισάγουν τη δυνατότητα για νέες ευκαιρίες».

2. Ακούνε τη διαίσθησή τους

Τα τεστ προσωπικότητας αποκάλυψαν ότι οι άτυχοι άνθρωποι είναι γενικά πιο αγχωμένοι και στρεσαρισμένοι, διαπίστωσε ο Γουάιζμαν. Αυτό το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αναποφασιστικότητα.

Οι τυχεροί άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, παίρνουν συχνά γρήγορες αποφάσεις ακούγοντας τη διαίσθησή τους. Εμπιστευόμενοι το ένστικτό τους, είναι πιο πιθανό να αναλάβουν δράση και να εκτεθούν σε νέες ευκαιρίες.

3. Είναι αισιόδοξοι

Στην έρευνα του Γουάιζμαν, οι τυχεροί άνθρωποι συχνά έβρισκαν κάτι θετικό σε μια «άτυχη» περίσταση.

Σε ένα πείραμα, τους ζήτησε να φανταστούν ένα σενάριο όπου περιμένουν σε μια τράπεζα όταν «ένας ένοπλος ληστής μπαίνει μέσα, ρίχνει έναν πυροβολισμό και η σφαίρα τους χτυπάει στο χέρι».

Είναι αυτό το γεγονός τυχερό ή άτυχο;

«Οι άτυχοι άνθρωποι έτειναν να λένε ότι αυτό θα ήταν εξαιρετική ατυχία και ότι θα ήταν απλώς κακή τους τύχη να βρίσκονται στην τράπεζα κατά τη διάρκεια της ληστείας», γράφει ο Γουάιζμαν.

«Αντιθέτως, οι τυχεροί άνθρωποι θεωρούσαν το σενάριο ως τύχη και συχνά σχολίαζαν αυθόρμητα πώς η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη. Όπως σχολίασε ένας τυχερός συμμετέχων: "Είναι τύχη γιατί θα μπορούσε να σε είχαν πυροβολήσει στο κεφάλι. Επίσης, θα μπορούσες να πουλήσεις την ιστορία σου στις εφημερίδες και να βγάλεις κάποια χρήματα"».

4. Είναι ανθεκτικοί

Οι τυχεροί άνθρωποι ανακάμπτουν ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουν.

«Έχουν την τάση να φαντάζονται αυθόρμητα πώς η κακοτυχία που αντιμετωπίζουν θα μπορούσε να είναι χειρότερη και, με αυτόν τον τρόπο, αισθάνονται πολύ καλύτερα για τον εαυτό τους και τη ζωή τους», σύμφωνα με τον Γουάιζμαν.

«Αυτό, με τη σειρά του, βοηθά να διατηρούν τις προσδοκίες τους για το μέλλον υψηλές και αυξάνει την πιθανότητα να συνεχίσουν να ζουν μια τυχερή ζωή».

Με πληροφορίες από CNBC

Lifehacker
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελομακάρονα vs κουραμπιέδες: Ποια «γλυκιά» αμαρτία έχει περισσότερες θερμίδες και γιατί

Lifehacker / Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Τελικά, ποιο έχει τις περισσότερες θερμίδες;

Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Σωτηρία Κρούστη απαντά στο... ερώτημα της εποχής και παράλληλα δίνει μερικά tips προκειμένου να απολαμβάνει κανείς, σε μία πιο υγιεινή version και τα δύο χριστουγεννιάτικα γλυκά
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τρεις απλές συμβουλές για να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά στο ψυγείο

Lifehacker / Τρία tips για να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά στο ψυγείο

Εχουμε συνηθίσει τα φρούτα και τα λαχανικά που ψωνίζουμε να «μαραίνονται» και να συρρικνώνονται μετά από 2-3 ημέρες στο ψυγείο, ενώ υπάρχει τρόπος και να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και να μην καταλήξουν στα σκουπίδια
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ