Gay, trans και (γι’ αυτό) απολύτως παράνομοι στον Λίβανο

Gay, trans και (γι’ αυτό) απολύτως παράνομοι στον Λίβανο Facebook Twitter
0
Gay, trans και (γι’ αυτό) απολύτως παράνομοι στον Λίβανο Facebook Twitter
Η Rania δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει κάτι στον Λίβανο: όταν τη συνέλαβαν, σκέφτηκε ότι προτιμά να αυτοκτονήσει παρά να συνεχίσει να ζει έτσι ή να επιστρέψει στη χώρα, απ' όπου το 'σκασε, τη Συρία

«Σεξ που παραβιάζει τους νόμους της φύσης απαγορεύεται»: η νομοθεσία του Λιβάνου ορίζει ρητά ότι η ομοφυλοφιλία τιμωρείται αυστηρά, ωστόσο στη Βηρυττό και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας η LGBT κοινότητα αριθμεί χιλιάδες δραστήρια μέλη. Ανθρώπους που θέλουν να κάνουν κάτι περισσότερο από το να κρύβονται τόσο από το γράμμα του νόμου, όσο και από τις ίδιες τους τις οικογένειες. Πατριαρχίες χτισμένες πάνω στην πίστη που λέει «ότι ο γιος μου ας είναι οτιδήποτε άλλο, εκτός από ομοφυλόφιλος». Αυτό εξομολογείται στην κάμερα του BBC, o Larry. Είναι γκέι, ωστόσο ζει δύο ζωές, μία το βράδυ και μία για την οικογένεια του, που όσο γνωρίζει ότι είναι «κανονικός», δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Στην παρούσα φάση, στη χώρα που συζητείται ευρέως το άρθρο 534, αυτό που ορίζει ως παράνομη τη σεξουαλική σχέση μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου. Ήδη πριν από λίγο καιρό, υπήρξε το αισιόδοξο προηγούμενο ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού που παραδόξως δεν καταδικάστηκε από τα δικαστήρια του Λιβάνου. Είναι, όμως, αυτό αρκετό;

Η Youmna Makhlouf, η δικηγόρος που εκπροσώπησε το ζευγάρι στο ανώτατο δικαστήριο του Λιβάνου κάνει λόγο για ένα μεγάλο βήμα, που πρακτικά αναγνωρίζει το φυσικό δικαίωμα στην επιλογή συντρόφου. Όπως εξηγεί, ο ποινικός κώδικας του Λιβάνου που συμπεριλαμβάνει το άρθρο 534 δέχθηκε το πρώτο σοβαρό πλήγμα από καταβολής του. Όπως εξηγεί , όμως, «πρόκειται για νόμο ενεργό. Ο καθένας μπορεί να καταγγείλει κάποιον για ομοφυλοφιλική σχέση. Φυσικά και οι αστυνομικές αρχές θα ερευνήσουν πρώτα τη βασιμότητα της μαρτυρίας, ωστόσο, ναι, μπορείς να πας φυλακή, αν υπάρξουν αποδείξεις ότι είσαι ομοφυλόφιλος».

Η Rania είναι τρανσέξουαλ. Βρέθηκε παράνομα στον Λίβανο πριν από 5 χρόνια, κατάγεται από τη Συρία. Έχει συλληφθεί επειδή είναι τρανς, έχει απειληθεί με απέλαση, όμως, προτιμά να αυτοκτονήσει παρά να γυρίσει πίσω στη Συρία. «Το 'σκασα από 'κει για να γλιτώσω τον πόλεμο, τον θάνατο και την κοινωνική κατακραυγή. Αλλά εδώ πεθαίνω χίλιες φορές κάθε μέρα», λέει.

Τι εννοούμε, όμως, όταν λέμε ότι «πρώτα θα γίνει έρευνα από τις αστυνομικές αρχές;». Όπως εξηγεί ο Helem που εδώ και χρόνια μάχεται για δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στον Λίβανο, στη χώρα είναι ενεργή ακόμη η «εξέταση της ντροπής» στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι ο ύποπτος υποβάλλεται σε πρωκτική εξέταση, από ειδικό μηχάνημα, για να διαπιστωθεί αν διατηρεί ομοφυλοφιλικές σχέσεις. «Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικότητάς σου, του ίδιου σου του σώματος. Ο λόγος γίνεται για κανονικό βιασμό», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο αιδεσιμότατος Abdo Abou Kassm δεν σχολιάζει τις πρακτικές, ωστόσο, δηλώνει ότι η ομοφυλοφιλία δεν μπορεί να είναι αποδεκτή στον Λίβανο. Κι ότι υπάρχει η επιστήμη και οι ειδικές φαρμακευτικές αγωγές για ανθρώπους που θέλουν να «θεραπευθούν». Ωστόσο, ούτε ο ίδιος εμφανίζεται ιδιαίτερα σίγουρος για όλο αυτό. Όπως λέει «δεν υπάρχει χάπι που παίρνεις και θεραπεύεσαι. Το χάπι είναι η επιθυμία σου να θεραπευθείς. Όσο όμως υπάρχουν ήθη και ιδανικά στον Λίβανο, ποτέ δεν θα επιτραπούν οι γκέι γάμοι και οι ομοφυλόφιλοι στη χώρα».

Η Rania είναι τρανσέξουαλ. Βρέθηκε παράνομα στον Λίβανο πριν από 5 χρόνια, κατάγεται από τη Συρία. Έχει συλληφθεί επειδή είναι τρανς, έχει απειληθεί με απέλαση, όμως, προτιμά να αυτοκτονήσει παρά να γυρίσει πίσω στη Συρία.

«Το ‘σκασα από ‘κει για να γλιτώσω τον πόλεμο, τον θάνατο και την κοινωνική κατακραυγή. Αλλά εδώ πεθαίνω χίλιες φορές κάθε μέρα», λέει, γνωρίζοντας ότι κάθε φορά που συλλαμβάνεται κινδυνεύει με ένα και πλέον χρόνο φυλάκισης, μόνο και μόνο επειδή είναι τρανσέξουαλ.  Η Sasha, πάλι, είναι από τις πιο δημοφιλείς τρανς της χώρας, πολλά σκαλιά πάνω από το περιστασιακό σεξ των πεζοδρομίων και της πληρωμένης συνεύρεσης. Κάνει φωτογραφίσεις, μιλά ανοιχτά γι’ αυτό που είναι, στο πόδι της έχει χτυπήσει τατουάζ που γράφει «θεότητα». Είναι ο τρόπος, εξηγεί, που τη στραγγαλίζει η χώρα της, που μόνο να τη δυναμώσει μπορεί.

«Πάνω σ’ αυτό τον στραγγαλισμό έχτισα την αυτοπεποίθησή μου. Πρέπει να μας δώσουν μια ευκαιρία να υπάρξουμε. Πρέπει να μας αποδεχθούν», καταλήγει. Ολόκληρο το διαφωτιστικό ρεπορτάζ του BBC, εδώ: 

Lgbtqi+
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM