Athenian Centaurs RFC: Η πρώτη ελληνική queer και συμπεριληπτική ομάδα ράγκμπι

97' με τους Athenian Centaurs RFC Facebook Twitter
0

Αν μου έλεγες παλιότερα ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα ασχολιόμουν δημοσιογραφικά με κάποιο ομαδικό άθλημα και ότι θα έμπαινα στη διαδικασία, για τις ανάγκες ενός άρθρου, να παρακολουθήσω κάποια προπόνηση ομάδας, θα γελούσα. Το αθλητικό ρεπορτάζ είναι κάτι που προσωπικά με αφήνει παγερά αδιάφορο, όχι μόνο επειδή είμαι παντελώς άσχετος και δεν γνωρίζω ούτε τις βασικές έννοιες των ομαδικών και ατομικών αθλημάτων αλλά κυρίως επειδή μου ξυπνά σχολικές μνήμες εξαναγκασμού, εκφοβισμού και χλεύης. Στο δημοτικό και στο γυμνάσιο η ώρα της γυμναστικής ήταν ένα κολαστήριο για μένα, αφού ισοδυναμούσε με υποχρεωτική συμμετοχή σε ματς ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, σε κανένα από τα οποία δεν μπορούσες να πεις ότι διέπρεπα (ή ότι επιθυμούσα να διαπρέψω) ως ένα γκέι και υπέρβαρο παιδί. Πρόκειται μάλλον για ακόμα ένα τραύμα που φέρουν πολλά μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που δεν μπόρεσαν ποτέ να αντιμετωπίσουν τις τοξικές συμπεριφορές με τις οποίες είναι συνδεδεμένος ο αθλητισμός.

Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, όλο και περισσότεροι πρωτοκλασάτοι queer αθλητές αποφασίζουν να μιλήσουν ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά τους, προσπαθώντας να ανοίξουν τον δρόμο για την αποδοχή και τον σεβασμό σε ένα από τα τελευταία μεγάλα «άβατα» της μισαλλοδοξίας, ενώ την ίδια στιγμή είναι εν εξελίξει η μεγάλη συζήτηση για τη συμπερίληψη των τρανς αθλητών/-τριών σε ομάδες και κατηγορίες συμβατές με την ταυτότητα φύλου τους. Έτσι, λοιπόν, όταν έμαθα πως και στην Ελλάδα λειτουργεί το τελευταίο διάστημα η πρώτη queer ομάδα ράγκμπι, καταρχάς μου δημιουργήθηκε μεγάλη περιέργεια να γνωρίσω τα παιδιά που βρίσκονται πίσω από αυτό το εγχείρημα, να μάθω γιατί επέλεξαν συγκεκριμένα αυτό το όχι και τόσο δημοφιλές στη χώρα μας άθλημα και να παρακολουθήσω κάποια προπόνησή τους. 

«Καθένας και καθεμιά από εμάς ήμασταν αυτό το παιδί σε όλη μας τη σχολική πορεία. Χοντροί, θηλυπρεπείς, δεν μπορούσαμε να τρέξουμε, όλα αυτά. Χάρη στους Κενταύρους βρήκαμε επιτέλους μια θέση στον χώρο του αθλητισμού».

Την προηγούμενη Κυριακή οι Athenian Centaurs RFC (Rugby Football Club) μόλις είχαν παραλάβει τις ολοκαίνουριες στολές τους, σε ένα timing που αποδείχθηκε ιδανικό για τη φωτογράφισή τους στη LiFO, καθώς είναι η πρώτη φορά που μιλούν στα media. Καθώς φοράνε με καμάρι τις κοκκινομπλέ φόρμες και τις ροζ κάλτσες και ενώ ο Γιώργος Αδάμος αρχίζει να τους ακολουθεί κατά πόδας στην προπόνηση, βρίσκω λίγο χρόνο να μιλήσω με τον Άγι και τον Ανέστη, συνιδρυτές της αυτοοργανωμένης, αυτοχρηματοδοτούμενης ομάδας, που είναι παρόντες από τη γέννησή της. Ο Άγις εκτελεί χρέη προέδρου και ο Ανέστης έχει αναλάβει την επικοινωνία. Το λογότυπό τους έχει σχεδιαστεί από τον Dreamer – μπορείς να διακρίνεις το αναγνωρίσιμο ύφος του.

97' με τους Athenian Centaurs RFC Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Ξεκινώ ρωτώντας τους πώς προέκυψαν οι Κένταυροι και ποια δική τους προσωπική ανάγκη καλύπτουν. «H IGR (International Gay Rugby), που ειδικεύεται στην προώθηση του αθλήματος, στην προβολή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον χώρο του αθλητισμού και στην παροχή safe space, ώστε τα άτομα που δεν ήταν πριμοδοτημένα από το σύνηθες πατριαρχικό μοντέλο του αθλητισμού να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτόν, ήθελε να δώσει βήμα σε χώρες απ’ όλο τον κόσμο», περιγράφει ο Ανέστης. «Η πρώτη επικοινωνία από τα social media έγινε τον Ιούλιο του ’20. Βρεθήκαμε να κανονίζουμε μια προπόνηση με άτομα από την τοπική ομάδα του Λιντς κι έτσι ξεκινήσαμε. Εμείς ως τότε δεν είχαμε καμία επαφή ούτε με το άθλημα ούτε μεταξύ μας, κάποια άτομα ούτε με τον ομαδικό αθλητισμό γενικότερα. Παράλληλα συστάθηκαν οι αντίστοιχες ομάδες στο Τελ Αβίβ και το Όσλο». 

Ο Άγις συμπληρώνει: «Αρχίσαμε να διαδίδουμε τα νέα από στόμα σε στόμα και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, σε events στα γνωστά γκέι μαγαζιά, παρόλο που είχαμε την ατυχία να πέσουμε πάνω στον κορωνοϊό. Λόγω Covid έχουμε κάνει ελάχιστες προπονήσεις – από τον Νοέμβριο του ’20 μέχρι τον Μάιο του ’21 η ομάδα πρακτικά δεν λειτουργούσε. Μαζευόμασταν στο Πεδίον του Άρεως με τον κωδικό 6 και κάναμε πάσες».

97' με τους Athenian Centaurs RFC Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Οι εβδομαδιαίες προπονήσεις των Κενταύρων, που πλέον αριθμούν πάνω από τριάντα μέλη, γίνονται κάθε Κυριακή, Τρίτη και Πέμπτη στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Υπάρχει ανδρική και γυναικεία ομάδα, αλλά οι προπονήσεις είναι κυρίως μεικτές. Στο πρόγραμμά τους έχουν και μια τέταρτη εβδομαδιαία fitness day για ενδυνάμωση. «Οι μεικτές προπονήσεις είναι σημαντικές, επειδή παίζουμε επί ίσοις όροις. Υπάρχει μια παραλλαγή του ράγκμπι με λιγότερη επαφή, στην οποία παίζουμε αγόρια και κορίτσια μαζί» εξηγεί ο Ανέστης.

Η ομάδα είναι φυσικά ανοιχτή και προς την τρανς και non binary κοινότητα και κάθε άτομο επιλέγει πού θα τοποθετηθεί, ανάλογα με το πώς νιώθει. «Είχαμε άτομο που είναι non binary και ήμασταν σε επαφή με την IGR για να δούμε πού τοποθετούνται στο εξωτερικό. Το συγκεκριμένο άτομο ήταν male presenting, οπότε ήθελε να συνταχθεί με την ανδρική ομάδα. Θέλουμε, ακόμα και σε αθλητικό επίπεδο, να τιμούμε τη διαφορετικότητα του καθενός. Γενικά, οι Κένταυροι είναι ανοιχτά συμπεριληπτικοί, γιατί υπήρχαν ήδη άτομα από άλλες ομάδες που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, και queer, γιατί θέλουμε να πριμοδοτήσουμε τα μέλη της κοινότητας. Φυσικά, και οι στρέιτ allies είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι».

97' με τους Athenian Centaurs RFC Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Τι χρειάζεται όμως για να ασχοληθεί κανείς με αυτό το απαιτητικό και μάλλον δυσνόητο, για μένα τουλάχιστον, άθλημα; «Διάθεση και όρεξη, αυτό ζητάμε. Είμαστε, εννοείται, συμπεριληπτικοί απέναντι σε όλες τις ηλικίες και όλους τους σωματότυπους και δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη επαφή είτε με το ράγκμπι είτε με άλλο άθλημα. Το ράγκμπι είναι από μόνο του συμπεριληπτικό ως προς τον σωματότυπο. Οι πιο μεγαλόσωμοι παίκτες παίζουν σε διαφορετική θέση από τους πιο αδύνατους, σε άλλη θέση οι πιο κοντοί, σε άλλη οι πιο ψηλοί», μου εξηγούν οι δύο συμπαίκτες. Στην κουβέντα μας προστίθενται και η Ευφροσύνη, μέλος του συμβουλίου και γραμματέας των Κενταύρων, μαζί με τη Μαριλένα, την αρχηγό της γυναικείας ομάδας. «Να μη φοβάται. Είναι ένα άθλημα επαφής, αλλά δεν πιέζουμε, ο καθένας συμμετέχει μέχρι τον βαθμό που μπορεί και θέλει», θα συμπληρώσει η Ευφροσύνη. 

732
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ποιους κανόνες έχουν θέσει, όμως, άτυπους ή επίσημους, για να μην υπάρχουν τα φαινόμενα τοξικότητας που παρατηρούνται στον αθλητισμό; «Υπάρχει μια φόρμα με τον κανονισμό μας, που υπογράφει όποιος έρχεται στην ομάδα, όπου αναφέρουμε πως είμαστε κατά της ομοφοβίας, του ρατσισμού, του σεξισμού και εναντίον κάθε κακοποιητικής συμπεριφοράς. Και βέβαια μιλάμε πολύ μεταξύ μας, υπάρχει το λεγόμενο “τρίτο ημίχρονο” μετά τις προπονήσεις, όταν καθόμαστε. Πίνουμε μπίρες και συζητάμε ό,τι συμβαίνει μέσα και έξω από την προπόνηση. Στην κοινωνία όπου μεγαλώνουμε υπάρχουν ενσωματωμένα στερεότυπα. Το θέμα είναι να δημιουργούμε ασφαλείς χώρους ώστε σιγά σιγά να τα αποβάλλουμε, να αισθανόμαστε άνετα με το σώμα μας και με τη σεξουαλικότητά μας», μου απαντά η Ευφροσύνη. «Κάποιο άτομο που θα έρθει σ’ εμάς ίσως έχει στερηθεί το αίσθημα του ανήκειν σε μια ομάδα και είμαστε εδώ για να του το παρέχουμε με ανοιχτές αγκάλες», καταλήγει ο Ανέστης.

97' με τους Athenian Centaurs RFC Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Οι Κένταυροι κατεβαίνουν ήδη σε φιλικούς αγώνες με τοπικές ομάδες ράγκμπι, με τις οποίες, όπως μου περιγράφει η Μαριλένα, έχουν αναπτύξει πολύ καλή επαφή. «Είτε χάσουμε είτε κερδίσουμε, στο τέλος καθόμαστε όλοι μαζί, βγάζουμε MVP και πίνουμε μπίρες. Και στις γυναικείες και στις ανδρικές ομάδες έχουμε συναντήσει τοξικότητα όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό. Τοξική αρρενωπότητα στις ανδρικές ομάδες, mansplaining και αντικειμενοποίηση των σωμάτων στις γυναικείες. Εμείς στους αγώνες μας ανεβάζουμε σημαίες, λέμε ποιοι είμαστε, βαφόμαστε με τα rainbow χρώματα, δείχνουμε τις αξίες μας με περηφάνια. Είναι θέμα ορατότητας, γίνονται συζητήσεις, έτσι προκύπτει και ο εκπαιδευτικός ρόλος μας. Θέλει χρόνο να μεταλαμπαδεύσουμε αυτά που εμείς θεωρούμε δεδομένα». 

Λίγο νωρίτερα είχα «αρπάξει» για μερικά λεπτά τον Πάνο, τον προπονητή των Κενταύρων, ζητώντας του να μου μιλήσει κι εκείνος από την πλευρά του για την πρόκληση του να είναι υπεύθυνος για μια τόσο ξεχωριστή ομάδα. «Ασχολούμαι με το άθλημα εδώ και εννέα χρόνια. Έκανα kick boxing από το γυμνάσιο, έπαιζα και λίγο μπάλα με τους φίλους μου, έτσι ήθελα κάτι που να τα συνδυάζει και τα δύο. Το ράγκμπι το έβλεπα στις ταινίες, έχει επαφή, τρέξιμο, ομαδικότητα, στοιχεία που έψαχνα. Σταδιακά ασχολήθηκα παραπάνω, απέκτησα προπονητική εμπειρία σε άλλες ομάδες, έφτιαξα έναν δικό μου σύλλογο στη Ζάκυνθο, συνέχισα στον Παναθηναϊκό. Όταν έμαθα για τον χαρακτήρα και την ιδεολογία των Κενταύρων, μου άρεσε πολύ αυτή η κίνηση, ήρθα σε μία από τις πρώτες προπονήσεις τους και τους είπα ότι είμαι εδώ για να βοηθήσω, ό,τι κι αν χρειαστούν. Τα παιδιά έχουν τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους, έχουν κάνει άλματα οργανωτικά, είναι πολύ δραστήρια και το κυνηγάνε. Αποδεικνύουν πως οποιοσδήποτε θέλει να παίξει ράγκμπι μπορεί να το κάνει».

97' με τους Athenian Centaurs RFC Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Η δράση των Κενταύρων όμως δεν περιορίζεται μόνο στα γήπεδα. Ανά τακτά διαστήματα διοργανώνουν πάρτι για γνωριμία με το κοινό και πιθανούς νέους ενδιαφερόμενους αλλά και για οικονομική ενίσχυση. Εκεί συνεργάζονται με εγχώριες drag queens και άτομα της queer κοινότητας, ενώ διοργανώνουν και τα απολαυστικά «καλλιστεία συμπεριληπτικού αθλητισμού» με διαφορετικές κατηγορίες.

Προτού τους αποχαιρετήσω, ρωτώ τους Κενταύρους τι έχουν να πουν σε ένα άτομο που θα διαβάσει αυτό το άρθρο και έχει ενδοιασμούς, φοβάται, θέλει να αθληθεί, αλλά ενδεχομένως κουβαλά τραύμα από το σχολείο, όπως πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. «Καθένας και καθεμιά από εμάς ήμασταν αυτό το παιδί σε όλη μας τη σχολική πορεία. Χοντροί, θηλυπρεπείς, δεν μπορούσαμε να τρέξουμε, όλα αυτά. Χάρη στους Κενταύρους βρήκαμε επιτέλους μια θέση στον χώρο του αθλητισμού. Μελλοντική μας φιλοδοξία είναι να δημιουργήσουμε το πρώτο queer αθλητικό σωματείο της χώρας και πέραν του ράγκμπι να επεκταθούμε και σε άλλα αθλήματα, ομαδικά και ατομικά. Να δοθεί βήμα σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα του αθλητισμού ώστε να μη φοβούνται να είναι out και να διεκδικούν αυτό τους αξίζει χωρίς καμία αμφισβήτηση».

Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω πώς παίζεται το ράγκμπι, όμως, τουλάχιστον, ξέρω πως αν ποτέ αποφασίσω να μάθω, οι Κένταυροι Αθηνών με περιμένουν.

97' με τους Athenian Centaurs RFC Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Βρίσκετε τους Athenian Centaurs στα social media τους (Facebook, Instagram), όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις τους. Στις 18 Ιουνίου μπορείτε να τους γνωρίσετε από κοντά στο Athens Pride.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Lgbtqi+
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

*Tι μένει όταν τελειώσει το ωραίο;/ ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Tι μένει όταν τελειώσει το ωραίο;/ ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Η Lana Del Rey κοιτάζει για πρώτη φορά το πρόσωπο πίσω από τη μελαγχολία, το All of Us Stars μοιάζει με queer séance από εποχή που κάηκε, και η Zendaya με τον Pattinson επιπλέουν μέσα σε μια εικόνα που δεν τους υπηρετεί πια.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γι’ αυτό το δέρμα πάντα θα πληρώνεις/ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Γι’ αυτό το δέρμα πάντα θα πληρώνεις/ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Ένα «όχι» που δεν εξημερώνεται, μια «Vogue» που ραγίζει, φιλιά που δεν ντρέπονται, ντίβες που δεν γερνούν, μια «Bugonia» που αυτονομήθηκε, αγόρια που κλαίνε και ένας Pasolini που πλήρωσε όσο κανείς.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Αν έχεις να συναντήσεις έναν άλλον κόσμο, ξεκίνα από το στόμα / ένα πολυποστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Αν έχεις να συναντήσεις έναν άλλον κόσμο, ξεκίνα από το στόμα / ένα πολυποστ του Πάνου Μιχαήλ

Η πραγματικότητα έχει καταντήσει τόσο επικίνδυνη, που μόνο η υπερβολή έχει το θράσος να την ξεσκεπάσει. Η Melissa McCarthy κάνει μια διαφήμιση να μοιάζει με queer exorcism, ο David Hoyle φορά Mugler σαν να δικάζει ολόκληρη την Αγγλία, και η Miss Piggy επιστρέφει για να μας θυμίσει ότι το σύμπαν κινείται με βάση το τακούνι της
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Aν πέσω, θα ξαναβρώ το φως. Ακόμα κι αν με κάψει πάλι / από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Aν πέσω, θα ξαναβρώ το φως. Ακόμα κι αν με κάψει πάλι ― Ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Έξι ιστορίες για την επιβίωση ως πράξη ακρίβειας: από το «Sống» του Ocean Vuong μέχρι το Ponyboi, τις τρανς γυναίκες της Torvajanica, τη Lola Young, τον Nikos Karpouzis και τη σπάνια χαρά του Bad Bunny.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Να σου ’βαζα στο χέρι δυο λόγια τυχερά/από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Να σου ’βαζα στο χέρι δυο λόγια τυχερά/από τον Πάνο Μιχαήλ

Υπάρχουν ζωές που μαθαίνουμε μόνο όταν τελειώσουν. Η τρανς Βαγγελιώ πέθανε τρεις φορές πριν τη δούμε. Η Cookie Mueller έζησε μέσα σε τρεις εικόνες πριν γίνει μνήμη. Δύο γυναίκες, δύο σιωπές, δύο σώματα και μια κοινωνία που κατάλαβε αργά.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Μάριος Βεάνος: «Έπαιρνα το ντέφι, ανέβαινα στο τραπέζι και γινότανε χαμός»

Queer History / Μάριος Βεάνος: «Έπαιρνα το ντέφι, ανέβαινα στο τραπέζι και γινότανε χαμός»

Ένας θρύλος της νύχτας που άφησε εποχή στα σκυλάδικα της ελληνικής περιφέρειας. Τόσο που ο Θάνος Αλεξανδρής τού αφιέρωσε ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο «Αυτή η νύχτα μένει».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
*Aγαπηθήκαμε πριν μάθουμε τι θα μας πάρουν/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Aγαπηθήκαμε πριν μάθουμε τι θα μας πάρουν/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Αυτή η ΟΑΣΗ διαβάζεται σαν χάρτης μιας ολόκληρης εποχής: από το τραύμα του AIDS που κληρονομήσαμε χωρίς να το ζήσουμε, μέχρι τη γλώσσα που καίγεται σε πραγματικό χρόνο. Τα αγόρια του Y2K, ο Ξιάρχο, οι non-binary νέοι, οι trans αφηγήσεις, η ζωγραφική της τρυφερότητας και η μαρτυρία του Παπαϊωάννου δεν μιλούν για διαφορετικά πράγματα· μιλούν για την ίδια ανάγκη: να σταθούμε στο σκαλοπάτι που μας αναλογεί χωρίς να κρύβουμε τη διαδρομή. Εδώ, η κουλτούρα δεν καταγράφεται. Συμβαίνει. Κι εμείς παρακολουθούμε πώς η μνήμη, η εικόνα, το σώμα και η επιθυμία συνθέτουν ένα καινούργιο τοπίο παρουσίας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΕΠΕΞ Waacking: Ο street χορός της κουίρ κοινότητας σε ένα φεστιβάλ στην Αθήνα

Χορός / Το waacking είναι γκέι, στρέιτ, κουίρ, αγκαλιάζει τα πάντα

Χορογράφος και βασική συνεργάτιδα της Μαρίνας Σάττι, η Ειρήνη Δαμιανίδου διοργανώνει το πανευρωπαϊκό φεστιβάλ Follow the Waack, συστήνοντας στο ελληνικό κοινό το είδος που γεννήθηκε στα αμερικανικά γκέι κλαμπ.
M. HULOT
Κράτα με λίγο ακόμη. Κι εγώ θα κρατήσω εσένα/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Κράτα με λίγο ακόμη. Κι εγώ θα κρατήσω εσένα/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Η queer κουλτούρα λάμπει όταν θυμάται γιατί υπάρχει: γιατί κάτω από την εικόνα υπάρχει φροντίδα, κάτω από τη φροντίδα μνήμη, και κάτω από τη μνήμη η πιο σκληρή μας επιμονή η ανάγκη να συνεχίσουμε χωρίς να μικραίνουμε. Η νέα ΟΑΣΗ κινείται στη λεπτή γραμμή όπου το camp συναντά την αγρύπνια και η τρυφερότητα γίνεται πράξη.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Να μη ντρέπεσαι για τον εαυτό που υπήρξες/από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Να μη ντρέπεσαι για τον εαυτό που υπήρξες ― ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Το Παρά Πέντε που επιστρέφει ως pop-camp εξομολόγηση μιας γενιάς, ο queer πυρετός του Heated Rivalry, η απαλότητα της αραβικής ανδρικότητας του Al-Hosni, η ακατέργαστη νεότητα του Sorrenti και τη διαφάνεια του Βασίλη Μπούτσικου σε ένα κοινό νήμα: τις ιστορίες που μας κρατούν όταν η πραγματικότητα γίνεται αφόρητη.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Δεν περάσαμε και λίγες καταστροφές/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Δεν περάσαμε και λίγες καταστροφές/από τον Πάνο Μιχαήλ

Από το vertical ψηφιακό ορφανοτροφείο μέχρι το μεγάλο θέατρο του feed, από την εξάντληση των σωμάτων μέχρι την υπόγεια τέχνη που αρνείται να γίνει κεφάλαιο, το νέο πολυποστ της ΟΑΣΗΣ χαρτογραφεί το νέο queer τοπίο της μετα-πανδημικής ύπαρξης. Η ζωή δεν ζητά πια αφήγημα, ζητά αντοχή.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ήταν λοιπόν και η Ουμ Καλσούμ λεσβία; Μια νέα ταινία αναζωπυρώνει τη συζήτηση

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήταν λοιπόν και η Ουμ Καλσούμ λεσβία; Μια νέα ταινία αναζωπυρώνει τη συζήτηση

Η κυκλοφορία μιας νέας ταινίας έφερε ξανά στο προσκήνιο ερωτήματα ταμπού γύρω από την ιδιωτική ζωή της πιο σεβαστής πολιτισμικής μορφής της Αιγύπτου, αλλά και γύρω από το τι επιτρέπεται να ειπωθεί γι’ αυτήν.
THE LIFO TEAM
*Ακόμη και το πιο σφοδρό ξυράφι υπήρξε κάποτε λουλούδι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Ακόμη και το πιο σφοδρό ξυράφι υπήρξε κάποτε λουλούδι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Από το σοκ της Peaches μέχρι τη σιωπηρή δύναμη σωμάτων που άντεξαν χωρίς να εξηγηθούν, ο Πάνος Μιχαήλ εξερευνά τι σημαίνει να κατοικείς το σώμα σου χωρίς διαπραγμάτευση. Ένα πολυποστ της ΟΑΣΗΣ για την επιθυμία ως πολιτισμό και την αντοχή ως μορφή αλήθειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Το δέρμα που κατοικώ/από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Το δέρμα που κατοικώ/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Σε αυτό το πολυποστ, ο Πάνος Μιχαήλ κοιτάζει τη σύγχρονη κουλτούρα μέσα από εκείνο το μικρό σκοτεινό διάκενο όπου κάτι λείπει και ακριβώς γι’ αυτό γίνεται ορατό. Από τη Charli XCX που παλεύει να ξαναβρεί το σώμα της μέσα στο ίδιο της το είδωλο, μέχρι τη Cindy Sherman που αποκάλυψε νωρίς τη βία της μίμησης· από τη σωματική ένταση του HYACYN μέχρι τη λαϊκή, ανθρώπινη ματιά του Martin Parr. Ένα queer πολυποστ για την επιμονή της παρουσίας σε μια εποχή που δεν αντέχει την ατέλεια.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Αγαπώντας τα αγρίμια της ζωής σου/από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Αγαπώντας τα αγρίμια της ζωής σου/από τον Πάνο Μιχαήλ

Τι ενώνει έναν σταρ, μια πόλη, ένα κορίτσι, έναν φωτογράφο, μια θεότητα και ένα βλέμμα; Τίποτα. Και τα πάντα. Ο Skarsgård γίνεται queer χώρος από αφέλεια. Η Αθήνα θυμάται το υπόγειό της. Η Corinne Day την εφηβεία όπως ήταν. Ο Hujar μια «τίποτα-μέρα» που έγινε μνήμη. Η Blanchett αλλάζει τον αέρα. Η Schafer τον τρόμο. Η ΟΑΣΗ δεν κυνηγά queer icons, αλλά τη στιγμή που η εικόνα τους σπάει. Γιατί εκεί αρχίζει η αλήθεια.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ