Athens On Stage - Μέρος Α'

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter
0

Before your very eyes

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Η γερμανο-βρετανική αβανγκάρντ ομάδα Gob Squad, μετά από ανάθεση του θεάτρου CAMPO της Γάνδης, παρουσιάζει μια παράσταση που μιλά για το παρόν, το μέλλον, την αθωότητα και τη βαρβαρότητα της ενηλικίωσης. Οι πρωταγωνιστές, μία ομάδα παιδιών και εφήβων ηλικίας 11-17 ετών, βρίσκεται κλεισμένη σε ένα γυάλινο δωμάτιο και ζει το μέλλον της σε fast-forward. Από τα μεγάφωνα μία φωνή δίνει οδηγίες ενηλικίωσης στους ανήλικους πρωταγωνιστές και μια σειρά από βίντεο με παλιότερες συνεντεύξεις τους τους φέρνει σε διάλογο με τους ίδιους τους εαυτούς τους ως παιδιά.

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών – Κεντρική Σκηνή, λεωφ. Συγγρού 107-109, 210 9005800, 8-10/11. Ώρα έναρξης: 20.30. Εισ.: €15-28, €10-15 (μειωμένο), €5 (άνεργοι), ειδική προσφορά: γονέας & έφηβος (€18 & €7). www.sgt.gr

=====

Ελληνική Θεαμάτων

Η Ελληνική Θεαμάτων βάζει τη δική της σφραγίδα στα φετινά καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις που θα γοητεύσουν, θα συγκινήσουν και θα διασκεδάσουν το κοινό.

Ψύλλοι στ' αφτιά

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter
 

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί στο θεάτρο Αλίκη ένα κωμικό έργο-ορόσημο της μπελ επόκ που έγραψε το 1907 ο Zoρζ Φεντό, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γαλλικής φάρσας. Το σκηνικό της παράστασης τοποθετείται στο Παρίσι της εποχής εκείνης και ακολουθεί τις περιπέτειες και τις παρεξηγήσεις ενός ανδρόγυνου, της Γκαμπριέλ και του Βικτόρ-Εμμανουέλ. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της παράστασης βρίσκονται οι Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βίκυ Σταυροπούλου, Κώστας Αποστολάκης, Σοφία Μουτίδου, Πάνος Βλάχος, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος και η Μίνα Αδαμάκη. Οι ηθοποιοί θα συνοδεύονται μουσικά επί σκηνής από τον πιανίστα Δημήτρη Καραβίτη.

Θέατρο Αλίκη, Citylink, Αμερικής 4, 210 3210021, Τετ.: 20.00, Πέμ.: 21.00, Παρ.: 21.00 (λαϊκή), Σάβ.: 18.00 (λαϊκή) & 21.00, Κυρ.: 18.00 & 21.00

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Ο Άρης Σερβετάλης, ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της ελληνικής θεατρικής σκηνής, μεταμορφώνεται στον βίαιο έφηβο Άλεξ και πρωταγωνιστεί στο ανατρεπτικό έργο που γνωρίσαμε μέσα από τη διάσημη νουβέλα του Άντονι Μπέρτζες και την αριστουργηματική ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Κουρδιστό Πορτοκάλι. Το έργο αφηγείται, σε ακαθόριστο χρόνο και τόπο, την ιστορία του Άλεξ, αρχηγού μιας συμμορίας συνομηλίκων του που διασκεδάζουν σκορπίζοντας βία. Όταν, μετά από μια δολοφονία, ο Άλεξ συλληφθεί και φυλακισθεί, θα δεχτεί να συμμετάσχει ως πειραματόζωο σε ένα πρωτοποριακό σωφρονιστικό σύστημα της κυβέρνησης προκειμένου να αποκτήσει την ελευθερία του. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Κακλέα.

Θέατρο Αποθήκη, Σαρρή 40, Ψυρρή, 210 3253153, Τετ.: 20.00, Πέμ.: 21.00, Παρ.: 21.00 (λαϊκή), Σάβ.: 18.00 (λαϊκή) & 21.00, Κυρ.: 18.00 & 21.00.

 

Η εκδοχή του Μπράουνινγκ

Γραμμένο το 1948, θεωρείται ένα από τα πιο ώριμα και συγκινητικά έργα του Άγγλου θεατρικού συγγραφέα Τέρενς Ράττιγκαν. Μια αυθόρμητη πράξη καλοσύνης από ένα παιδί γίνεται η αφορμή να ξετυλιχτούν οι περίπλοκες σχέσεις των ενήλικων ηρώων, που δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια τη ζωή τους. Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Καλλιμάνη, Λουκία ΜΙχαλοπούλου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Βύρωνας Σεϊραδάρης, Κυριάκος Ψίχαλης. Η σκηνοθεσία είναι της Ελένης Σκότη.

Θέατρο Εμπορικόν, Σαρρή 11, Ψυρρή, 210 3211750

Μπόρκμαν

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Δύο σημαντικές προσωπικότητες του σύγχρονου θεάτρου συναντιούνται φέτος τον χειμώνα σε ένα από τα πιο επίκαιρα έργα του διεθνούς δραματολογίου. Ο Γιώργος Κιμούλης ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Δημήτρης Χορν για να υποδυθεί τον παθιασμένο με την εξουσία και τον πλούτο τραπεζίτη Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν του Ερρίκου  Ίψεν σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή. Μετά τη φυλάκισή του για κατάχρηση ο τραπεζίτης Μπόρκμαν επιστρέφει στο σπίτι του, αποφασισμένος να μείνει κλεισμένος εκεί μέχρι τον θάνατό του. Η γυναίκα του, το παιδί του και η δίδυμη αδελφή της γυναίκας του ζωντανεύουν όλο το παρελθόν και μέσα σε μία νύχτα λύνεται ο γόρδιος δεσμός μιας ολόκληρης ζωής. Τον Γιώργο Κιμούλη πλαισιώνουν οι ηθοποιοί: Πέμη Ζούνη, Σμαράγδα Σμυρναίου, Γιώργος Ζιόβας, Αμαλία Νίνου, Νάνα Παπαδάκη, Γιάννης Καπελέρης και Ελευθερία Μπενοβία.

Θέατρο Δημήτρης Χορν, Αμερικής 10, Αθήνα, 210 3612500. Τετ.: 20.00, Πέμ.: 21.00, Παρ.: 21.00 (λαϊκή), Σάβ.: 18.00 (λαϊκή) & 21.00, Κυρ.: 20.00.

Πράματα και Θάματα

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter
 

Ο Θοδωρής Αθερίδης παρουσιάζει στο κοινό το νέο θεατρικό του έργο. Μια κωμωδία-πολιτικό θρίλερ με σουρεαλιστικό ύφος και με τη συμμετοχή μοναδικών και αγαπημένων ηθοποιών. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Ζουγανέλης, Θοδωρής Αθερίδης, Πάνος Μουζουράκης, Λευτέρης Ελευθερίου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Νάντια Κοντογεώργη.

Από τον Ιανουάριο του 2014 στο μικρό Παλλάς, 210 3210025

Τάκης Ζαχαράτος – Οne man show

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Μετά την πολύ επιτυχημένη παράσταση της προηγούμενης θεατρικής σεζόν στο θέατρο ΠΑΛΛΑΣ (50.000 εισιτήρια), ο ταλαντούχος και λαμπερός Έλληνας showman ανεβαίνει στη σκηνή του Παλλάς για δέκα μοναδικές παραστάσεις λίγο μετά την Πρωτοχρονιά.

Παλλάς, Citylink, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, 210 3213100

Μερικοί το προτιμούν καυτό

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Μετά το περσινό Chicago, ο Σταμάτης Φασουλής επιστρέφει στο Παλλάς με ένα ακόμα δημοφιλές και πολυβραβευμένο μιούζικαλ που είναι βασισμένο στο βιβλίο του Peter Stone και στην πασίγνωστη, ομώνυμη ταινία των Billy Wilder & I.A.L. Diamond, με τις αξέχαστες ερμηνείες των Τζακ Λέμον, Τόνι Κέρτις και Μαίρυλιν Μονρόε. Ποτοαπαγόρευση, κραχ, έρωτες, εκατομμυριούχοι, τραγούδι και χορός μπλέκονται σε μία παράσταση με πηγαίο χιούμορ αλλά και τη συμμετοχή ενός λαμπερού καστ ηθοποιών όπως ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Θοδωρής Αθερίδης, η ξανθιά sugar Ζέτα Μακρυπούλια και ο Κώστας Βουτσάς. Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής, Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη, Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς-Γιάννης Μουρίκης, Χορογραφίες: Φωκάς Ευαγγελινός, Διεύθυνση Ορχήστρας-Ενορχήστρωση: Αλέξιος Πρίφτης.

Παλλάς, Citylink, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, 210 3213100

Άντρες έτοιμοι για όλα

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

H πασίγνωστη κωμωδία των Stephen Sinclair και Anthony McCarten και μία από τις πιο εμπορικές παραστάσεις της περσινής χρονιάς επιστρέφει στο Θέατρο Λαμπέτη. Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή. Σε μια επαρχιακή πόλη, μια ετερόκλητη αντροπαρέα, που δοκιμάζεται από πολλά και πολλαπλά οικονομικά προβλήματα, αποφασίζει να τα λύσει χορεύοντας γυμνή. Απόδοση-Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας. Πρωταγωνιστούν: Κώστας Κόκλας, Θανάσης Ευθυμιάδης, Κώστας Ευριπιώτης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Μάνος Ιωάννου, Μαίρη Σταυρακέλλη, Ευαγγελία Μουμούρη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Μαρία Φιλίππου, Νίκη Λάμη.

Θέατρο Λαμπέτη, λεωφ. Αλεξάνδρας 106, 210 6457086, Τετ.: 20.00, Πέμ.: 21.00, Παρ.: 21.00 (λαϊκή), Σάβ.: 18.00 (λαϊκή) & 21.00, Κυρ.: 18.00 & 21.00.

Ολεάννα

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου το θέατρο Εμπορικόν φιλοξενεί την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστούν ο Δημήτρης Καταλειφός και η Λουκία Μιχαλοπούλου. Το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ αποτελεί μια διερεύνηση της ουτοπίας της πραγματικότητας. Το σκηνικό τοποθετείται μέσα σε ένα πανεπιστημιακό περιβάλλον που φαντάζει δημοκρατικό κι ελεύθερο και έχει ως κεντρικούς χαρακτήρες έναν καθηγητή και μία φοιτήτρια που έρχονται σε σφοδρή αντιπαράθεση. Η ανάγκη και των δύο για εξουσία και ασφάλεια δυσκολεύει και καθιστά αδύνατη την επικοινωνία και την κατανόηση. Η σκληρότητα της πραγματικότητας τους παραμορφώνει σε θηρία και η πολιτισμένη δημοκρατία που τους περιβάλλει αποδεικνύεται ουτοπική. Η σκηνοθεσία ειναι της Ελένης Σκότης.

Θέατρο Εμπορικόν, Σαρρή 11, Ψυρρή, 210 3211750, Τετ.: 20.00, Πέμ.: 21.00, Παρ.: 21.00, Σάβ.: 21.00,
Κυρ.: 19.00

=====

Λευτεριά στη Μήδεια

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Η ομάδα Annada Kadda ανεβάζει στη σκηνή του θεάτρου Olvio το έργο του Χάρη Μπόσινα. Το σκηνικό τοποθετείται σε απροσδιόριστο χρόνο, ενώ η Ελλάδα μοιάζει ν' ασφυκτιά από τη διακυβέρνηση ενός αυταρχικού καθεστώτος. Τα σύνορα έχουν κλείσει, οι «ξένοι» απομακρύνονται, οι διανοούμενοι έχουν φύγει. Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν σιγήσει. Ή σχεδόν όλοι. Ένας φιλόδοξος, αλλά μπερδεμένος σκηνοθέτης επιχειρεί ν' ανεβάσει τη Μήδεια σε ένα μικρό θέατρο υπό την επίβλεψη του καθεστώτος, πρόθυμος να κάνει όλα τα χατίρια προκειμένου ν' ανελιχθεί. Έχει όμως ένα πρόβλημα. Η Μήδειά του είναι έγκυος κι αυτός πρέπει να το κρατήσει κρυφό, αφού οι ανύπαντρες μητέρες είναι κάτι που απαγορεύεται. Η τελική λύση μοιάζει σουρεαλιστική, μια λύση ιδανική για έναν εξίσου σουρεαλιστικό κόσμο. Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Φιλίππογλου. Πρωταγωνιστούν: Αθηνά Αλεξοπούλου, Μάρα Δαρμουσλή, Νικόλας Μαυρούδης, Χάρης Μπόσινας. Από 7 Δεκεμβρίου, κάθε Παρασκευή στις 21:00 & Σάββατο στις 20:00.

Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Γκάζι, 210 3414118. www.olviotheater.gr

Αρχιμάστορας Σόλνες

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Ένα από τα όψιμα έργα του  Ίψεν κάνει πρεμιέρα στο Από Μηχανής Θέατρο στις 8 Φεβρουαρίου 2014. Η επιλογή αυτού του κειμένου τοποθετείται στο πλαίσιο μιας σειράς κλασικών κειμένων σπουδαίων συγγραφέων, τα οποία διαρθρώνουν τον κορμό του ρεπερτορίου της Εταιρείας Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) του Άκη Βλουτή από το 2008 έως σήμερα. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα. Aπό Τετάρτη έως Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 20:00.

Θέατρο από Μηχανής, Ακαδήμου 13, Κεραμεικός, 210 5231131. www.syn-epi.com

Η Κατάρα της Ίρμα Βεπ

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Το πιο πολυπαιγμένο θεατρικό στις ΗΠΑ το 1991, το έργο που γνώρισε τεράστια επιτυχία στο θέατρο Ήβη την περίοδο 1999-2000 με τους Άκη Σακελλαρίου και Αντώνη Καφετζόπουλο, ανεβαίνει φέτος στη σκηνή του Μικρού Παλλάς με τον Γεράσιμο Γεννατά και τον Κρατερό Κατσούλη. Τι κοινό έχουν ο Δράκουλας, ο Λυκάνθρωπος, η Τζέιν  Έιρ, μια μούμια που νεκρανασταίνεται στην Αίγυπτο και η Ρεβέκκα; Μα, την Κατάρα της Ίρμα Βεπ, φυσικά! Kάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 20:00.

Μικρό Παλλάς, Αμερικής 2 & στοά Σπυρομήλιου, 210 3210025

Κυρία με τας Καμελίας vs Τραβιάτα

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Στο πλαίσιο του έτους Βέρντι, το Διάχρονο της Μαίρης Βιδάλη στον Νέο Κόσμο προτείνει μια καινοτόμο σύζευξη θεάτρου και όπερας. Τη διδασκαλία της ειδικής αυτής διασκευής ανέλαβε ο Γιάννης Διαμαντόπουλος. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 22/11 και θα παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00.

Διάχρονο, Πυθέου 52, Νέος Κόσμος, 210 7233229. www.diachrono-theatre.gr0

Πολίτικη Κουζίνα

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα και οι ιδιαίτερες μελωδίες της μας ταξιδεύουν ξανά μετά από δέκα χρόνια στην Πολίτικη Κουζίνα, για πρώτη φορά στο Παλλάς. Μέσα από το σάουντρακ της ταινίας ζωντανεύουν και πάλι εικόνες της Πόλης, τα ηλιοβασιλέματα του Βοσπόρου, η νοσταλγία του ελληνισμού. Μουσικά συμπράττει η Athens Academica και συμμετέχουν η Νατάσα Θεοδωρίδου και η Dilec Koc που είχαν ερμηνεύσει μοναδικά τα τραγούδια «Στα λιμάνια» και «Bacharat» αντίστοιχα στην αυθεντική ηχογράφηση. Για δύο μοναδικές παραστάσεις τη Δευτέρα 18 & την Τρίτη 19 Νοεμβρίου.

Παλλάς, Citylink, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, ώρα έναρξης: 21:00, εισ.: €15-50.

Από τι ζουν οι άνθρωποι

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Ένας φτωχός παπουτσής μια χειμωνιάτικη νύχτα περιφέρεται στους δρόμους προκειμένου να μαζέψει τα λεφτά που του οφείλουν. Σε μια γωνιά του δρόμου θα συναντήσει έναν άντρα σωριασμένο και γυμνό και θα θελήσει να τον βοηθήσει. Έτσι θα αρχίσει για εκείνον και τη γυναίκα του μια αλυσίδα αναπάντεχων γεγονότων, που θα τους δημιουργήσουν το ερώτημα «από τι ζουν οι άνθρωποι;». Η κλασική ιστορία του Λ. Τολστόι, με τους Γ. Νανούρη, Ηλ. Κουνέλα και Όλ. Λαζαρίδου. Παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 15:00 και 19:00.

«Θέατρον» Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, 212 2540000

Ορλάντο

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Ένας άνθρωπος, ούτε άνδρας, ούτε γυναίκα, συναντιέται με τους θεατές με έντονα εξομολογητική διάθεση και τους παραθέτει την ιστορία του Ορλάντο ανά τους αιώνες. Ο Ορλάντο, ο χαρακτήρας του έργου της Βιρτζίνια Γούλφ, θα αλλάξει εποχές, μέρη και φύλο σαν να ήταν ένα ακόμα κοστούμι. Μια παράσταση που ακολουθεί την ψυχαναλυτική διαδικασία, εκεί όπου τα σύμβολα απογυμνώνονται και βρίσκουν το αληθινό τους πρόσωπο. Σε σκηνοθεσία Στ. Τσακίρη. Από Πέμπτη έως Κυριακή στις 21:00, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Σύγχρονο Θέατρο - Εταιρεία Θεάτρου, Ευμολπιδών 45, Γκάζι, 210 3464380

Παραλλαγές Θανάτου

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Η αυτοκτονία μιας νεαρής γυναίκας στέκεται αιτία για μια σειρά βασανιστικών ερωτημάτων στο οικογενειακό της περιβάλλον. Οι αντιδράσεις των γονιών, οι συνέπειες της αυτοκτονίας, ο ίδιος ο θάνατος ως θέμα εξετάζονται λεπτομερώς στο έργο του πολυβραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Γιον Φόσσε, που ακολουθεί περισσότερο τη λογική ψυχογραφήματος. Από τις 12 Δεκεμβρίου, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά, στην πρώτη του επί ελληνικού εδάφους σκηνοθεσία μετά το Εθνικό Θέατρο, με τους Χ. Λούλη, Ν. Καραθάνο, Γ. Περλέγκα, Α. Παυλόπουλο, Μ. Πρωτόπαππα, Λ. Φωτόπουλο.

Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου 69, 210 8210082

Όλα για τη μητέρα μου

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Ένα έργο-ύμνος στη γυναικεία φιλία, την αλήθεια και την αλληλεγγύη ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη σκηνή του Ακροπόλ. Θέατρο μέσα στο θέατρο, το  Όλα για τη μητέρα μου ωθεί σε μια τολμηρή και επικίνδυνη σκηνική δημιουργία. Όλοι είμαστε όλα. Και όλα μπορούν να συμβούν. Σε αυτή την αποδοχή μάς οδηγεί ο πάντα καυστικός κι επίκαιρος Ισπανός δημιουργός, διά χειρός S. Adamson. Η σκηνοθεσία είναι του Πέτρου Ζούλια.

Θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9-11, 210 3643700. www.acropoltheater.gr

Το μυστικό της κυρίας Έλεν

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Το θεατρικό κείμενο της Ελένης Ζιώγα παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στο Μικρό Παλλάς από την Τρίτη 5 Νοεμβρίου. Πρόκειται για έναν μονόλογο σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, όπου η Ελένη Ζιώγα ανατρέχει σε τρεις γενιές και τρεις χαρακτήρες: της γιαγιάς της, του πατέρα της αλλά και της ίδιας. Ένας μονόλογος στον οποίο ισορροπούν μαγικά το συμβολικό και το ρεαλιστικό, το χιούμορ και το δράμα. Συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι στον χρόνο είναι η ονειρική μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Μικρό Παλλάς, Αμερικής 2 & στοά Σπυρομήλιου, 210 3210025. 5, 11-12, 18-19 Νοεμβρίου, 2-3, 9-10, 16-17 Δεκεμβρίου. Ώρα έναρξης: 21:00, εισ.: €15, €12 (φοιτητικό).

Κατάδικος μου!

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Όταν  σε χαλεπούς καιρούς μια παράσταση προκαλεί τόση κοσμοσυρροή και τόσο σταθερή αποδοχή, αυτό σημαίνει πως κάτι καλό συμβαίνει στην Ιπποκράτους, στο θέατρο Διάνα. Ένα έργο ελληνικό και βραβευμένο με το Βραβείο Δραματουργίας Κάρολος Κουν 2012 και έτοιμο για διεθνή διάκριση (περιμένει εισιτήριο για το National Τheater του Λονδίνου). Τα υλικά της παράστασης; Τίποτε άλλο πέρα από  το μεράκι, την ειλικρίνεια, την απόλυτη διαθεσιμότητα και τη γενναιοδωρία. Δυόμισι ώρες χορταστικής καυστικής ματιάς σε ό,τι συμβαίνει, δυόμισι ώρες αλήθειας και κινηματογραφικής ροής που κάποια στιγμή σε κάνει να ξεχνάς αν βλέπεις θέατρο ή σινεμά. Κοντινά πλάνα στις ψυχές των ανθρώπων, στις σκοτεινές πλευρές τους, στην ανάγκη  για αποκλειστικότητα, στην επιθυμία να μη γίνει κάποιος ο «Κανένας και ο Τίποτα». Η λέξη «φοβάμαι» ακούγεται απ' όλους τους ήρωες, σε όλους τους τόνους και τα χρώματα. «Δεν πατάμε ανθρώπους, μίστερ»  λέει ένας ξένος. «Το ίδιο φεγγάρι βλέπουμε όλοι» λέει ο γηραιότερος του θιάσου, καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο, που τώρα πια, συμβολικά, πάσχει από Αλτσχάιμερ. Τέλος, μια ανάλυση του τι μπορεί να σου στερήσει ένα αλφα στερητικό από μια φιλόλογο. Όλα αυτά μας κάνουν να αναρωτιόμαστε όχι πού φτάσαμε εμείς οι νεοέλληνες, αλλά πώς φτάσαμε ως εδώ. Μια κατάθεση ψυχής που βρίσκει 3 χρόνια τώρα τον δρόμο στις ψυχές του κοινού με τρόπο λυτρωτικό. Παίζουν: Ελένη Ράντου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ορφέας Αυγουστίδης, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Μιχάλης Ιατρόπουλος και η έκπληξη της βραδιάς, Δημήτρης Καπετανάκος. Η κινηματογραφική  σκηνοθεσία είναι του  Γιώργου Παλούμπη, ενώ το κείμενο είναι των Ελένη Ράντου, Σάρας Γανωτή και Νίκου Σταυρακούδη.

Θέατρο Διάνα, Ιπποκράτους 7, 210 3626596. Προπώληση εισιτηρίων από τη viva.gr

=====

Θέατρο Επί Κολωνώ

Με ένα ενιαίο εκπτωτικό εισιτήριο (€32,00) μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και τις τέσσερις παραστάσεις.

Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός, 210 5138067, www.epikolono.gr

Αλεπούδες

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Η Ομάδα Νάμα παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παράσταση Αλεπούδες. Ένα σύγχρονο βρετανικό έργο-παραβολή της συγγραφέως Dawn King, όπου σε μια υποθετική χώρα η επικρατούσα τάξη, προσηλωμένη φανατικά σε ένα ιδιότυπο κράμα ιδεοληψιών, επικαλείται την αλεπού ως τον εχθρό που επιβουλεύεται το κοινό καλό, προκαλώντας τον απαραίτητο φόβο. Το κοινωνικό και υπαρξιακό αυτό έργο πραγματεύεται την παράλογη πλευρά της ανθρώπινης σκέψης και κατ' επέκταση του κοινωνικού γίγνεσθαι. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Χατζηνικολάου και η σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη.

Κάθε Πέμ. & Κυρ. στις 19:00 & Πέμ., Παρ. & Σάβ. στις 21:15

Ήταν Κάποτε

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Μετά την πετυχημένη περιοδεία σε χωριά και πόλεις της Ελλάδας, η παράσταση Ήταν Κάποτε, προϊόν της συνεργασίας της ομάδας Χ-αίρεται με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, ανεβαίνει φέτος στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ. Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό θεατρικό έργο που αποτελείται από πέντε αλληλοβόρα παραδοσιακά παραμύθια. Τρεις άνθρωποι στήνουν μια παράσταση με λόγια που ξεχάσαμε να ακούμε και ιστορίες που δεν αντέχονται στ' αλήθεια. Τα παραμύθια γίνονται αυτό που  Ήταν Κάποτε, τρόποι ώστε να μην περνά κανείς μονάχος του τη φοβερή του νύχτα.

Κάθε Τετ. στις 21:15 & Πέμ. στις 19.00

2013 / Melina M.

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ασπιώτης ανεβάζει στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου την παράσταση 2013 / Melina M. Η παράσταση, όπως υποδηλώνει κι ο τίτλος της με αφορμή τη ζωή και το έργο της Μελίνας Μερκούρη, πραγματεύεται με ιδιαίτερο χιούμορ τη σημερινή κατάσταση και την ανυπαρξία ενδιαφέροντος της πολιτείας για τον πολιτισμό.

Κάθε Παρ. & Σάβ. στις 19.15 & Κυρ. στις 21.15

Rebeeecca

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Από τη Δευτέρα 11/11 το θέατρο Επί Κολωνώ φιλοξενεί την παράσταση Rebeeecca, μια ανατρεπτικά κωμική ματιά στο κλασικό αριστούργημα της Daphne du Maurier, Rebecca, που έγινε ευρύτερα γνωστό χάρη στην κινηματογραφική μεταφορά του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Η διασκευή, η σκηνοθεσία και η σκηνογραφική επιμέλεια είναι του Γρηγόρη Χατζάκη.

Κάθε Δευτ. & Τρίτη στις 21:15

=====
 

Ο Έμπορος της Βενετίας

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

H Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Ακροπόλ θα παρουσιάσει ένα από τα πιο γνωστά και πολυπαιγμένα έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, τον Έμπορο της Βενετίας. Έχει χαρακτηριστεί λυκόπικρη κωμωδία και είναι έργο τέτοιας υφής. «Το κωμικό και το δραματικό διαδέχονται το ένα το άλλο ή συνυπάρχουν», σημειώνει για το έργο ο σκηνοθέτης Σπύρος Α. Ευαγγελάτος. Στην παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Ακροπόλ τον ρόλο του Σάιλοκ θα ερμηνεύσει ο Νικήτας Τσακίρογλου, την Πόρσια θα ενσαρκώσει η Μαρία Σκουλά και τον Αντόνιο ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος. Συμπρωταγωνιστούν ο Μάξιμος Μουμούρης, ο Παντελής Δεντάκης, η Τζίνη Παπαδοπούλου και ο Θανάσης Κουρλαμπάς.

Θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9-11, 210 3643700. www.acropoltheater.gr

Τα Κύματα

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Το αριστούργημα της Βιρτζίνια Γουλφ ανανεώνει τα ραντεβού του με το κοινό για δεκαπέντε ακόμα παραστάσεις. Το έργο πραγματεύεται τη ζωή έξι φίλων σε διάφορες φάσεις της ζωής τους, από τα παιδικά τους χρόνια μέχρι τα γεράματα. Έξι φίλοι, έξι ηθοποιοί, έξι ανθρώπινοι χαρακτήρες και μία φιγούρα απόκοσμη παρομοιάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη με τα κύματα της θάλασσας. Σε σκηνοθεσία Α. Τσούγκου, κάθε Κυριακή στις 18:00 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.

Σύγχρονο Θέατρο - Εταιρεία Θεάτρου, Ευμολπιδών 45, Γκάζι, 210 3464380

Όταν έχω εσένα

 

Athens On Stage - Μέρος Α' Facebook Twitter

Η έναρξη της συνεργασίας του Σταμάτη Κραουνάκη και του σχήματος Σπείρα Σπείρα με το Ίδρυμα ΜΙχάλη Κακογιάννη γίνεται με μια καινούργια μουσική παραγωγή. Στο πρώτο μέρος 10 μικροί μονόλογοι σκιαγραφούν το προφίλ της σύγχρονης Ελλάδας, ενώ στο δεύτερο μέρος ο Στ. Κραουνάκης ερμηνεύει αγαπημένα τραγούδια. Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00.

ΙΜΚ, Πειραιώς 206, 210 3418550. www.mcf.gr

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν πλοίο που ναυάγησε, σα νούφαρο που μάδησε

Κριτική Θεάτρου / Σαν πλοίο που ναυάγησε, σαν νούφαρο που μάδησε

Επιχειρώντας να αποδώσει τη «φαινομενικά ασύνδετη μορφή ενός ονείρου που υπακούει στη δική του λογική», όπως αναφέρει ο Στρίνμπεργκ στο «Ονειρόδραμα», η Γεωργία Μαυραγάνη επέλεξε να μιλήσει για το ίδιο το θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
42' με τον Βασίλη Βηλαρά

Θέατρο / Βασίλης Βηλαράς: «Το θέατρο είναι ένα ομοφοβικό και χοντροφοβικό επάγγελμα»

Στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στον «Καταποντισμό» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης φέρνει στο φως μαρτυρίες από την γκέι Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μέσα από επιστολές που στάλθηκαν στο περιοδικό ΑΜΦΙ, το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσια λόγο στην Ελλάδα για την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Θέατρο / Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Βασισμένος σε διηγήματα της Βίβιαν Στεργίου, μέσα από αποσπασματικές αφηγήσεις χαρακτηριστικών συμπεριφορών ντόπιων, τουριστών και expats, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παναγόπουλος διερευνά τη μεταβατική φάση από τα ’90s μέχρι το 2020, μιλώντας για την πραγματικότητα της γενιά του -των millennials- στην παράσταση που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», μάγισσες και μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας

Θέατρο / «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», οι μάγισσες και οι μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας σε μια παράσταση

Με έμπνευση από τη θεσσαλική λαογραφία και σε σύγχρονη σκηνική φόρμα, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας σκηνοθετεί μια παράσταση για τις αόρατες γυναίκες της παράδοσης, αποκαλύπτοντας την κοινωνική απομόνωση, τον παραγκωνισμό τους, ακόμα και την απόκρυψη του γυναικείου σώματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Θέατρο / Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Μια ηθοποιός με λεπτές ποιότητες, εξαιρετικές συνεργασίες, επιμονή και πάθος μιλά για την επιλογή της να δώσει προτεραιότητα στην οικογένειά της σε πολλές φάσεις της καριέρας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Θέατρο / Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Ο τρόμος στο θέατρο και τον κινηματογράφο, η περίοδος γύρω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, οι εικαστικές τέχνες, τα αμερικανικά μιούζικαλ και οι μεταμορφώσεις χωράνε στο «Lapis Lazuli» που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
M. HULOT