Το La La Land σηματοδότησε την επιστροφή των μιούζικαλ στα Όσκαρ

Το La La Land σηματοδότησε την επιστροφή των μιούζικαλ στα Όσκαρ Facebook Twitter
1

Όλοι ζήσαμε πέρσι, τη μεγάλη στιγμή των μιούζικαλ, όταν ένα από αυτά έτρεχε στην κούρσα των Όσκαρ με 14 υποψηφιότητες. Ένας αριθμός ρεκόρ για μια ταινία, που στάθηκε δίπλα στον Τιτανικό και στο All About Eve.

Μάλιστα, πέρα του ότι είχαμε να δούμε μιούζικαλ να κερδίζει το αγαλματάκι από το 2002 με το Chicago, ήταν και η πρώτη ταινία του είδους -για περίπου 60 χρόνια- που δεν ήταν μεταφορά από ένα θεατρικό έργο.

Οι περισσότεροι το αγάπησαν, όσο δε για την μουσική του ακόμα παίζεται με επιτυχία στα ραδιόφωνα. Όμως δεν ήταν και τόσα λίγα τα μιούζικαλ που σήκωσαν το χρυσό. Οι λάτρεις του είδους και της μουσικής, ας δώσουν προσοχή στις παρακάτω ταινίες που κατάφεραν να τερματίσουν πρώτες στην χρονιά τους.

Το La La Land σηματοδότησε την επιστροφή των μιούζικαλ στα Όσκαρ Facebook Twitter

Το πρώτο μιούζικαλ της MGM το 1929, με τίτλο The Broadway Melody, κατάφερε ήδη τη δεύτερη χρονιά των βραβείων να ξεχωρίσει. Με μουσική από τους Arthur Freed και Nacio Herb Brown, η ιστορία αφορούσε τον αγώνα κάποιων ερμηνευτών και στιχουργών του βαριετέ (Anita Page, Bessie Love και Charles King) να κάνουν καριέρα στον απαιτητικό χώρο της θεατρικής Νέας Υόρκης.

Το επόμενο μιούζικαλ που τερμάτισε πρώτο, ήταν το 1936 και μιλούσε για την ιστορία του δημιουργού των Ziegfeld Follies, Florenz "Flo" Ziegfeld Jr. Η ταινία με τίτλο The Great Ziegfeld, έδωσε το χρυσό και στην πρωταγωνίστρια Luise Rainer, ενώ ακολούθησαν και δύο σίκουελ. Συγκεκριμένα, το 1941 το Ziegfeld Girl (με τους James Stewart και Judy Garland) και το 1946 το Ziegfeld Follies (σε σκηνοθεσία του Vincente Minnelli, σύζυγο της Garland και πατέρα της Liza).

Οκτώ χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1944, το Going My Way κέρδισε τα στοιχήματα και αποτέλεσε την αρχή μιας μεγάλης καριέρας για τον Bing Crosby, στο ρόλο ενός παπά σε μια προβληματική περιοχή της Νέας Υόρκης. Η επιτυχία ήταν τέτοια που η Paramount Pictures, τον επόμενο μόλις χρόνο, κυκλοφόρησε τη συνέχεια με τίτλο The Bells of St. Mary's.

Ένα από τα πιο γνωστά μιούζικαλ στις αρχές της δεκαετίας του 1950, σε σκηνοθεσία πάλι Vincente Minnelli, ήταν το βραβευμένο με έξι Όσκαρ An American in Paris. Η ιστορία δύο ανδρών που αγάπησαν την ίδια Παριζιάνα, με πρωταγωνιστή τον σούπερ σταρ της εποχής Gene Kelly και σε μουσική του George Gershwin, έχει γράψει επιπλέον ιστορία για το φινάλε της 17λεπτης χορευτικής σκηνής που κόστισε τότε περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια.

Η συνέχεια για τον Vincente Minnelli ήταν ακόμα καλύτερη, γιατί στο επόμενο μιούζικαλ, στο Gigi (1958), έφτασε τα 9 Όσκαρ, εκ των οποίων ένα καλύτερης ταινίας και ένα σκηνοθεσίας.

Το La La Land σηματοδότησε την επιστροφή των μιούζικαλ στα Όσκαρ Facebook Twitter

Οι επιτυχίες για τα μιούζικαλ απογειώνονται με το διάσημο West Side Story (1961) που έφυγε από την τελετή με 10 αγαλματίδια. Το έργο, μεταφορά από το θεατρικό των Leonard Bernstein και Stephen Sondheim, μιλούσε για την ιστορία δυο εραστών από άλλες περιοχές της πόλης. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους Natalie Wood, Richard Beymer και Rita Moreno.

Ένα ακόμα διάσημο έργο -και λόγω της θεατρικής του επιτυχίας- είναι το My Fair Lady (1964). Την χρονιά εκείνη, απέναντι του είχε σπουδαίες ταινίες όπως οι Mary Poppins και Zorba the Greek. Η ιστορία της ταινίας των οκτώ Όσκαρ, αναφέρεται σε έναν καθηγητή φωνητικής (Rex Harrison) που επιχειρεί να «αναβαθμίσει» μια κοπέλα (Audrey Hepburn) από πτωχή πωλήτρια σε κυρία της υψηλής κοινωνίας.

Η συνέχεια της σύντομης αυτής παρουσίασης, θα μας βρει με τη μεταφορά του βραβευμένου με Τόνι θεατρικού The Sound of Music (1965). Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της νέας αυστριακής καλόγριας η Julie Andrews που έχασε τελικά το Όσκαρ από την Julie Christie για την ερμηνεία της στο Darling. Η ταινία, αν και έλαβε ανάμεικτες κριτικές, έφυγε από τα βραβεία με 5 Όσκαρ.

Τρία χρόνια αργότερα, η μεταφορά ενός ακόμα θεατρικού, βασισμένο στο γνωστό σε όλους μας έργο του Charles Dickens Oliver Twist, ήρθε να πάρει το βραβείο καλύτερης ταινίας. Ο λόγος για το Oliver!, που κέρδισε συνολικά πέντε Όσκαρ, εκ των οποίων και σκηνοθεσίας για τον Carol Reed αλλά και καλύτερης μουσικής για τον Johnny Green.

Το La La Land σηματοδότησε την επιστροφή των μιούζικαλ στα Όσκαρ Facebook Twitter

Χρειάστηκε να περάσουν 34 ολόκληρα χρόνια αλλά και σημαντικά μιούζικαλ ως υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας [Hello, Dolly! (1969), Fiddler on the Roof (1971), Cabaret (1972), Beauty and the Beast (1991) και Moulin Rouge! (2001)], μέχρι να επιστρέψει το είδος στην κορυφή. Το κατάφερε το Chicago (2002), που κέρδισε συνολικά έξι Όσκαρ και έδωσε επιπλέον στην Catherine-Zeta Jones το πολύτιμο αγαλματίδιο, με τις υπόλοιπες πρωταγωνίστριες (Renée Zellweger και Queen Latifah) να είναι επίσης υποψήφιες για τις ερμηνείες τους. Όσο για τον Richard Gere, που ήταν φαβορί έχοντας κερδίσει ήδη μια Χρυσή Σφαίρα, τελικά του το πήρε ο Adrien Brody για την ερμηνεία του στο The pianist.

Στα χρόνια από τότε και μέχρι το βραβευμένο πέρυσι με έξι Όσκαρ και συνολικά 212 βραβεύσεις La La Land, μόνο το Les Misérables κατάφερε να πάρει το 2012 μια υποψηφιότητα στην κατηγορία.

Θα ξαναδούμε άραγε σύντομα μιούζικαλ να πρωταγωνιστεί στα μεγάλα βραβεία;

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι, Wonder, Η Μορφή του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman

Oscars News
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα δούμε στα σινεμά μέσα στις γιορτές

Οθόνες / 10 ταινίες που παίζουν τις γιορτές και αξίζουν το εισιτήριο του σινεμά

Ένας οδηγός με έξι νέες κυκλοφορίες και τέσσερις που συνεχίζουν να παίζονται με επιτυχία στις αίθουσες, ώστε να προγραμματίσετε τις χριστουγεννιάτικες κινηματογραφικές σας εξόδους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιάννης Οικονομίδης: «Κάνω ταινίες “λαϊκές” κι ας χαρακτηρίζονται σκληρές κι ακραίες»

Οθόνες / Γιάννης Οικονομίδης: «Με τη "Σπασμένη Φλέβα" πήρα ρεβάνς από κάποιους που με πολεμάνε λυσσαλέα»

Με πρόσφατη την επιτυχία της νέας του ταινίας ο σκηνοθέτης μάς μίλησε για όσα ήθελε να πει μέσα από αυτήν, για τη φιλμογραφία του γενικότερα αλλά και για τον τρόπο που βλέπει το σύγχρονο ελληνικό σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτιά και σταχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Οθόνες / Φωτιά και στάχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Είναι ένα από τα ελάχιστα blockbusters που μας έχουν απομείνει και αξίζει τον κόπο. Μαζί με το Avatar έχουμε άλλες τρεις ταινίες που αξίζουν την έξοδο στο σινεμά της πόλης!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Βιβλίο / Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Μια συζήτηση με τη Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου Νικολαΐδου για την ταινία που αδικήθηκε στην εποχή της, αλλά σήμερα προκαλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, και για την «επιστροφή» της μέσα από ένα βιβλίο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Γιάννης Σολδάτος: «Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο μικροαστισμός» ή «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Βιβλίο / Γιάννης Σολδάτος: «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη, εκδότη και συγγραφέα της συνοπτικής «Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου» που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε εμπλουτισμένη και σε ενιαία μορφή από τις εκδόσεις Αιγόκερως.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Οθόνες / «Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Κάνουμε χιούμορ, αλλά η ταινία της Μπρόνστιν παίρνει τα περισσότερα αστέρια της εβδομάδας (με ντεμπούτο A$AP Rocky). Άλλες πέντε ταινίες «βγαίνουν» στα σινεμά από σήμερα και υπάρχει κάτι για όλους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pulp Fiction / Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pluribus ή All is Fair; Έχουν και τα δύο φανατικούς θαυμαστές που τους χωρίζει μία άβυσσος. Τα βρίσκουν στη μέση ίσως με τον τελευταίο κύκλο του Stranger Things. Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και Γιάννης Βασιλείου μιλούν για τις τρεις πολυσυζητημένες σειρές στο studio της LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Οθόνες / Όσα παιδιά βρέθηκαν στην Ολυμπία 29/11-6/12 είδαν πολύ καλό σινεμά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ταξίδεψε για μια εβδομάδα τους θεατές του σε κάθε γωνιά της Γης, από τους καταυλισμούς της Παλαιστίνης μέχρι τις Φιλιππίνες και τα νησιά Γκαλάπαγκος.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Τζον Κασσαβέτης, εξέχων δημιουργός της αμερικανικής αβάν-γκαρντ

Οθόνες / Τζον Κασσαβέτης: «Το καλύτερο location στον κόσμο είναι το ανθρώπινο πρόσωπο»

Γεννήθηκε σαν σήμερα ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός που έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο με σπουδαίες ταινίες όπως οι «Μια γυναίκα εξομολογείται», «Νύχτα Πρεμιέρας», «Γκλόρια» και πολλές ακόμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Αθήνα

Οθόνες / Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Ελλάδα

Ένα 6χρονο κορίτσι «φωνάζει» το πιο δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα, οι Έλληνες διασκευάζουν Ντίκενς (και το κάνουν πολύ καλά) και άλλες πέντε ταινίες που μπορείτε να δείτε από σήμερα στα σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Οθόνες / Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει. Για δύο εβδομάδες θα δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες σύχρονων δημιουργών, παράλληλα με αποκατεστημένες κλασικές που άφησαν εποχή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Daily / Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Η μυθική σειρά οκτώ (συν ένα) επεισοδίων που διασχίζει ολόκληρη την εξωπραγματική διαδρομή του πιο σημαντικού και πιο λατρεμένου συγκρότημα στην ιστορία, επέστρεψε στο Disney + σε νέα, αποκατεστημένη εκδοχή με πεντακάθαρη εικόνα και κρυστάλλινο ήχο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Οθόνες / «Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ παραμένει ένα μεγάλο εικαστικό αριστούργημα και σίγουρα μία από τις ωραιότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νταβίντ Πάμπλος: « Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Οθόνες / Νταβίντ Πάμπλος: «Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Βία, καρτέλ ναρκωτικών, τρόμος παντού, σκλάβοι του σεξ αλλά και queer έρωτες στο Μεξικό του σήμερα. Αυτό είναι το σκηνικό της συγκλονιστικής ταινίας «Στον δρόμο» που είδαμε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης μίλησε στη LiFO για τη ζωή στο Μεξικό αλλά και για την τόλμη που χρειάστηκε να γυρίσει μια ταινία με ένα τόσο επικίνδυνο για τη χώρα του θέμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ